Сцена / екран / ефир

Балет „Арабеск“ представя „Снежната кралица“ - съвременна танцова приказка за деца и възрастни

20 февруари, 19.00 ч. и 21 февруари, 17.00 ч., Музикален театър

Балет „Арабеск“ представя „Снежната кралица“ - съвременна танцова приказка за деца и възрастни

 

◊ ПОКАНА

На 20 февруари, 19.00 ч. и 21 февруари, 17.00 ч. на сцената на Музикален театър

Балет „Арабеск“
представя

„Снежната кралица“

Съвременна танцова приказка за деца и възрастни

Музика - Чайковски, Елгар, Брукнер, Мусоргски, Григ и др.
Хореография – Ангелина Гаврилова
Драматургия - Марий Росен
Сценография – Иван Токаджиев
Художник на костюмите - Адрияна Найденова

Емблематичната приказка на големия датски разказвач Ханс Кристиан Андерсен „Снежната кралица“ е притча за едно омагьосано дяволско огледало, счупено на милиони миниатюрни частици, реещи се из Света, попадащи в сърцето ни, каращи ни да виждаме само грозните и лошите страни на Човека и всичко около него. Разказ за изумително красивата и  неспособна на искрена любов ледена Кралица, за детската чистота и обич на Кай и Герда. Притча, която ни вълнува и ни кара да се замислим.  Дали едно малко момиче има сили да спаси едно малко момче, ранено от леден къс и докоснато от смразяваща целувка? Дали една неосъзната още, но дълбока детска любов е достатъчна да победи Сили, много по-мощни и древни? Дали споменът и вътрешният стремеж за светлина и топлина, ще надделеят над вечната зима?

На тези, в своята същност вечни въпроси, ще се опитат да отговорят в своя нов танцов прочит  и хореографката Ангелина Гаврилова, драматургът - Марий Росен, сценографът - Иван Токаджиев и художникът на костюмите – Адрияна Найденова .

Проследявайки пътя на Герда (Таня Кацарова), търсейки своя Кай (Филип Миланов), срещайки различни герои, които пречат или подпомагат пътешествието й, спектакълът ще покаже на своите зрители порастването и промяната на героинята. Всеки досег и взаимодействие с тези нови светове, ще остави белег в нея, ще я обогати и дари с опит и мъдрост. От друга страна ще бъде акцентирано и върху Снежната кралица (Петя Колева-Вучов), нейните двама верни стражи (Васил Дипчиков и Стефан Вучов), омагьосаният Кай и взаимоотношенията между тях.  Дали самотата не е причина за суровостта на Кралицата и желанието й да притежава вледенени  души, не е дълбоко осъзнаване, че никой никога не я е обичал истински? Отговорът ще бъде даден в края на спектакъла. Всеки зрител ще избере за себе си, как ще „разтълкува“ героите. В изключително материалното и едновременно с това илюзорно пространство, в което живеят сега, децата имат нужда да си припомнят и да повярват в приказките. Защото там  се разказва за истински важните стремежи и победи, за това как една обич изгонва дяволското стъкълце от сърцето и как свободата на едно момче и момиче се изписва с думата „ВЕЧНОСТ“.

Спектакълът очарова публиката с нестандартни визуални решения, ефектни „приказни“ костюми и завладяваща музика.

В танцовия спектакъл е използвана музиката на едни от най-популярните автори на класическото наследство, както и композитори, творили в началото на ХХ век като Чайковски, Елгар, Брукнер, Мусоргски, Григ и др., с което отново ще напомним на зрителите за богатството на тези музикални шедьоври .

От друга страна, участието на целия състав на балет „Арабеск“ в творбата, многообразието от различни герои, разкрива яркия талант на трупата не само като танцьори, но и силното и въздействащо актьорско присъствие.

Снежна кралица - Петя Колева-Вучов
Двама нейни стражи - Васил Дипчиков, Стефан Вучов
Кай - Филип Миланов
Герда - Таня Кацарова
Дяволица и еленче - Елизабет Якимова
Лапландка – Мона Христова
Червените обувки на Герда - Лора Илова, Риана Милотинова
Фея на цветята и княгиня - Виктория Петрова
Гарван - Светлозар Тинев
Врана - Стефка Табакова
Княз - Валери Миленков
Двама гвардейци - Ервин Есен, Светослав Серопян
Малката разбойничка - Теодора Друмева
Пешеходци, разбойници, цветя, придворни  – целият състав

* * *

Билети на касата на Музикален театър (029431979) или online https://epaygo.bg/1204966087 за 20.02.2021 г. и https://epaygo.bg/2107815181 за 21.02.2021 г.

*

Мерките за безопасност с цел предотвратяване разпространението на Covid-19 по време на спектаклите в Музикален театър са съобразени с всички разпоредби и препоръки на Министерство на здравеопазването, както и от Столична община.

Местата в зрителната зала са ограничени до 30 % от наличните.

Молим, носете маски и спазвайте дистанция.

Автор:
Мая Михайлова, Балет "Арабеск"
Публикация:
18.02.2021 г. 13:56
Посетено:
794
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32347-balet-arabesk-predstavya-snezhnata-kralitsa-savremenna-tantsova-prikazka-za-detsa-i-vazrastni