Сцена / екран / ефир

Джаз, опера и руски романси в камерния формат "Опера Бутик" през февруари

"Love Songs с Мирослава Кацарова" - за Празника на влюбените

Джаз, опера и руски романси в камерния формат "Опера Бутик" през февруари

 

◊ "ОПЕРА БУТИК" ПРЕЗ ФЕВРУАРИ В ПЛОВДИВ

Опера Пловдив е планирала любопитни срещи в набиращия все по-голяма популярност камерен формат – "Опера Бутик", в който зрителите са настанени на самата сцена – работната площадка на артистите, в непосредствена близост до участниците.

Навръх празника Свети Валентин, 14 февруари, певицата, радиоводещ и организатор на Plovdiv Jazz Fest - Мирослава Кацарова кани меломаните на едно романтично джаз пътешествие с някои от най-вълнуващите песни, представени на пет езика. В акомпанимента на пианиста Мирослав Турийски, тя ще изпълни любимите песни от своята лична колекция – прочути джаз стандарти, пиеси от филм на Вим Вендерс, любими поп песни в джаз аранжименти и някои от най-съкровените й авторски произведения. Пред водещата Лили Бързева, Мирослава Кацарова ще сподели интересни факти за изпълнителите и песните, които е подбрала за тази бутикова среща и ще ни потопи в своя свят, изпълнен с джаз и любов. Танц по специално подготвена за случая хореография ще изпълнят балетистите Амaдео Джунта и Мара Салваджо. Събитието „Love Songs с Мирослава Кацарова" е с начален час 18:00.

Поредицата „Опера Бутик" продължава своята образователна традиция и среща публиката с режисьори, диригенти, артисти, художници, хореографи, които разкриват по увлекателен начин тайните на създаването на оперен спектакъл. Със средствата на разказа и силата на музиката зрителите научават как една партитура се превръща в действие и се потапят в автентичната атмосфера на спектакъла.

На 17 февруари от 19:00 часа публиката ще се пренесе в света на Япония и нейната култура с операта "Мадам Бътерфлай" на Пучини. Режисьорът Нина Найденова ще ни потопи в 20-те години на миналия век с историята на едно японско момиче и нейната Голяма мечта и ще разкрие любопитни подробности от сюжета и темите на спектакъла - една от перлите на фестивала Opera Open, спечелил Награда „Пловдив" за сценография. За музиката и историята на написването й от великия Пучини ще разкаже диригентът Лучано Ди Мартино.

Талантливите солисти на Опера Пловдив - Евгения Ралчева, Марк Фаулър, Елена Чавдарова – Иса, Светлана Иванова, Михаил Пулиев ще изпълнят някои от най-красивите арии и ансамбли от операта.

За да се усети по-дълбоко духът и колорита на японската култура, част от зрителите ще бъдат облечени с автентични японски кимона с помощта на асистентите от отдел „Грим и костюми".

На 20 февруари на сцената на Опера Пловдив ще звучат вечните руски романси. Концерт-спектакълът ще ни поведе по пътя на живота - вечния дуел между разума и сърцето, представени от актьора Петър Тосков и баритона Крум Гълъбов. Ще прозвучат романси от Чайковски, Бородин, Глиер и Рахманинов в изпълнение на Евгения Ралчева и Елена Чавдарова-Иса под акомпанимента на Зарина Гетоева. А поезията на Пушкин ще допълни това духовно приключение! Режисьор - Дима Димитрова, оператор – Антон Марчев.

Местата за събитията от платформата „Опера Бутик" са ограничени.

Билети се продават на касата на Операта в Дом на културата и онлайн на eventim.bg.

 

Автор:
Държавна опера - Пловдив
Публикация:
13.02.2021 г. 12:08
Посетено:
772
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32324-dzhaz-opera-i-ruski-romansi-v-kamerniya-format-opera-butik-prez-fevruari