Сцена / екран / ефир

"Вълшебната флейта" - за 230 годишнината от кончината на Моцарт

Постановка на Държавна опера Варна. Предпремиера на 23 и 24 април 2021

"Вълшебната флейта" - за 230 годишнината от кончината на Моцарт

 

◊ СЪБИТИЕТО 

Новата постановка на "Вълшебната флейта" от Моцарт, която не е поставяна във Варненската опера от 32 години, е посветена на 230 години от кончината на великия композитор

Диригент-постановчик Христо Христов, режисьор Антониу Замфир - Опера Крайова, Румъния, диригент Стефан Бояджиев, диригент на хора Цветан Крумов, сценография и костюми Ася Стоименова, консултант сценограф Иван Токаджиев, 3D Mapping.Elektrick.me. Солисти, оркестър и хор на Държавна опера Варна.

Предпремиера - 23, 24 април 2021, 19.00, Държавна опера Варна; Премиера 22 юни 2021, 21.00, Опера в Летния театър.

 

◊ "ВЪЛШЕБНАТА ФЛЕЙТА"

За "Вълшебната флейта", последната и изключително сложна творба на гения Моцарт, казват, че ако един оперен театър може да си позволи да я постави, значи той е в състояние да постави всичко останало. Композирана е в две действия, в популярната по онова време форма Singspiel, която включва едновременно говорни диалози и пеене. Автор на либретото е Емануел Шиканедер – известен за времето си актьор, режисьор, автор на пиеси, импресарио, както и извънреден ценител на таланта на Моцарт. След като става директор на прочутия виенски театър „Ан дер Вин”, Шиканедер възлага на композитора да напише опера върху негово либрето. За сюжет избира приказната поема „Лулу, или Вълшебната флейта” от книгата на Виланд „Джинистан”. Моцарт работи с увлечение и успява да завърши операта през септември 1791. Премиерата е на 30 септември в извънградския „Freihaus Theater”. Оркестърът дирижира самият Моцарт; в образа на Папaгено се превъплъщава Шиканедер, а Царицата на нощта – роля, изискваща значителни вокални умения – е поверена на снахата на Моцарт Йозефа Хофер. „Вълшебната флейта” жъне незапомнен успех. През ноември 1792 г. Шиканедер обявява 100-тното представление на операта, но Моцарт не присъства, тъй като умира 2 месеца след премиерата – на 5 декември 1791 г.

„Вълшебната флейта”, вдъхновена от философията на Просвещението и вярата в човешкия разум, е наситена и с масонска символика (Моцарт и Шиканедер са били масони), като например числото 3 или ритуалът за посвещение в масонската степен чирак. Историята сама по себе си представлява портрет на пътя, който човечеството изминава в търсене на познанието: от хаоса, през суеверието, до разума. По метода на опита (Тамино) и грешката (Папагено) се върви към крайната цел - да се превърне „Земята – във небесно царство, а смъртните – в богоподобни”. Неслучайно този куплет се повтаря във финала и на двете действия.

Влюбените Тамино и Памина трябва да докажат, че са достойни да бъдат приети сред посветените в Храма на Светлината и жрецът Зарастро произнася знаменитото си обръщение към боговете: „О, Изида и Озирис!”, за което Бърнард Шоу е казал: „Тази музика без кощунство може да бъде поставена в устата на Бога”. Гьоте също възкликва: „Вълшебната флейта“ е утопична и странна приказка, в която се проповядват човешките добродетели: любов, трудолюбие, нравствено съвършенство".

Днес „Вълшебната флейта“ е едно от най-обичаните и най-често изпълняваните произведения в оперните театри по цял свят. Най-известните части от операта са дуетът на Папагено и Папагена и арията на Царицата на нощта за колоратурен сопран, която намира място и в Златната плоча на Вояджър – грамофонна плоча, поставена на борда на двата космически апарата, изстреляни през 1977 г. по програма Вояджър. Плочата съдържа записи на звуци и снимки, изобразяващи разнообразието на живота и културите на Земята.

