Сцена / екран / ефир

Държавна опера Русе представя световната премиера на операта "Хамлет" от американския композитор Джоузеф Самър

6 юни 2021, 19.00 часа, Голяма зала на Доходно здание - Русе

Държавна опера Русе представя световната премиера на операта "Хамлет" от американския композитор Джоузеф Самър

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 6 юни от 19 часа в Голяма зала на Доходно здание

Държавна опера - Русе ще представи

Световната премиера на операта "Хамлет" от американския композитор Джоузеф Самър

 

"Хамлет"

По пиесата на Уилям Шекспир (1564-1616)
„Трагедията на Хамлет, принц датски" 1600-1602

Либрето - Джоузеф Самър
Диригент – Лео Хусейн
Асистент диригент - Виктор Митревски
Хормайстори – Стелияна Димитрова-Хернани, Свилен Димитров
Главен корепетитор – Брет Ходждън
Концертмайстор - Ефтима Евтимова

Режисьор – Пламен Бейков
Художник – Денис Иванов

Хамлет – Омар Наджми, тенор
Офелия – Бриана Робинсън, сопран
Полоний – Кевин Томпсън, бас
Клавдий – Евън Бравос, баритон
Гертруда – Мишел Трейнър, сопран
Хорацио – Катрин Прахт, мецосопран
Лаерт – Нийл Ферейра, тенор
Розенкранц – Добромир Момеков, баритон
Гилденстерн – Теодор Петков, баритон
Актриса Кралица – Мелани Форджерон, алт
Актьор Крал – Джоузеф Хъбард, бас
Джон – Джоузеф Хъбард, бас
Уил – Мария Анастасова, сопран
Свещеник – Емил Желев, бас
Пролог – Мирослав Христов, тенор

Хор и оркестър на Държавна опера - Русе

 

„Хамлет“ е опера в три действия. Съставена е върху оригиналния текст на Шекспир, който е майсторски пригоден за оперно либрето от композитора Джоузеф Самър. Операта е завършена през 2006 година. В годините след нейното създаване композиторът неколкократно организира в Бостън, където живее и работи, майсторски класове и творчески работилници по интерпретация на съвременна музика, по време на които множество млади оперни певци подготвят и изпълняват фрагменти от неговата творба. Така операта „Хамлет“ живее в музикалното съзнание и в емоционалния свят на оперните артисти, много от които ще участват в настоящата продукция на Русенската опера, която ще представи световната премиера на произведението.

Спектакълът се осъществява със съдействието на Mattina R. Proctor Foundation, Navona Records, Parma Recordings и The Shakespeare Concerts.

 

Американският композитор Джоузеф Самър още на 15-годишна възраст е приет в Консерваторията в Оберлин, където учи при Ричард Хофман – асистент на Шьонберг. Завършва Музикална композиция през 1976. Преподава Теория на музиката в музикалния отдел на университета Карнеги Мелън, започва активно да композира. Композиционният стил на Самър смело навлиза в териториите на авангарда, но без да изоставя напълно елементите на Късния неокласицизъм, защитавайки естетиката на една красива в своята консервативна последователност историческа приемственост.

Джоузеф Самър има утвърден афинитет към класически литературни първоизточници за своите композиции. Създава поредица от комични опери, базирани на историите на Бокачо в „Декамерон“. Вече почти две десетилетия задълбочено изследва творчеството на Уилям Шекспир. Автор е на колекция от музикални творби върху живите текстове на Барда, която той озаглавява „Оксфордски песни“. В допълнение към отделните сцени, сонети и песни на Шекспир в „Оксфордски песни“, през 2006  Самър завършва операта „Хамлет“ и „Бурята“ през 2013 година.

