Сцена / екран / ефир

Премиера на „Балканска сватба“ в Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе

Сезон 2020 / 2021

Премиера на „Балканска сватба“ в Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 24 февруари 2021 г., 19.00 ч., на Голяма сцена в Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе ще се състои премиера на „Балканска сватба“ от Ивайло Ненов и Ваня Георгиева

Режисьор: Ивайло Ненов
Сценография: Теодор Киряков
Музика: Пламен Мирчев - Мирона
Хореография: Александър Манджуков
Видео: Венцислав Тодоров
Фотограф: Димитър Митев / Omi Studio Ltd.

Участват: Христо Пъдев, Венцислав Петков, Ивайло Спасимиров, Йовко Кънев, Кристиана Ценкова, Любомир Кънев, Мариана Крумова, Тони Тончева, Кадри Хабил

 

След спектакъла „Три сватби и едно възкресение“ Ивайло Ненов представя на сцената на Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе новата си постановка „Балканска сватба“. Пиесата е творческа адаптация на творбата на Брехт „Еснафска сватба“. Според режисьора: „Тя е написана в началото на XX век, а за мен е огромно изкушение да се заровя в темата, разсъждавайки по линията Еснафи – гастарбайтери – балканци“.

Не е трудно да се забележи, че мотивът за сватбата е любим в творческите търсения на Ивайло Ненов. Това съдбовно събитие в живота на човека му дава възможност да изследва в „Балканска сватба“ палитрата от чувства и нравите на човека, да изгради характерния образ на балканеца. Сватбата е хронотоп, където се сблъскват противоположностите в балканския свят и се проектират човешките кризиси и надежди. Тържеството идва да обозначи желанието на хората на Балканите за полет, но крилете им са пречупени и душите закърнели.

Макар и в Европа балканският човек е далеч от нейните цивилизационни норми. Това е внушено чрез множеството символи на пазарските чехли, амбалажната хартия с надпис „Чупливо“, в която е завито сватбеното тържество, вариациите на химна на Европа и т.н. Всички те са избрани, за да изградят едно екзистенциално пространство, в което въпросите на живота могат да бъдат видимо поставяни, мислени и преживявани.

 

◊ РЕЖИСЬОРЪТ

Ивайло Ненов завършва бакалавърска степен по Актьорско майсторство в класа на проф. д-р Атанас Атанасов (2011 г.) и магистратура по „Режисура в сценичните изкуства“ при  проф. Красимир Спасов (2017 г.) в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Изучава театрална режисура и в UNATC, National University of Theatre and Film „I.L. Caragiale“ Букурещ, Румъния.

Режисьорският му дебют е на русенска сцена с представлението „Бурунданга“ от Жорди Галсеран  (дипломен спектакъл). Междувременно трупа опит като асистент-режисьор на Боян Иванов и Теди Москов. През 2019 г. поставя „Три сватби и едно възкресение“ - своя авторска адаптация по мотиви от „Слуга на двама господари“ на Карло Голдони. По-късно същата година поставя спектакъла „Пет пъти за една нощ“ от Киара Атик, с който открива новата сцена в Сатиричен театър „Алеко Константинов“, София.

Носител на приза за най-добър млад театрален режисьор „Слави Шкаров“, 2019 г., за спектакъла „Три сватби и едно възкресение“.

 

Автор:
Никола Бенин
Публикация:
24.02.2021 г. 12:12
Етикети:
премиераВаня ГеоргиеваИвайло Неновтеатър
„Балканска сватба“
Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе
Посетено:
1277
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32369-premiera-na-balkanska-svatba-v-dramatichen-teatar-sava-ognyanov-ruse