Сцена / екран / ефир

Балет „Арабеск“ представя „Опера Diva“ с вечната музика на Белини, Верди, Пучини

20 юни 2021 г., 17.00 ч., на сцената на Музикален театър

Балет „Арабеск“ представя „Опера Diva“ с вечната музика на Белини, Верди, Пучини

 

◊ СЪБИТИЕТО

Балет „Арабеск“ представя „Опера Diva“

с вечната музика на Белини, Верди, Пучини

20 юни 2021 г.,17.00 ч., на сцената на Музикален театър


Музика - Белини, Верди, Пучини
Музикална среда – Петко Манчев
Идея и хореография – Мариана Крънчева
Драматург - Анна Петрова
Сценограф – Никола Налбантов
Костюми – Елена Иванова, М. Крънчева

Репетитор – Теодора Стефанова

Спектакълът обединява четири от най-популярните опери създавани някога - "Норма", "Тоска", "Травиата" и "Мадам Бътерфлай". Това, което ги свързва, е изборът и съдбата на главните героини и превръщането на тези героини в символ на женска отдаденост.

В най-красивите арии на композиторите Белини, Пучини и Верди, в тяхното музикално съвършенство, се преплитат драматичните съдби на главните героини и обединяващото ги общо препускане към пропастта на обречената любов.

Четири жени по пътя им към избавлението на смъртта, измислени от мъж - техният създател, в името на мъж - техният любим.

 С участието на Веса Тонова (Чо Чо Сан), Виктория Петрова (Норма)  Даниела Иванова (Тоска) Петя Колева-Вучов (Виолета), Васил Дипчиков (Жорж Жермон и Каварадоси) и Стефан Вучов (Барон Скарпиа, Алфред Жермон и Пинкертон)

Всяка от героините прави огромна жертва в името на мъжа, когото обича - предава вяра и род, извършва престъпление, или доброволно се отказва от щастието си.

Вървейки по различни пътища - този на отмъстителна ревност, на невинна преданост, на агресия или предаване в ръцете на болестта - всяка избира като изход смъртта.

В този техен път има кукловод, който, за да задоволи егото си, поставя жените в рамка на измислена или редактирана реалност. „Рамкираните“, според техните представи, жени винаги са по-аплодирани и по-вълнуващи.

Тези жени са в един измислен свят - сътворени от създателя си, за да бъдат жертвани в името на драма и аплодисменти. В същия контекст е интересна склонността на мъжа да се впечатлява и възторгва от измислени, недосегаеми женски създания, докато в същото време пренебрегва истинската, реална жена.

Но има и един реален свят, където жени, които се жертват в името на мъж е имало и ще има. Дали за тях съществуват аплаузи? Доколко жената, като сянка на мъжа, се отказва от себе си, в името на неговото израстване? Къде свършва героинята и започва Дивата, която дава плътност на измисления образ? Къде свършва Дивата, поставена на пиедестал и започва жената, обикновена и незабелязвана? Какво е жертвата и има ли смисъл от нея?

Спектакълът съдържа и втора сюжетна линия, чийто звуков фон е текст на Анна Петрова, коментиращ теми като страхове, творчество, слава, отношение към жената.

*

Спектакълът „Опера Diva“ се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на продуцентска къща „Оренда Арт“.

 

 

Автор:
Мая Михайлова, Балет "Арабеск"
Публикация:
17.06.2021 г. 14:23
Посетено:
697
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32956-balet-arabesk-predstavya-opera-diva-s-vechnata-muzika-na-belini-verdi-puchini