 

Британският диригент Лео Хусейн учи в колежа „Сейнт Джон“, Университета в Кеймбридж и Кралската академия за музика – Лондон. Започва кариерата си през 2004 като музикален ръководител на English Touring Opera, работи за оперния фестивал в Глайнборн и Opera North. Асистент е на Сър Саймън Ратъл в Берлинската филхармония и на Валери Гергиев във Виенската филхармония на фестивала в Залцбург. За пет творчески сезона е музикален директор на Landzheater в Залцбург и главен диригент на Опера дьо Руан в Горна Нормандия.

Хусейн работи редовно с престижни европейски оркестри, включително NHK симфоничен оркестър, Deutsches Symphonie-Orchester-Берлин, Виенски симфоничен оркестър, WDR симфоничен оркестър-Кьолн, Филхармоничния оркестър на Люксембург, Пражката филхармония, Кралския датски оркестър, Токийски симфоничен оркестър, симфоничните оркестри на Западна Австралия и Тасмания. Работил е и с Филхармонията „Джордже Енеску“, Софийската филхармония и Хамбургския симфоничен оркестър.

 

Режисьорът Пламен Бейков е завършил оперно пеене в Кралския колеж за музика – Лондон и е специализирал при знаменития български певец Борис Христов в Рим. Като оперен артист е участвал в продукции на всички български оперни театри и е гастролирал в почти всички европейски страни, САЩ и Япония. Изявявал се е в най-авторитетните концертни зали в Испания и Русия.

През 2020 Пламен Бейков защитава магистърска степен в специалността  Музикално-сценична режисура в НМА „Проф.Панчо Владигеров“ в класа на проф. д-р Виолета Горчева.

Сред заглавията, които е поставил са „Човешкият глас“ от Пуленк (2016, 2020), едноактната опера от Перголези „Учителят по музика“ (2016), световната премиера на операта „Пламъци в платната на нощта“ от Гиоргос Минас (2017), „Мария Десислава“ от Парашкев Хаджиев (2017), „История на войника“ от Стравински (2018), „Кантата за кафето“ от Й.С.Бах (2019 и 2020), „Балът на неблагодарните“ от Клаудио Монтеверди (2019), „Сватбата на Фигаро“ (2021).

 

Тенорът Омар Наджми в ролята на Хамлет е познат и харесван оперен артист от сцените на Бостън, където живее. Носител е на магистърска степен от Бостънския университет и бакалавърска степен по теория на музиката от колежа в Итака. Възпитаник на програмата за новоизграждащи се артисти от Бостън, младият тенор участва в над десет продукции на компанията, сред които като Ваня Кудряс в „Катя Кабанова“, Ник в „Приказката на слугинята“, Бепе в „Палячи“. В операта в Колорадо, където завършва пребиваването си като млад артист през сезон 2016/2017 излиза на сцената като  Джо в „Момичето от Златния запад“, Нормано и Едгардо в „Лучия ди Ламермур“.

Певецът поддържа и активна концертна кариера. Дебютира в Карнеги Хол през 2018, където неколкократно солира в кантатно-ораториални произведения. Участвал е със Симфоничния оркестър на Хелена в „Stabat Mater“ на Росини, с Филхармонията на Савана в „Реквием“ на Моцарт, с Хоровото дружество „Гринуич“ в „Lobgesang“ на Менделсон и много други.

Омар е работил с композитора Джоузеф Самър, докато пее главната роля в творческата работилница на неговата опера „Хамлет“.

Омар Наджми работи и като композитор – първата му опера „En la ardiente oscuridad“ прави своята премиера през 2019 и ще бъде изпълнена отново на Фестивала във Финикия през август 2021 година.

 

 

Автор:
Държавна опера - Русе
Публикация:
04.06.2021 г. 16:08
Етикети:
Пламен Бейковоперасветовна премиераДържавна опера - Русе
Омар Наджми
Лео Хусейн
Джоузеф Самър
"Хамлет"
Посетено:
1018
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32864-darzhavna-opera-ruse-predstavya-svetovnata-premiera-na-operata-hamlet-ot-amerikanskiya-kompozitor-dzhouzef-samar