Сцена / екран / ефир

Премиера на "Вечеря в Манхатън" - джаз опера от Любо Денев

27 и 28 май 2021, 19.30 ч., Нов театър НДК

Премиера на "Вечеря в Манхатън" - джаз опера от Любо Денев

 

◊ ПОКАНА

Нов театър НДК представя

"Вечеря в Манхатън" – джаз опера от Любо Денев

Режисьор - Бойко Илиев

Сценография и костюми - Жанета Иванова
Хореография - Йоана Стоянова
Вокален педагог - Даниела Станкова

Участват: Христина Пипова, Лидия Кулекова, Александър Панайотов, Симеон Владов

Джаз квартет в състав: Мартин Марков (пиано), Арнау Гарофе (саксофон), Михаил Иванов (бас), Атанас Попов (барабани)

Художник на картината - Ема Ванкова

Спектакълът се осъществява с подкрепата на Национален фонд ”Култура” и „Музикаутор”

Премиера на 27 и 28 май 2021 г. от 19.30 часа!
Заповядайте!

Сюжетът се гради на основата на проблем на главната героиня – актриса в провинциален театър, на прага на душевен срив, породен от няколко обстоятелства: Неудовлетвореност от работата, загуба на илюзии, конфликт на мечтите от младостта с реалността, допълнени от криза в семейния живот. Въпросите, които повдига героинята от лични се превръщат в общозначими – мястото на артиста в обществото, ролята му в живота, значимостта на изкуството въобще, отношенията артист-публика и необходимостта от взаимност между тях.

Композиторът Любомир Денев, автор на музиката, е също и автор на либретото – сюжет, диалози, стихове, което е залог за оптимално съответствие между музика и текст, както и за логично музикално-драматургично развитие. Произведението е новаторско по отношение на жанра – съчетаване на операта с изразните средства на джаза, което у нас досега не е правено. Вокалните партии, които са предназначени за певци с театрален опит и джазова експресия, са натоварени със силен драматически заряд. Творбата съдържа също комедийни ситуации, парадоксални сцени и много самоирония.

В постановката ще си дадат среща театър, вокалното и инструментално майсторство (съпроводът е на джаз квартет в състав: саксофон, пиано, контрабас и барабани), хореография, мултимедия, художествено осветление. Солистите са четирима: Сопрано, Мецосопрано, Тенор и Баритон, като всички с изключение на главната героиня Катя, се превъплъщават в няколко роли – влизайки в нейния измислен свят, с общи усилия, като добри колеги и приятели, ѝ помагат да преодолее психическото разстройство и да се върне от света на разрушителните илюзии в действителността и на сцената.

 

Автор:
Нов театър НДК
Публикация:
25.05.2021 г. 17:49
Посетено:
826
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32800-premiera-na-vecherya-v-manhatan-dzhaz-opera-ot-lyubo-denev