Сцена / екран / ефир

"Дон Кихот" от Мигел де Сервантес в Театър "София"

Гостува ДКТ "К. Величков" - Пазарджик

"Дон Кихот" от Мигел де Сервантес в Театър "София"

 

◊ ПОКАНА

18 януари, понеделник, 19 часа, Театър "София"

Гостува ДКТ „К. Величков” - Пазарджик

"Дон Кихот"

от Мигел де Сервантес

Сценична адаптация и постановка Маргарита Младенова
Сценография и костюми Ивайло Николов
Музика Христо Намлиев

Участват: Иван Бърнев, Александър Тонев, Гроздан Даскалов, Георги Керменски, Иля Пепеланов, Михаил Рядков, Елена Дечева, Мартина Пенева, Елена Замяркова, Нели Сиракова

Анотация:

EТО ГО ЧОВЕКА

Преди повече от четири века в едно испанско село бедният идалго Алонсо Кехана Добрия решава да излезе от корубата на сивия си животец и под името Дон Кихот заедно със своя оръженосец Санчо Панса прекрачва като последния на света рицар в големите странстващи сюжети за Злото и Доброто, Любовта и Смъртта, Страданието и Възмездието, Вечното и Временното.
Удивително е как „лудият“ Рицар на печалния образ провижда тези единствено достойни да им се посвети истории през унилите фактури на повседневния живот, обявени от здравия разум за действителни.
Четеш хилядолистната книга на Сервантес, питаш се откъде провинциалният идалго знае всичко това, което изрича, вярва, вижда и извиква за живот и разбираш, че цялото Слово е в него, цялата опожарена александрийска библиотека, всички притчи, митове, приказки, фаблиа, алхимични рецепти и поеми, цялата памет за духовно. И се проникваш от неговата вяра без доказателства, и се изостря погледът ти да виждаш отвъд видимото, и потегляш заедно с рицаря „след провидението“ в безкрайната мистерия на Живота и Смъртта през голготата на присмеха и пустините на скудоумието. И ти лично извървяваш пътя от „ето го лудия“ до „ето го човека“.
Не ние събуждаме за живот големите текстове – те нас събуждат за друг живот.

Маргарита Младенова

 

Автор:
Театър "София"
Публикация:
17.01.2021 г. 12:29
Етикети:
Маргарита МладеноваМигел де СервантесТеатър София
ДКТ „К. Величков” - Пазарджик
Дон Кихот"
Посетено:
779
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32223-don-kihot-ot-migel-de-servantes-v-teatar-sofiya