Сцена / екран / ефир

Новият български филм „Петя на моята Петя“ на 25. София Филм Фест

Филм за Петя Дубарова, без той да е „за Петя Дубарова”

Новият български филм „Петя на моята Петя“ на 25. София Филм Фест

 

◊ ФИЛМЪТ "ПЕТЯ НА МОЯТА ПЕТЯ" НА 25. СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Филмът носи заглавието на разказа на превърналата се в легенда млада душа и поетеса Петя Дубарова „Петя на моята Петя“. Режисьор е Александър Косев, сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова (преподаватели по “Драматургия” в НАТФИЗ), които повдигат завесата на миналото, за да представят на съвременните млади хора Петя Дубарова и нейния талант.

Филмът е съвременна история. Държим да подчертаем, че това е филм за Петя Дубарова, без той да е „за Петя Дубарова”. Историята не е биографична, но Петя присъства със своята истинска същност и с най-ценното – с мъдростта и таланта си, които е оставила на поколенията“, споделя сценаристът Нели Димитрова .

Подходът в създаването на филма е да свърже бъдещето с миналото. Историята е изградена върху връзките и паралелите между две тийнейджърки от различно време: Петя Дубарова и Петя Монова. Едната е дръзка и модерна, а другата – както е представена във филма – мъдра и митична.

„Петя на моята Петя“ поставя много въпроси – ако останеш завинаги на 17 и запазиш своите идеали, това спасява ли те от възможността да се превърнеш в скучен възрастен; как се справяш с разочарованието от любовта; дали може да се предадеш, въпреки стремежа да се бориш, или трябва да продължаваш, независимо от всичко… Съвременната Петя трябва да открие своите отговори, поставена в ситуация между живота и смъртта – дали да избере живота или да последва любимата си поетеса Петя Дубарова…

Филмът има субсидия от Националния филмов център на нискобюджетна сесия и е подкрепен от Община Бургас. Заснет е за по-малко от месец, изцяло в Бургас, продукция е на „БЪФ пикчърс”, копродуцент е „Консепт студио”. Оператор на филма е Иван Вацов, продуцент е Николай Урумов (студент по режисура в НАТФИЗ), а ко-продуцент – Кръстьо Ламбев. Ролите са поверени на Алиса Атанасова, Александра Костова (познаваме я от ролята й в „Маймуна“ на Димитър Коцев – Шошо), Алена Вергова, Юлиян Вергов, Ясен Атанасов (студент по “Актьорство за драматичен театър” в НАТФИЗ), Албена Павлова, Васил Банов; много от актьорите, които участват, са родени и свързани с Бургас, включват се и близо 500 жители на града като статисти.

"Петя на моята Петя“ е филм-изповед, провокиран както от стиховете на Петя Дубарова, така и от позабравените тийнейджърски идеали и вярвания на създателите му; от факта, че случилото се с нея преди почти 40 години се случва и днес – никой не може да победи в битката срещу системата, но това не означава, че трябва да спрем да опитваме.

 

 

Автор:
НАТФИЗ "Кр. Сарафов"
Публикация:
28.02.2021 г. 12:31
Посетено:
880
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32271-noviyat-balgarski-film-petya-na-moyata-petya-na-25-sofiya-film-fest