Сцена / екран / ефир

Премиера на "Бесове" в Театър НАТФИЗ, Сцена 47

Дипломен спектакъл на студентите от последния клас на проф. Снежина Танковска

Премиера на "Бесове" в Театър НАТФИЗ, Сцена 47

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 23 и 24 февруари от 19.30 ч. на камерната Сцена 47, последният клас на проф. Снежина Танковска ще направи сценичния си дебют в "Бесове" от Албер Камю и по романа на Фьодор Достоевски.

Тази първа среща с публиката е от изключителна важност за студентите и поради факта, че проектът се оказа последната постановка на проф. Снежина Танковска. Независимо от това, че тя не можа да я завърши „Бесове" ще получи сценичен живот, благодарение на един от последните ѝ възпитаници Боян Арсов, който пое режисурата на спектакъла. Едва 27-годишен, младият асистент има своите значими постижения в областта на съвременното театралното изкуство и е носител на „Икар'19" за водеща мъжка роля. Той е част от творческия състав на Сатиричния театър, съосновател на Театър „ЗОНГ" и докторант в НАТФИЗ. Съвместно с доц. Марина Райчинова, която създаде сценографията и костюмите на спектакъла, проф. д-р Петя Цветкова (хореография), Боян Христов (музикална среда) и студентите ще ни очакват, за да почетем заедно проф. Снежина Танковска с „Бесове".

"Бесове"
от Албер Камю, по романа на Фьодор Достоевски

Превод Георги Ходжев

Постановка Снежина Танковска
Режисьор Боян Арсов
Сценография доц. Марина Райчинова
Хореография проф. д-р Петя Цветкова
Музикална среда Боян Христов
Плакат Янина Петрова
Фотограф Теодора Тодорова

Участват студенти специалност „Актьорство за драматичен театър“, клас проф. Снежина Танковска

 

Боян Арсов:

БЕСОВЕ е опит на човека да изкрещи смело своята истина в лицето на целия свят, да промени хода на времето, да разруши установените норми, да постави нови правила, да изтрие чуждите думи и да напише свои, да надвие своята слабост, като открие собствената си сила и се научи да я използва.

БЕСОВЕ е опит на човека да прости тихо в себе си. Опит да начертае своя път, да укроти самотата и разрухата в действията и съвестта си, да избере в какво да вярва и кого да обича в името на това да устои на ледения вятър в сърцето и мисълта си. В името на това да бъде човек.

Представлението поставя героите на Достоевски и Камю в една динамична условна сценична реалност, в която те настървено търсят своето място в заобикалящия ги чужд и агресивен свят, пълен с изисквания, прокламации и отчуждение.

 

Из Евангелие на Свети Лука:

„А там по хълма пасеше голямо стадо свине; и бесовете Го молеха да им позволи да влязат в тях. И им позволи. Като излязоха бесовете от човека влязоха в свинете и хвърли се стадото от високите скали в морето и се издави...“

"БЕСОВЕ" на сцената на Театър НАТФИЗ е първият дипломен спектакъл на студентите от последния клас на проф. Снежина Танковска.

* * *

Театър НАТФИЗ спазва всички противоепидемични мерки, предписани от Министерството на Здравеопазването на Република България. По тази причина в Голяма зала ще бъдат допускани не повече от 200 зрители, а в камерната Сцена 47 не повече от 30 посетители (през място и шахматно)!

Носенето на маски е задължително!

Билети за представленията на 23 и 24 февруари няма.
Дати през м. март – 9.03., 17.03., 27.03.

 

Автор:
НАТФИЗ "Кр. Сарафов"
Публикация:
23.02.2021 г. 12:18
Посетено:
1293
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32366-premiera-na-besove-v-teatar-natfiz-stsena-47