Сцена / екран / ефир

Операта „Набуко” от Джузепе Верди в Ямбол

22 юни 2021, 19:30 часа, Спортна зала „Диана“

Операта „Набуко” от Джузепе Верди в Ямбол

 

◊ СЪБИТИЕТО

Пищният спектакъл на операта „Набуко” от Джузепе Верди ще бъде представен в Ямбол. На 22 юни (вторник) от 19:30 часа в Спортна зала „Диана”, спектакълът, който само преди дни събра многобройната плевенска публика в Летния театър в Плевен под открито небе, ще бъде част от Музикалните празници "Златна Диана". "Набуко" - под диригентската палка на Маестро Найден Тодоров, заедно с Плевенската филхармония, Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева, Хор на Държавна опера – Русе с хормайстор Стелияна Димитрова–Хернани, деца от Балетната школа при Народно читалище „Съгласие - 1869“ и ученици от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен – специалност „Български танци“. Режисьор е Надежда Христозова.

Сред историческите декори и красотата на спектакъла действието се развива в Йерусалим и Вавилон през 586 г. пр.н.е. и описва тежкото положение на евреите, след като са нападнати, превзети и заточени извън родината си от вавилонския цар Набуко (Навуходоносор II).  Операта „Набуко” е третата опера на Верди и е поставена за първи път пред публика на 9 март 1842 г. в театър Ла Скала в Милано със своето първоначално име „Навуходоносор“. В България е поставена на сцена за първи път през 1967 г. в Софийската опера и в Старозагорската опера.

В главната роля на Абигайл публиката от Ямбол ще чуе и види прекрасното сопрано Габриела Георгиева – ученичка на Гена Димитрова и солистка на Софийската опера. Георгиева, която дебютира в ролята на Абигайл преди години, ще има шанс да покаже безкомпромисния си професионализъм и артистично присъствие в тази емблематична за две големи български оперни прими – Гена Димитрова и Ана Томова–Синтова, партия.

В ролята на царя на Вавилон – Набуко, се превъплъщава баритонът Венцеслав Анастасов. Първосвещеникът и пророк на евреите Закария ще бъде пресъздаден от баса Мартин Цонев. Музикалната критика отреди място на Цонев до най-големите български баси Никола Гюзелев, Николай Гяуров и Борис Христов, след като през 2015 г. изиграва ролята на Борис Годунов във фестивала „Опера пред храма“ в София.

В останалите роли публиката ще види мецосопраното Шмилена Султанова в ролята на Фенена – сестрата на Абигайл, тенорът Георги Султанов ще бъде Измаел – син на царя на Йерусалим, Димитър-Диман Панчев е висшия жрец на Баал, Даниел Меса ще се превъплъти във вавилонския войник Абдало, а Боряна Бешева е Анна – сестрата на Захария.

В Ямбол оперният спектакъл „Набуко” от Дж. Верди ще бъде представен в Спортна зала „Диана”. Декорите, впечатляващите солови и мащабните tutti партии на целия партниращ си състав – оркестър, хорове и индивидуални гласове, огромния декор, умелата режисура, мащабният диригентски размах и красивите костюми, пресъздаващи герои от различно от нашето време порядки, ще бъдат предпоставка за нов музикален празник в града на богинята Диана!

*

Билети могат да бъдат закупени в театралната каса на Безистен. Работно време: 10:00-18:00 ч., и ще бъдат налични преди спектакъла в Спортна зала „Диана".

 

За допълнителна информация следете официалните страници на Плевенска филхармония тук:
https://www.facebook.com/PlevenPhil/

http://plevenphil.com/

Автор:
Тина Коилова
Публикация:
21.06.2021 г. 16:57
Посетено:
996
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32981-operata-nabuko-ot-dzhuzepe-verdi-v-yambol