Сцена / екран / ефир

„Киномания“ показва филми с Шон Конъри и Мишел Пиколи

Кинопанорамата ще бъде през април

„Киномания“ показва филми с Шон Конъри и Мишел Пиколи

Кадър от филма "Голямото плюскане"

 

◊ "КИНОМАНИЯ" СЕ ЗАВРЪЩА

„Киномания“ през април ще покаже знакови филми с участието на Шон Конъри и Мишел Пиколи, които ни напуснаха през 2020 г.

„Киномания“ ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. Молим публиката да заповяда в киносалоните с маски и да спазва дистанция, съобщават организаторите от НДК.

 

◊ ФИЛМОВИ АКЦЕНТИ

На приключенския „Мъжът, който искаше да бъде крал“ могат да се насладят киноманите на 6 април в кино „Люмиер“. Създаден през 1975 г. филмът е с режисьор Джон Хюстън и е адаптация на едноименния разказ на Ръдиард Киплинг. Освен Шон Конъри, в ролите блестят и Майкъл Кейн, Кристофър Плъмър и Саийд Джафри. Империалистичната пародия е за двама британски войници, които решават да се представят като кралете на Кафиристан и наследници на Александър Македонски, а местното население ги приема за полубожества.

Филмът е с четири номинации за „Оскар“, две номинации за „БАФТА“, номинация за „Златен глобус“, както и с номинация от Гилдията на американските сценаристи за адаптиран сценарий.

В рамките на Киномания и като основен акцент във Фестивала на френския филм ще бъдат показани и шест филма с участието на големия Мишел Пиколи, наречен от французите „свещеното чудовище на седмото изкуство“. Те ще са с прожекции в кината „Люмиер“ и „Одеон“, както и във Френския институт.

На 3 април в кино „Люмиер“ ще бъде показан скандалният за времето си „Голямото плюскане“ с режисьор Марко Ферери и с участието на Марчело Мастрояни, Уго Тоняци, Филип Ноаре и др. Историята е гротестка на консуматорското общество и разказва за четирима приятели, които преяждат до смърт. Филмът получава наградата на ФИПРЕСИ на фестивала в Кан.  

Различна е атмосферата в „Една странна афера“ (18 април, кино „Люмиер“), където Пиколи е в ролята на тираничен, натрапчив шеф с мачо маниери. Филмът е с режисьор Пиер Грание-Дьофер и разказва за атмосферата на безпокойство, която обгръща млад мъж, заслепен от аурата на своя привидно симпатичен, но безскрупулен бос. За изпълнението си в „Една странна афера“ Пиколи печели „Сребърна Мечка“ за най-добър актьор в Берлин, а продукцията е с една награда и четири номинации „Сезар“.

„Имаме папа“ (11 април, кино „Люмиер“) на режисьора Нани Морети е един от последните филми на Пиколи. Смесица от изтънчен хумор и дълбоко затрогващ портрет на един мъж, избран на длъжност, натоварена със смазващи отговорности, той е отражение на финото чувство за ирония и дълбокия хуманизъм на режисьора, пропит с много чувство за хумор и великолепната игра на Пиколи в образа на мъж, попаднал в екзистенциален и политически лабиринт. Филмът е в конкурсната програма на Кан, има две номинации за Европейските филмови награди, както и три награди и осем номинации за „Давид на Донатело“.

В „Мислех, че го познавам“ (10 април, кино „Люмиер“) Мишел Пиколи се превъплъщава брилянтно в образа на на ченге, обсебено от идеята да залови банда крадци на местопрестъплението – до степен, че им залага капан с помощта на една проститутка... Режисьор на продукцията е Клод Соте, а на Пиколи партнира прекрасната Роми Шнайдер.

Актрисата Анук Еме пък е партньорка на Мишел Пиколи в „Скок в празнотата“ (17 април, кино „Люмиер“) на режисьора Марко Белокио. За филма Жил Жакоб в книгата „За фестивала в Кан с любов” казва: „...Това е история за брат и сестра, които живеят заедно откак са родени, и в нея сложното устройство на човешките създания е породено от неизказаното и непоказаното.“ За изпълнението си Пиколи и Еме взимат награди, съответно за най-добра мъжка и женска роля, на фестивала в Кан. Продукцията печели и „Давид на Донатело“ за режисура.

В коренно различно амплоа е Пиколи в „Темрок“ на режисьора Клод Фаралдо. Дисциплинираният работник Темрок, живеещ под влиянието на майка си, претърпява психически срив, който го връща към първичните животински импулси, които човекът, освободен от социалните норми, може свободно да задоволи.

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
24.03.2021 г. 13:48
Посетено:
794
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32489-kinomaniya-pokazva-filmi-s-shon-konari-i-mishel-pikoli