Сцена / екран / ефир

Френски институт в България представя Селекция "Първи филми"

Прожекции на филми в зала "Славейков" от 21 до 29 май 2021

Френски институт в България представя Селекция "Първи филми"

 

◊ ПОКАНА

С цел да популяризира авторското кино, Френският институт в България ви представя от 21 до 29 май 2021 г., в рамките на своите седмични прожекции, селекция от "Първи филми" на режисьори франкофони.

Избраните заглавия насочват вниманието към иновативна и креативна кинематография, в която има свобода на тона и формата на изразяване. Тези истории между реалността и фикцията провокират размисъла върху съвременния контекст на универсалните въпроси, на които хората по целия свят се опитват да намерят отговор.

Програма:

21 май, петък, 18:30 ч. 

Кърваво мляко

2017, 1 ч. 30 мин., Драма

Режисьор: Хюуберт Шарюел

В ролите: Суон Арло, Сара Жиродо, Були Ланерс 

Тридесетгодишният Пиер отглежда млечни крави. Животът му се върти около фермата, сестра му ветеринар и родителите му, от които е наследил стопанството. След оповестяване на първите случаи на епидемия във Франция, Пиер открива, че едно от добичетата му е заразено. Няма как да се примири със загубата на животните си. За да ги спаси, не му остава нищо друго, освен да прибегне до крайни мерки…

 

22 май, събота, 19:00 ч. 

Хубав живот

2012, 1 ч. 33 мин., Драма,

Режисьор: Жан Денизо

В ролите: Закари Шасрио, Солен Риго, Никола Бушо

Ив живее в нелегалност с двамата си сина Силван и Пиер. Десет години по-рано, той ги отвлича от майка им въпреки съдебното решение. Но момчетата порастват и безкрайното укриване ги лишава от юношеските им мечти. Скрит на остров на река Лоара, по-малкият син Силван среща Жилда: първи погледи, първа любов и пръв етап от един хубав живот – неговият собствен.

 

28 май, петък, 18:30 ч.

Присъда (По вътрешно убеждение)

2018, Съдебен филм, Трилър

Режисьор: Антоан Рембо

В ролите: Оливие Гурме, Лоран Люкас, Марина Фойс

Откакто Нора става свидетел на съдебния процес срещу Жак Вигие, обвинен за убийство на жена си, тя е убедена в неговата невинност. Опасявайки се, че става дума за съдебна грешка, тя увещава прочут адвокат да го защитава при обжалването. Заедно ще водят решителна битка срещу несправедливостта. Но, докато примката се затяга около този, когото всички обвиняват, Нора търси справедливостта до самозабрава.

Филмът ще бъде представен от неговия режисьор Антоан Рембо. Прожекцията ще бъде последвана от дискусия с публиката. Осигурен превод.

 

29 май, събота, 19:00 ч. 

Ще умреш на 20

2019, 1 ч. 45 мин., Драма

Режисьор: Амжат Абу Алала

В ролите: Мустафа Шехата, Ислам Мубарак, Махмуд Елсараж 

Судан, провинцията Ал Джазира в наши дни – когато Музамил се ражда, едно пророчество от жреца на селото предсказва, че щом навърши 20 години ще умре. Бащата на Музамил не може да приеме орисията и напуска дома им. Сакина, която е млада майка, отглежда сина си с прекалено голяма загриженост. Един ден Музамил става на 19… 

* * *

Прожекциите се провеждат при спазване на всички санитарни мерки.

Вход с билет (стандартна цена 6 лв. / намалена цена 4 лв.) или с абонаментна карта

 

Автор:
Френски институт в България
Публикация:
20.05.2021 г. 17:49
Посетено:
1142
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32765-frenski-institut-v-balgariya-predstavya-selektsiya-parvi-filmi