Сцена / екран / ефир

Балетният шедьовър "Баядерка" с премиера в Опера Пловдив

Режисьорски дебют на примабалерината Веса Тонова

Балетният шедьовър "Баядерка" с премиера в Опера Пловдив

 

◊ СЪБИТИЕТО

Опера Пловдив ще представи на 30 януари от 18:00 часа и на 2 февруари от 19:00 часа премиера на едно от най-зрелищните балетни произведения – „Баядерка“ по музика на Лудвиг Минкус и хореография на Мариус Петипа. Класическото заглавие разкрива трагичната любовна история на индийска танцьорка в храм. То е базирано на баладата на Гьоте „Богът и баядерката“, заимствана от древноиндийска творба.

Постановката е режисьорски дебют на примабалерината Веса Тонова, която създава спектакъла за сцената на Опера Бургас през 2018 година и благодарение на доброто партньорство между двете институции поставя „Баядерка“ и с балетистите на Опера Пловдив. След интензивни репетиции с международната трупа, започнали още в началото на новия сезон, три отменени премиери поради извънредните обстоятелства, „Баядерка“ ще заплени зрителите с прецизно изработените театрални и танцови елементи.

В ролята на баядерката Никия влиза Аманда Роха (Бразилия), а нейната съперница - принцеса Гамзати, ще изпълни Мара Салваджо (Италия). Воинът Солор, за чиято любов се борят двете героини, се изпълнява от Никола Хаджитанев – премиер солист на Софийска опера и балет.

Сценографията на „Баядерка“ е дело на известния художник и сценограф Иван Токаджиев, който пренася зрителите в автентична атмосфера, а сценичните тоалети на художника на костюмите Цветанка Стойнова пресъздават колоритността и пищността на Изтока. 

Спектакълът се поставя изключително рядко заради високото ниво на изпълнение, нужния финансов ресурс и големия брой участващи балетисти, а осъществяването му е заявка за нивото и просперитета на всеки един театър.

 

◊ ИСТОРИЯТА

„Баядерка“ е създаден през 1877 година. Творбата жъне огромен успех още на премиерата си. Оригиналното произведение е в четири действия и седем сцени, но почти винаги се поставя в съкратен вариант по версията на Кировския балет от 1941 г. Самата Сцена на сенките пък е вдъхновена от илюстрациите на Доре към „Рай“ на Данте Алигиери. Произведението е известно най-вече със сцената от Царството на сенките, призната в балетното изкуство за шедьовър в кордебалета. Едва след нейното създаване се появяват подобни по визия и значение сцени в другите образци на балетното изкуство.

„Баядерка“ разкрива трагичната любовна история на индийската танцьорка в храм Никия и воина Солор. Любовта им разгневява великия брамин, влюбен тайно в танцьорката, и принцеса Гамзати, влюбена в Солор. Раджата, баща на Гамзати, е обещал на дъщеря си Солор за съпруг. Отмъстителната принцеса скрива змия в кошница цветя, предназначена за Никия. По време на танца на баядерката на празненство в храма тя е смъртно ухапана от змията. Браминът предлага противоотрова на Никия в замяна на любовта й, но тя отказва. Умирайки, тя напомня на Солор за неговата клетва за вечна вярност. Солор е съкрушен от смъртта на любимата си. Под влияние на опиати той се пренася в Царството на сенките, където среща духа на Никия. Завърнал се в реалността, той не може да се отърси от спомена за срещата. На сватбеното тържество на Гамзати и Солор, преди размяната на клетвите за вярност, храмът е срутен от земетресение. Всички загиват, а духовете на Никия и Солор най-накрая се събират в отвъдното.

* * *

Билети за „Баядерка“ се продават на касата на Операта в Дом на културата и онлайн в eventim.bg.

 

Автор:
Държавна опера - Пловдив
Публикация:
28.01.2021 г. 13:27
Посетено:
1470
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32258-baletniyat-shedyovar-bayaderka-s-premiera-v-opera-plovdiv