Сцена / екран / ефир

Павел Юрачек и чехословашката нова вълна

Специална програма на Чешкия център и 25. София Филм Фест

Павел Юрачек и чехословашката нова вълна

 

◊ ТВОРБИ НА ПАВЕЛ ЮРАЧЕК НА 25. СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

През своята 25-годишна история Международният филмов фестивал София Филм Фест е поставял акценти върху различни школи и течения на световното кино, с което е обогатявал кинопознанията на вярната си публика. Новата вълна в киното на Чехословакия е една от най-важните теми, с които София Филм Фест се асоциира.

На 25-ото издание в партньорство с Чешкия център се спираме на творчеството на един от най-значимите представители на "Чешкото чудо“ – режисьорът и сценаристът Павел Юрачек, който също е и драматург, поет, писател, публицист.

Павел Юрачек е роден през 1935 година в Пршибрам, Чехословакия. Той учи журналистика и чешки език във Филологическия факултет на Карловия университет, от където е изключен поради „лоша репутация, лош успех и неизпълнение на студентските си задължения“. През 1957 година той е приет да следва драматургия във FAMU и започва да пише идеи за филмови сценарии. Сред учителите и колегите бързо си спечелва славата на забележим талант. Неслучайно от него тръгват идеите, темите и концепциите за част от филмите на колегите му от новата вълна - Вера Хитилова, Зденек Сирови, Ян Шмид. Официално не завършва прочутото киноучилище, но се присъединява към филмовото студио „Барандов“, където е драматург от 1962 до 1970. Негови са филмите „Всеки млад мъж“ и „Случай за начинаещ палач“, работи в съавторство по филми на Хинек Бочан, Карел Земан, Ян Шмид, Вера Хитилова. През 1969 и 1970 Юрачек ръководи продуцентския център в „Барандов“, но в началото на 70-те години е освободен от там - за разлика от колегите си отказва да приеме съветския натиск и в крайна сметка е принуден да замине в Германия. Нито там, нито в родината си след своето завръщане в средата на 80-те години, той не успява да снима отново филми. Умира от рак през 1989, месеци преди падането на Берлинската стена.

В програмата на София Филм Фест ще бъде показана селекция от седем филма, създадени от и в съавторство с Юрачек – един от тях е „Черно-бялата Силва“ (1961). Негов режисьор е Ян Шмид, а историята, написана от Юрачек, разказва за зидарката Силва, която по време на прожекция на новия чешки филм „Любов между панелите“ буквално излиза от екрана, като зрителите изпадат в шок. Героинята Силва решава, че може да се справи със ситуацията, като се срещне със създателите си – авторите на филма.

През 1963 година излиза „Йозеф Килиан“ (известен също като „Сизифовска поддръжка“), на който Павел Юрачек е сценарист и режисьор в тандем със своя колега Ян Шмид. С красив минималистичен стил, двамата режисьори създават кратка и абсурдно хумористична, хаплива алегория на живота при комунистическия режим, повлияна от творчеството на Франц Кафка. Главният герой е Ян Херолд, който търси своя приятел Килиан и докато се лута из улиците на стара Прага, попада на магазин за котки. На следващия ден решава да върне котенцето, с което се е сдобил, но вече няма и помен от тайнственото място… Сцените на главния герой, безнадеждно изгубен в объркваща система от длъжностни лица и отдели, провокират удивление – как е било възможно да се създаде филм с подобно иронично и политически критично послание в условията на социалистическата цензура?!

Всеки млад мъж“ (1966) е игралният дебют на Юрачек – сюрреалистична, изпълнена със символи история, представена в две части (подобно на дебюта на Милош Форман „Конкурс“). В първата част новобранец е заведен в лечебница, където трябва да се погрижат за възпаленото му ахилесово сухожилие. В ролята на всички жени наоколо се оказва една и съща актриса - Хана Ружичкова. Вторият сегмент на историята е заснет с помощта на чехословашката армия – в него войниците се обучават и правят маневри, като през цялото време вниманието им е заето от приказки за момичета…

Случай за начинаещ палач“ (1970) представлява свободна адаптация на романа на Джонатан Суифт „Пътешествията на Гъливер“. В странната страна Балнибарби, в която се озовава главният герой, никой не се интересува от истината. Местните жители не искат да загубят комфорта си и продължават да живеят в самозаблуда и лъжи. Филмът представлява абсурдно огледало на комунистическата реалност, в която съществуват Юрачек и творците от Чехословашката нова вълна.

Прочутата режисьорка Вера Хитилова ще бъде представена в селекцията на 25-ия София Филм Фест с два филма, на които сценарист е Павел Юрачек – „Таван“ (1961) и „Маргаритки“ (1966). Историята в дипломния филм на Хитилова „Таван“ се развива в света на манекените – позната среда на младата режисьорка. С този филм Хитилова завършва Пражката филмова академия, а публиката в София ще има възможност да види и нейния знаменит филм „Маргаритки“, появил се през 1966 година, в чиито сценарен екип отново е и Павел Юрачек. Зрителите се срещат с две момичета, които се впускат в серия лудории – никой и нищо не се взема сериозно, защото според тях светът е „развален“. „Маргаритки“ е предизвикателен филм, смятан за едно от най-великите, авантюристични постижения на феминисткото кино.

В специалния фокус върху творчеството на Павел Юрачек е включен и филма на режисьора Индржих ПолакИкар 1“. В работата по сценария на тази история участва и легендарният полски писател Станислав Лем, един от най-четените автори на научна фантастика в света. Филмът излиза през 1963 година, а действието в него се развива двеста години напред в бъдещето, на борда на космически кораб, отправил се към системата Алфа Кентавър. В неочакван момент по време на пътешествието на контролния екран в командната зала се появява друг, загадъчен кораб…

*

Творчеството на Павел Юрачек ще бъде представено от Ян Трънка, специалист от Националния филмов архив на Чехия.

Прожекциите започват от 1 март в Чешкия център София, традиционен партньор на София Филм Фест.

Повече за програмата: https://sofia.czechcentres.cz/bg/program

Входът е СВОБОДЕН!

Очакваме Ви на #КИНО * #25SofiaIFF

 

Автор:
Светлана Дамянова
Публикация:
28.02.2021 г. 16:49
Етикети:
Посетено:
1475
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32389-pavel-yurachek-i-chehoslovashkata-nova-valna