Сцена / екран / ефир

"Господин Нощ" в Театър 199

Следващото представление е на 20 май

"Господин Нощ" в Театър 199

 

◊ "ГОСПОДИН НОЩ" В ТЕАТЪР 199

Успешно преминаха премиерните представления на „Господин Нощ“ от Яна Борисова в Театър 199 „Валентин Стойчев“.

Постановката е на Стилиян Петров, сценография - Никола Тороманов, видео - Стефан Н. Щерев, музика - Милен Кукошаров. В ролите са Веселин Мезеклиев, Йордан Ръсин и Дениза Павлова.

Следващото представление е на 20 май от 19:30 часа.

„Понякога си мисля, че в този разпадащ се свят единствено любовта остава устойчива величина. Единствено тя ми се струва извор на чисто вдъхновение. А не е ли точно вдъхновението нещото, от което всъщност имаме нужда?
 
Алфред Хичкок е казал: „Киното – това е животът, от който са изрязани скучните сцени.“ Може би затова филмите, които разказват цял един живот имат продължителност не повече от два часа…
 
Опитах се да разкажа за необятната фантазия на нощта.
Опитах се да разкажа за младостта на старостта.
Опитах се да разкажа за смешната страна на тъгата.
 
„Господин Нощ“ е история за красотата на тъмнината.“
Яна Борисова
 

Пиесата „Малка пиеса за детска стая“ от Яна Борисова печели конкурса на Театър 199 за съвременна камерна драматургия през 2007 г. Текстът беше отличен с „Икар“ 2008 за драматургичен текст и „Аскеер“ 2008 за съвременна българска драматургия.

През 2009 г. се случи „Приятнострашно“, а Яна Борисова получи „Икар“ 2010 и номинация „Аскеер“ 2010 за съвременна българска драматургия.

След време, ведно с „Хората от Оз“, се оформи триптих, а авторът му получи поредното отличие – „Икар“ 2014 за драматургичен текст и номинация „Аскеер“ 2014 за съвременна българска драматургия.

Архивът на Театър 199 показва, че текстовете на Яна Борисова са играни около 400 пъти в театралното мазе, в турнета и фестивали у нас и в чужбина. А пиесите ѝ са превеждани и поставяни в Белгия, Франция, Сърбия, Русия, Аржентина, САЩ, Италия и Германия.

Яна Борисова е родена в София и завършва История на изкуството. Издадени са редица нейни книги - драматургия, публицистика, разкази, романи.

Пиесата ѝ „Господин Нощ“ се поставя за първи път. 
 
 
Автор:
Театър 199 „Валентин Стойчев“
Публикация:
05.05.2021 г. 23:50
Посетено:
802
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32679-gospodin-nosht-v-teatar-199