Сцена / екран / ефир

Премиера на танцовия филм „Задължително приятно“ с Мартина Апостолова

21 януари, 18:00 ч., Университетски театър на Нов български университет

Премиера на танцовия филм „Задължително приятно“ с Мартина Апостолова

 

◊ ПОКАНА

Носителката на „Европейска изгряваща звезда“ на Берлинале 2020 Мартина Апостолова влиза в танцовото кино с участието си в „Задължително приятно“.

Филмът е в жанр скрийнденс – арт форма, която комбинира движението на тялото с това на камерата, за да раздвижи въображението и да предостави дълбоко визуално изживяване. Връзката между камерата и движещия се обект е сложно преплетена в процеса на монтаж, предоставящ една вдъхновяваща, художествена арт симбиоза между кино и танц.

Продукцията е насочена към екстремните ситуации от живота.

Основната идея, заложена в проекта е темата зa „Двата свят“, вдъхновена от книгата „Демиан“ на Херман Хесе. Преживяването на „уюта у дома“ и другият свят, този навън, който обещава и изисква друго от нас. Едно споделяне в дистанцията на пространството.

Целта на проекта е да допринесе за развитието на художественото танцово киноизкуство в България. Филмът е насочен към българска и международна публика, към млади и изтъкнати артисти от сферата на съвременния танцов свят и художественото кино.

Проектът е подготвян в продължение на пет месеца от Сдружение „АлмаАртис“ в партньорство с Нов български университет и Национален фонд „Култура“.

Премиерата ще се състои на 21 януари от 18:00 ч. в Университетски театър на Нов български университет.

Режисьори и хореографи на „Задължително приятно“ са: Яница Атанасова и Татяна Соколова. Зад камерата е Йохан Вирт, музиката е на Стефани Райчева.

В ролите влизат Мартина Апостолова, Яна Грозданова и студенти от департамент „Театър“ на НБУ: Альона Пелня, Бетина Димитрова, Ванеса Малинова, Йоана Йорданова, Радина Камбурова

Продуцент е Сдружение „АлмаАртис“.

Билети онлайн от epaygo на цени от 5 лв: https://epaygo.bg/

След края на прожекцията ще се проведе кратка дискусия с екипа на продукцията.

Очакваме ви!

 

Автор:
НБУ
Публикация:
19.01.2021 г. 14:11
Посетено:
1027
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32226-premiera-na-tantsoviya-film-zadalzhitelno-priyatno-s-martina-apostolova