Сцена / екран / ефир

"Принцесата на цирка" – най-очакваната премиера на Музикалния театър

Зрителите ще видят истински цирков спектакъл в класическата оперета на Калман

"Принцесата на цирка" – най-очакваната премиера на Музикалния театър

„Принцесата на цирка”. В ролите: Клоуните - Божанка Груева и Румен Григоров, и Мейбъл - Десислава Николова

 

◊ "ПРИНЦЕСАТА НА ЦИРКА" В МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР

На 29, 30 и 31 януари е дългоочакваната премиера на Музикалния театър за новия сезон - оперетата на Калман „Принцесата на цирка”. Тя беше отлагана два пъти, заради епидемичната обстановка в страната. 

За първи път на сцената на театъра солистите играят редом с професионални циркови артисти. Докато правят сложни акробатични номера, изкусни клоунади и играят на въздушен обръч, артистите на театъра изпълняват и сложните арии и дуети от оперетата на Калман. „Това, с което искаме да изненадаме нашата публика, е истински цирков спектакъл, вплетен в класическата оперета на Калман” – казва режисьорът на спектакъла Юлия Маринова.

В ролята на цирковата актриса Мейбъл гледаме младите солистки на театъра Десислава Николова, Илона Иванова и Елица Красимирова. Те се издигат над сцената на въздушен обръч заедно с професионалната циркова акробатка Йоанна Зашева. „В ролята на Мейбъл има и много танци със сложни акробатични елементи – казва хореографът на спектакъла Татяна Янева. – В трудните поддръжки на Мейбъл ѝ партнира дуетният й партньор Тони - в тази роля се редуват Денко Проданов и Александър Панайотов. Двамата се справиха геройски със сложния репетиционен процес, по време на който имаха и травми.”

В „Принцесата на цирка” Калман съчетава фокстрота с интонациите на унгарския чардаш и виенските валсове. За да създаде неповторимата атмосфера на цирка, той пише и циркови маршове. „Калман борави с пълния диапазон на щрайха и показва, че не само е истински майстор на оркестъра, но има и изключителен усет за песенност и танц” – споделя главния диригент на театъра Юли Дамянов. По идея на хореографа Татяна Янева той написва оркестрация за балетно платно в спектакъла, в което е съчетана музиката от двата шедьовъра на Калман „Баядерка” и „Принцесата на цирка”. Кулминацията в него е танц на палци в изпълнение на солистите на Балета на Музикалния театър Йоанна Стоянова, Венета Гочева, Теодор Добрев и Трайче Стойковски.

За цирковия номер на мистериозния Мистър Хикс (в ролята Пеньо Пирозов, Богомил Спиров и Владимир Грудков) е създадена изключително сложна и ефектна професионална циркова илюзия. Засега тя е единствена в България и е изработена специално за Музикалния театър. В нея са вложени различни видове материали и три вида електроника. Илюзията се пази в строга тайна, дори от служителите в театъра, на които е забранено да разкриват подробности от нея.

Артистите Румен Григоров и Божанка Груева правят истински клоунади на сцената, която прилича на цирково шапито. Сценографията на спектакъла е дебют за Пеньо Пирозов. Художникът на костюмите Яна Дворецка е заложила на контраста. Костюмите на цирковите артисти са издържани само в три цвята – бяло, червено и черно за разлика от разточително пищните костюми на разглезените аристократи, към които са добавени и специално изработени шапки.

В новата постановка участва почти целия състав на театъра - солисти, хор, балет и оркестър с диригенти Огнян Митонов и Дориан Молхов. Сложната във вокално отношение роля на Федора, за чиято ръка спорят всички мъже на сцената, е поверена на примите на Музикалния театър Добрина Икономова, Валентина Корчакова и Еделина Кънева. Като Барон Шатоньов, който крои планове за богатството на Федора, гледаме Христо Сарафов, Александър Мутафчийски и Добромир Момеков. Субретната двойка на Клара,властната майка на Тони, и нейния подчинен Макс – се изпълнява от Людмила Козарева и Стефан Петков, който се дублира с Кръстан Кръстанов.

 

Следващите дати на „Принцесата на цирка” в Музикалния театър са на 13 и 14 март.

Билети на касата - телефон 02/943 19 79 - и в сайта на Музикалния театър https://tickets.musictheatre.bg/

 

 

 

Автор: Национален музикален театър
25.01.2021 г. 17:09
Посетено: 869
Етикети: Огнян Митонов, оперета, Пеньо Пирозов, Имре Калман, Национален музикален театър, Татяна Янева, Дориан Молхов, „Принцесата на цирка”
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32250-printsesata-na-tsirka-nay-ochakvanata-premiera-na-muzikalniya-teatar