Сцена / екран / ефир

1120 спектакъла в един театрален век

Програма за 100-годишния юбилей на Варненския драматичен театър

1120 спектакъла в един театрален век

 

◊ 100 ГОДИНИ ВАРНЕНСКИ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР

1921-2021

Юбилеен спектакъл "100!", летопис, фотоалбум, изложби, театрални премиери, награди „Златна маска“, национален конкурс за нова българска драматургия и още много събития в юбилейната 2021 година

 

12 март 2021

На 12 март 2021 г. се навършва един век от първото представление през 1921 г. на първия професионален театър във Варна. С постановката на "Инстинктът" от Анри Кестмекер директор-режисьорът Стоян Бъчваров, един от пионерите на българския театър, поставя началото на театралното летоброене във Варна.

Точно 100 години по-късно, екипът ще поднесе премиерата на юбилейния спектакъл „100!“, дело на режисьора Боян Иванов, хореографа Татяна Соколова, сценографа Елица Георгиева, с участието на всички 24 актьори от сегашния състав. Отказът от обичайния концерт-спектакъл с конферансие, към който се прибягва в подобни случаи, роди идеята за атрактивен спектакъл, различен от всички други. Той е посветен основно на театъра, но не само на Варненския театър, а на актьора и на театъра въобще, без да се пренебрегва чувството за хумор. „100! ще се играе няколко пъти, за да стигне, в условията на Ковид, до по-голяма публика от разрешените 30% за една зала. По-късно спектакълът, вече без историческия фокус, ще влезе в постоянния репертоар на театъра.

В празничната програма преди премиерата на „100!“ ще бъдат поднесени цветя пред паметника на кмета Иван Церов, радетел за построяване на Варненския театър и ще бъде открит бюст на патрона Стоян Бъчваров в партерното фоайе на театъра. 3 изложби – костюмографска, с архивни театрални афиши и документална „100 години Варненски театър“ - ще посрещнат зрителите в паметния ден.

Художествени изложби

Прояви, посветени на юбилея, ще има през цялата година, но основните акценти са през март. В партньорство с ГХГ „Борис Георгиев“ на 19 март в галерията ще бъде открита изложба живопис „Григорий Лебский – забравеният художник на театъра и операта във Варна“. Изкуствоведът Пламена Рачева, директор на ГХГ, ще представи този интересен творец, дошъл с белогвардейските емигранти в България, работил дълги години в театъра и операта на града. Друг партньорски проект между театъра и галерията подготвя за юни изложба сценография и живопис „Паралелни светове“, посветена на сценографа Тодор Игнатов (1951-2020), отдал целия си творчески път на Варненския театър.

27 март 2021

Интересни събития предстоят и на 27 март, Световния ден на театъра. Проф. Пламен Марков, продуцент на документалния филм на НАТФИЗ „100 години Кръстьо Мирски“, ще говори за творчеството на видния режисьор и педагог, роден във Варна, поставял и във Варненския театър.

Преди „Любовникът от ZanziБар“ от Ели Саги, постановка на Атанас Атанасов, с която бе открит юбилейният 100-тен сезон, ще бъдат връчени Годишните награди на театъра „Златна маска“ 2021. Теодора Димова ще обяви регламента на Националния конкурс на Варненския театър за нова българска драматургия, на който известната писателка е председател.

Летопис

Изтъкнатият театровед Никола Вандов работи повече от година над летописа на Варненския театър, в който са отразени всички 1120 спектакли в 100-годишната история на театъра. В България няма друг театър с такава голяма продукция, твърди Вандов, който като автор на летописите на повечето от театрите в България, най-добре може да направи подобно сравнение.

Освен в богатия архив на Варненския театър, той се запозна с всички документални материали по темата в РБ „Пенчо Славейков“ и Държавен архив Варна, за което му оказаха съдействие Кристияна Димчева и Емил Демирев от библиотеката, както и Владимир Владимиров и Гергана Георгиева от Държавен архив Варна. Летописът ще бъде публикуван в изд. „Валентин Траянов“ – София. Подготвя се фотоалбум със снимки от 100 знакови постановки на Варненския театър. През цялата година, в специалната рубрика „2021 – Варненският театър на 100“, в сайта и фейсбук страниците на театъра се възраждат имена, постановки, снимки и други документи от архива на театъра. Да припомним, че първите прояви от юбилейната програма бяха излизането през 2018 г. на книгата „Пристрастно. Театърът на Варна“ от Виолета Тончева и постановката „Драконът“ от Евгений Шварц, с която се завърна на варненска сцена големият режисьор Явор Гърдев, създал тук в началото на милениума забележителни постановки.

Още театрални и литературни премиери

Към посочените 2 премиерни заглавия трябва да се добавят суперпродукцията „Отело“ от Шекспир на режисьора Пламен Марков, с чиято втора премиера започна юбилейната 2021 година. Премиерата на „Амадеус“ от Питър Шафър на режисьора Стайко Мурджев предстои през май, а с премиерата на „Тютюн“ по романа на Димитър Димов на режисьора Бина Харалампиева, с Калин Врачански в една от главните роли, се предвижда да започне новият театрален сезон през септември. В процес на обсъждане са още две заглавия, които до края на годината ще поставят на варненска сцена Пламен Марков и Диана Добрева.

В рамките на юбилейната програма значимо съпътстващо събитие през есента ще бъде презентацията на „Античният театър в България“ от видния археолог от РИМ Варна Александър Минчев. Неговата научна студия е публикувана в издателството на Университета в Кейбридж, сега се подготвя българското издание, така че това ще бъде първата ѝ премиера в България, с акцент, разбира се, върху античния театър в древния Одесос.

Благодарност

За провеждането на всички юбилейни инициативи екипът на Варненския театър дължи благодарност на учредения още преди 3 години Инициативен комитет от видни общественици, театрали и почитатели на театралното изкуство, които със своя имидж и публични изяви подкрепят отбелязването на знаковата годишнина. Специална благодарност на спонсорите Солвей Соди, БМФ, Хидрострой, Ескана, Лъки, Делфин 1 и Regiocom, както и на партньорските медии, сред които БНР - „Артефир“ на пр. „Хр. Ботев“ и Радио Варна, Дарик Радио Варна и БНТ Варна излъчват рубрики, свързани със 100-годишния варненски театрален юбилей. Един достолепен празник, който прави чест не само на Варненския театър, а и на театралното изкуство в България и цялата ни културна общественост.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
26.02.2021 г. 14:36
Посетено:
940
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32382-1120-spektakala-v-edin-teatralen-vek