Сцена / екран / ефир

Световни артисти пеят в памет на Камен Чанев в Пловдив

Концертно изпълнение на операта „Манон Леско“ от Пучини на 17 април

Световни артисти пеят в памет на Камен Чанев в Пловдив

 

◊ СВЕТОВНИ АРТИСТИ ПЕЯТ В ПАМЕТ НА КАМЕН ЧАНЕВ В ПЛОВДИВ

Хосе Кура, Леонардо Каими и Таня Иванова в концертно изпълнение на операта „Манон Леско“ от Пучини в памет на Камен Чанев

Един проект, чиято подготовка за месец април 2021 започна в разгара на пандемията. Проект, представящ концертно изпълнение на операта „Манон Леско“ от Пучини с дебют на талантливото сопрано Таня Иванова в ролята на Манон и с участието на Камен Чанев, когото изгубихме без време …  

В този тежък момент един световен артист с голямо сърце – Хосе Кура, подаде ръка на Таня Иванова като прие поканата на Опера Пловдив да довърши проекта, за да вдъхне кураж и надежда на всички изпълнители и почитатели на оперното изкуство. Аржентинският тенор, който е започнал своята кариера като диригент, ще поеме палката на концертното изпълнение на творбата от Пучини на 17 април в Опера Пловдив. Хосе Кура и Таня Иванова си партнираха в операта „Отело“ на Античния театър през 2019 година.

В проектa се включва и тенорът с кариера в Ла Скала, Операта Ковънт Гардън, Фестивала в Залцбург – Леонардо Каими. Името му е в афиша на оперните театри в Мадрид, Неапол, Мюнхен, Берлин, Буенос Айрес и в програмата на Пучини фестивал в Торе дел Лаго. Преди години Леонардо Каими е присъствал на участието на Камен Чанев в „Манон Леско“ във Виенската опера. Той с вълнение прие да пее в Пловдив в памет на своя колега и приятел въпреки епидемичните ограничения.

В концертното изпълнение на „Манон Леско“ участват и солистите Свилен Николов, Александър Носиков, Момчил Караиванов, Евгений Арабаджиев, Елена Чавдарова – Иса, Борис Кучков и др. с Оркестъра и Хора на Опера Пловдив. Диригент на хора е Драгомир Йосифов.

Малцина ще имат възможността да се насладят на вълнуващия музикален проект, създаден от приятели за приятели, поради ограничението за 30 % капацитет публика в залата. По тази причина двамата световните оперни артисти дадоха съгласие генералната репетиция на 15 април също да се проведе със зрители. Билетите и за двете дати – генерална репетиция с публика на 15.04. и концертно изпълнение на „Манон Леско“ на 17.04., се продават на касата на Опера Пловдив, в Ивентим и онлайн на eventim.bg.

Хосе Кура потвърди и принципната си готовност да постави като режисьор операта „Манон Леско“  в програмата на OPERA OPEN 2022 на Античния театър.

Концертното изпълнение на операта от Пучини с диригент Хосе Кура и с участието на тенора Леонардо Каими е поредното събитие от цикъла „Световни артисти“ на OPERA OPEN 2021, част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

 

Автор: Държавна опера - Пловдив
07.04.2021 г. 12:51
Посетено: 171
Етикети: Пучини, опера, концертно изпълнение, Таня Иванова, Драгомир Йосифов, Пловдив, Държавна опера, в памет на Камен Чанев, „Манон Леско“, Леонардо Каими, Хосе Кура
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32551-svetovni-artisti-peyat-v-pamet-na-kamen-chanev-v-plovdiv