Сцена / екран / ефир

Какви филми да очакваме в Балканския конкурс на София филм фест?

Кинофестивалът ще бъде през март

Какви филми да очакваме в Балканския конкурс на София филм фест?

Кадър от филма "Ябълки" на Христос Нико

 

◊ БАЛКАНСКИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

25-ият юбилеен София филм фест предстои през март тази година. По традиция в програмата му е и Балканският конкурс. Ето какви филми ще видим в него.

Копродукцията между Сърбия, Германия и България „Жив човек“ на режисьора Олег Новкович проследява застаряващия рокер Джела, принуден да се справя с досадната монотонност на ежедневието, в стремеж да се втурне отново на път и да съживи старата слава. Допълнителен подтик за това радикално действие е комбинацията от обстоятелства – дъщеря му се оказва бременна, жена му се държи гадно, както може да се очаква от бивша наркоманка, а гаджето на сина му невинно споделя, че според собствената ѝ майка Джела някога е бил страхотен пич. Остаряването се оказва особено трудно за рокери по душа!

Главната роля е поверена на Никола Джуричко, когото публиката помни от „Когато порасна, ще стана Кенгуру“ на Радивое Андрич, а също и от популярния телевизионен сериал „Stranger Things“.

Гръцкият режисьор Христос Нико реализира едно интересно предизвикателство – да пресъздаде пандемично усещане в сюжета на своя филм „Ябълки“, написан в съавторство със Ставрос Раптис. Двамата конструират разказ за световна пандемия, която причинява внезапна амнезия, а главният герой Арис, мъж на средна възраст, е включен в програма за възстановяване, предназначена да помогне на пациентите да изградят нова самоличност. Той заживява в скромно обзаведен апартамент, „въоръжен“ с полароид и получава ежедневни задачи, като трябва да заснема изпълнението им. В един момент обаче Арис среща жена с идентична съдба и проблеми. Филмът е копродукция между Гърция, Полша и Словения. „Ябълки“ е тазгодишното предложение от Гърция за международен Оскар.

Драматично-забавна история от Босна и Херцеговина пренася зрителите във времето на предвоенна Югославия. „Концентрирай се, бабо“ на Пиер Жалица пресъздава отношенията в едно семейство или по-скоро неправилно функциониращите връзки между неговите членове, а междувременно става ясно, че се задава политическа буря. През пролетта на далечната вече 1992 г. на членовете на голямо семейство им се налага да се събeрат около смъртното легло на възрастната си майка и свекърва. И след като очакването на нейната кончина се простира с дни, роднините започват да се карат помежду си, да си погаждат гадни номера и да спорят за наследството – най-вече за голямата семейна къща в Сараево. За всеобща изненада, бабата се включва активно в междуособиците – може би точно те я поддържат жива! А междувременно в Сараево започва истинска война…

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
21.01.2021 г. 17:02
Етикети:
Балкански конкурсфилмифестивалкино25 София филм фест
Пиер Жалица
Концентрирай се бабо“
Ябълки“
Христос Нико
Олег Новкович
Жив човек“
Посетено:
1028
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32238-kakvi-filmi-da-ochakvame-v-balkanskiya-konkurs-na-sofiya-film-fest