 

◊ ПОСТАНОВКАТА

Според диригент-постановчика Христо Христов, „Вълшебната флейта“ засяга най-вече проблема за вътрешната свобода на човека. Свободата е вътрешно състояние на духа. Не е въпросът само да си свободен на хартия, с предоставените ти от закона права. Важно е как се отнасяш към тази свобода и какво правиш с нея. Трябва да се научиш да преодоляваш себе си. Свободата е вечна тема, защото тя е най-първото нещо, за което копнеят всички биологични същества, хората, птиците, животните. Свободата е висша ценност, която човек трябва да заслужи и да употребява добре.“

„С помощта на произведенията на изкуството разбираме повече за нас самите и за начина, по който можем погрешно да тълкуваме поведението на другите около нас. Колко пъти сме попадали в капана да надценяваме съмнителни хора или да поставяме материалните пред духовните ценности? Нашите решения могат да накърнят емоциите ни и да втвърдят сърцата ни. Но изкуството ни учи как да мислим критично, за да променим живота си. Точно това постигат музиката на Волфганг Амадеус Моцарт и либретото на Емануел Шиканедер  – тръгвайки от приказка с фантастични герои, тяхното творчество се превръща в изключителна притча за човешкия живот и етичните ценности“, допълва режисьорът Антониу Замфир.

 

◊ ЕКИПЪТ

„Вълшебната флейта"

Опера в две действия от В. А. Моцарт

Либрето Емануел Шиканедер

Постановъчен екип:

Диригент-постановчик Христо Христов
Диригент Стефан Бояджиев
Диригент на хора Цветан Крумов
Режисьор Антониу Замфир
Сценография и костюми Ася Стоименова
Консултант сценография Иван Токаджиев
3 D Mapping Elektrick.me

Оркестър, солисти и хор на Държавна опера Варна

Действащи лица и изпълнители:

ЗАРАСТРО - Евгений Станимиров, Деян Вачков, Гео Чобанов

ТАМИНО - Михаил Михайлов, Александър Баранов, Георги Султанов

ГОВОРИТЕЛ - Гео Чобанов, Людмил Петров

ЦАРИЦАТА НА НОЩТА - Мариана Буликану, Пламена Гиргинова

ПАМИНА - Ирина Жекова, Илина Михайлова, Мария Павлова

ПЪРВА ДАМА - Жана Костова, Мария Павлова

ВТОРА ДАМА - Розалия Желязкова, Галина Великова

ТРЕТА ДАМА - Вяра Железова, Силвия Ангелова, Бойка Василева

ПЪРВО МОМЧЕ - Веселина Андреева, Лиляна Кондова

ВТОРО МОМЧЕ - Мария Палматите, Марилла Гьонги

ТРЕТО МОМЧЕ - Калина Жекова, Миглена Страдалска, Даниела Рябчева

ПАПАГЕНО - Пламен Димитров, Иво Йорданов, Свилен Николов

ПАПАГЕНА - Жана Костова, Лилия Илиева

МОНОСТАТОС - Пламен Райков, Христо Ганевски

ПЪРВИ МЪЖ В БРОНЯ - Христо Ганевски, Александър Баранов, Пламен Райков

ВТОРИ МЪЖ В БРОНЯ - Людмил Петров, Лъчезар Александров, Петър Петров

Концертмайстори Анна Фурнаджиева, Красимир Щерев.
Асистент-режисьор Димитър Левичаров.
Помощник-режисьор Елиана Атанасова, Вероника Минкова. 

Корепетитори Жанета Бенун, Веселина Маринова, Димитър Фурнаджиев, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев

Предпремиера 23, 24 април 2021, 19.00, Държавна опера Варна.

Премиера 22 юни, 21.00, Опера в Летния театър - Варна 2021

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
20.04.2021 г. 14:09
Посетено:
973
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32611-valshebnata-fleyta-za-230-godishninata-ot-konchinata-na-motsart