Сцена / екран / ефир

"Реката на залеза" - премиера в Театър НАТФИЗ

2, 16 и 23 февруари 2021 г., 19.00 ч., Голяма сцена

"Реката на залеза" - премиера в Театър НАТФИЗ

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 2, 16 и 23 февруари от 19.00 ч. на Голяма сцена, ще се състои премиерата на дипломния спектакъл на класа на проф. д-р Александър Илиев„Реката на залеза" по българските обреди и ритуални текстове за Пеперуда, Герман, Сватба, Оплакване; по мотиви от разказа на Габриел Гарсия Маркес „Най-красивият удавник на света", приказката на Николай Райнов „Русалката от синия вир" и стихотворението на Пенчо Славейков „Неразделни". Сценарият, режисурата и сценографията на спектакъла са на проф. д-р Александър Илиев.  

 

„Реката на залеза"

Обредно-ритуална мимодрама

по българските обреди и ритуални текстове за Пеперуда, Герман, Сватба, Оплакване;

по мотиви от разказа на Габриел Гарсия Маркес „Най-красивият удавник на света“, приказката на Николай Райнов „Русалката от синия вир“ и стихотворението на Пенчо Славейков „Неразделни“

Сценарий, режисура и сценография: Александър Илиев
Музика: Николай Иванов „Ом“
Хореография на обредния цикъл: доц. д-р Дария Колева
Хореография на епизоди с контактна импровизация: ас. Ивайло Димитров
Костюми: Боряна Георгиева
Плакат Янина: Петрова
Фотограф: Теодора Тодорова

Участват студенти специалност „Театър на движението - Пантомима“, с художествен ръководител проф. д-р Александър Илиев

 

Група девойки от село, останало само с кмет и поп от представителите на мъжкия пол, се подготвя за празника. От стара бабина ракла вадят костюми, ритуални предмети, замесват глина за куклата „Герман“. Избират една от девойките да бъде „Пеперуда“ и я накичват с листа. Ръководени от кметицата и попадията, те започват ритуала, но откриват, че вейките са нахвърляни върху удавен мъж. С помощта на попа и кмета изваждат удавника на брега. Решават да го погребат по християнски и отърчават до селото за дрехи и обредни предмети. Една от девойките остава да го пази – тя е и избраната да играе „Пеперуда“. Ритуалът става реалност, мъртвият мъж замества куклата на Герман.

Спектакълът разкрива феномена на чистата любов. Ритуалът „мъртъв мъж, умрял за дъжд“ и целият обреден цикъл разказват за „духовната суша“, в която живее съвременното поколение. Представлението има две лица – съвременно и древно. Безусловното и органично поведение е ключът към всички епизоди, в които „магията не действа“. Условно и стилизирано е действието по време на обредите. Там танцът, напяването, наричането, оплакването и ритуалния жест създават друга символна реалност, магическа в своята същност, но истинска като сюблимна проява на личността и общността.

Проф. д-р Александър Илиев

 

* * *

Театър НАТФИЗ спазва всички противоепидемични мерки, предписани от Министерството на Здравеопазването на Република България. По тази причина в Голяма зала ще бъдат допускани не повече от 200 зрители, а в камерната Сцена 47 не повече от 30 посетители (през място и шахматно)!

Носенето на маски е задължително!

Автор:
НАТФИЗ "Кр. Сарафов"
Публикация:
01.02.2021 г. 13:27
Етикети:
дипломен спектакълТеатър НАТФИЗпремиераНАТФИЗ "Кр. Сарафов"
клас проф. д-р Александър Илиев
обредно-ритуална мимодрама
ритуални текстове
български обреди
"Реката на залеза
Посетено:
823
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32262-rekata-na-zaleza-premiera-v-teatar-natfiz