Сцена / екран / ефир

Прожекция на филма "Polmission. Тайните на паспортите"

8 април 2021, 18.00 ч., Полски институт в София

Прожекция на филма "Polmission. Тайните на паспортите"

 

◊ ПОКАНА

Прожекция на филма Polmission. Тайните на паспортите"

Режисьор Яцек Папис (55', с български субтитри)

Кога: 8 април, четвъртък, 18.00 ч.

Къде: Полски институт в София, ул. „Веслец" №12, ограничен брой места, с предварителна регистрация на sofia@instytutpolski.pl или във фейсбук

Организатори: Полски институт в София и Посолството на Полша в България

 

Документалният филм  с копродуцент Институтът за национална памет представя една от най-големите и най-загадъчни акции за спасяване на евреите по време на Втората световна война. Филмът на режисьора Яцек Папис е продължение на филма „Парагвайски паспорти" (представен в Полския институт по време на панорамата през 2020 г.) и разказва за съдбите на спасените благодарение на дейността на полската дипломация и полското разузнаване в сътрудничество с международни организации. 

Групата на Ладош (по името на тогавашния полски посланик в Берн, наричана още Бернската група) – нелегална полско-еврейска структура, която през 1942-43 се занимава с фалшиво попълване на паспорти на държавите от Латинска Америка. Тези документи са предоставяни на евреи, които благодарение на тях избягват извозване в германските лагери на смъртта и са изпращани в лагери за интернирани в Германия и в окупирана Франция. Така някои оцеляват до края на войната.  До началото на 2020 г. Институтът „Пилецки" успява да състави списък с над 3 хиляди евреи, които полските дипломати се опитват да спасят. От тях са спасени най-малко няколкостотин.  

На 21 януари 2021 г. Сеймът на Република Полша обяви 2021 г. за Година на Групата на Ладош.

 * * *

Присъединете се към събитието във Фейсбук!

* Проявата ще се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки, препоръчани от Министерството на здравеопазването: заетост на местата до 30%, настаняване на зрителите през една седалка, спазване на физическа дистанция от 1,5 м, задължително носене на маски и дезинфекция на ръцете при влизане в обекта.

Заповядайте!

 

 

Автор:
Полски институт в София
Публикация:
07.04.2021 г. 15:41
Етикети:
документален филмпрожекция на филмПолски институт в София
"Polmission. Тайните на паспортите"
Яцек Папис
Групата на Ладош
Посетено:
826
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32557-prozhektsiya-na-filma-polmission-taynite-na-pasportite