Сцена / екран / ефир

Световният тенор Иван Момиров пее на рождения си ден във Варна

Ирина Жекова, Мария Павлова, Иван Момиров и Иво Йорданов са солисти на Коледния концерт 2020

Световният тенор Иван Момиров пее на рождения си ден във Варна

 

◊ КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ 2020 ВЪВ ВАРНА

В любимия на варненци традиционен Коледен концерт, тази година под палката на нашумелия млад диригент Димитър Косев и режисурата на Сребрина Соколова, ще посрещнем първокласните солисти Ирина Жекова, Мария Павлова, Иван Момиров и Иво Йорданов. Те ще изпълнят, заедно с оркестъра на Държавна опера Варна, завладяващи арии от оперети на Йохан Щраус, Франц Лехар, Имре Калман, Руджиеро Леонкавало и други композитори.

Концертът носи допълнителен емоционален привкус заради Иван Момиров, именития варненски тенор, един от плеядата звездни български гласове, роден в навечерието на Рождество Христово 23 декември. Ще аплодираме рожденика в двете издания на Коледния концерт на 22 и 23 декември, 19.00, Основна сцена.

 

На този рожден ден съм щастлив, не само защото съм вкъщи, а и защото съм ценен, обичан и чакан

Не за пръв път му се случва да бъде на сцената в светлите Рождественски дни. Точно на рождения си ден Иван Момиров дебютира в Софийската опера в галаспектаклите на Гена Димитрова с „Набуко“, по нейна специална покана. На 23 декември пее с Оркестъра на Парма в „Театро Реджио“, а концертът с Оркестъра на Тосканини, на рождения му ден преди 5 години, е толкова успешен, че обикаля с него цял Китай.

„Много рождени дни и празници съм прекарал на края на света и вече съм свикнал с тази самота, приемам я като част от моята работа. За юбилея си през миналата година също бях поканен в Китай, където изнесох 11 концерта. Върнах се на 6 януари, тъкмо преди да избухне Covid 19. Чувствах се самотен и сега на този рожден ден съм щастлив, не само защото съм вкъщи, а и защото съм ценен, обичан и чакан.

В тази кризисна ситуация трябва да се адаптираме, вярвам, че във всяко нещо може да се открие хубава страна. В навечерието на Коледа човек си дава сметка за най-важното и нещата, които изглеждат обикновени, придобиват друг смисъл и ново значение. Щастлив съм, че имам сцена, защото един артист, колкото и да се развива, контактът с публиката остава най-добрият му коректив за това накъде върви.

Искам да благодаря на моята варненска публика и специално на Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, за жеста да отбележим моя юбилей с постановка през идващата година на „Хофманови разкази“, една от моите любими опери. Не всеки директор е склонен да прави подобни жестове.

Радвам се също, че ще се реализира проектът на Държавна опера Варна по моя идея за концерт, в който Владимир Стоянов и аз ще представим знакови дуети за баритон и тенор в световната оперна съкровищница. Досега никой не е правил подобно нещо. Получихме одобрението за концерта на всички оперни театри в България, пристигнаха и първите покани от чужбина“, споделя задоволството си именитият певец, когото италианската критика определя като „глас с античен отпечатък, съчетание между Франко Корели и Карло Бергонци”.

 

Тенорът ИВАН МОМИРОВ

завършва ДМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Асен Селимски. Едва на 21 години дебютира на сцената на „Дойче Опер” в Берлин с ролята на Владимир от операта „Княз Игор”. Същата година оперната легенда Гена Димитрова му отправя покана за участия в честването й в галаспектаклите на операта „Набуко” в Софийската опера. Непосредствено след това концертира в Златната зала „Музикферайн”, Виена, редом с оперния колос Николай Гяуров. Следват специалната награда на Хосе Карерас от конкурса „Хулиан Гаяре”, Памплона, както и покана за участие в конкурса на Пласидо Доминго „Опералия” 2000 г. Дебютът на сцената на оперния театър в Монте Карло в ролята на Де Грийо в „Манон Леско”от Масне, както и поредицата концерти в Италия в памет на световноизвестния испански тенор Алфредо Краус му откриват пътя към световните оперни театри – Лондонската „Ковънт Гардън”, Римската опера, „Карло Феличе” в Генуа, „Опера Бастий” в Париж, „Мариинский театър” в Санкт Петербург, „Сан Карло” в Лисабон и др.

В репертоара му са включени централните тенорови партии в оперите „Бал с маски”, „Трубадур”, „Двамата Фоскари”, „Дон Карлос”, „Травиата”, „Жана д’Арк”, „Бохеми”, „Тоска”, „Мадам Бътерфлай”, „Джоконда”, „Кармен”, „Лучия ди Ламермур” „Норма”, „Вертер”, „Приятелят Фриц”, „Ромео и Жулиета”, „Евгений Онегин”, „Макбет“ и др. Партнира си с Катя Ричарели, Мария Гулегина, Мариела Девиа, Джун Андерсън, Франческа Патане, Лео Нучи, Ренато Брузон и др. Пял е под палката на диригенти от ранга на Бруно Бартолети, Мишел Пласон, Нело Санти, Валерий Гергиев, Марк Минковски, Гюнтер Нойхолд, Даниеле Калегари, Ренато Палумбо и др. Работил е със знаменити режисьори като Андрей Кончаловски, Ермано Олми, Вернер Херцог, Алберто Фасини, Никола Жоел, Пиерлуиджи Пици и др. В звукозаписната му дейност са включени „Йерусалим” за TV „RAI”, „Бал с маски“ и Реквием на Верди. Гастролира на най-престижните сцени в Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Австралия и Нова Зенландия.

 

Сопраното ИРИНА ЖЕКОВА

завършва НУИ „Добри Христов” в родния си град и класическо пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, специализира при Мирела Паруто и Антонио Боайе в Рим (2009-2010), в Академия „Санта Чечилия” в Рим при Рената Ското, Клаудио Дездери, Анна Ванди и Чезаре Скартон (2014-2015). Дебютира в Софийската опера и балет в ролята на Воглинде от „Рейнско злато” на Вагнер (2010). От 2011 г. Ирина Жекова е солист в Държавна опера Варна. В репертоара й са включени ролите на Джилда в „Риголето”), Оскар в „Бал с маски”, Нанета във „Фалстаф”, Адина от „Любовен еликсир” и Норина от „Дон Паскуале”, Микаела и Фраскита от „Кармен”, Мюзета от „Бохеми”, Ортлинде от „Валкюра” и Воглинде от „Залезът на боговете”, Зорница от „Луд гидия”, Норина от „Дон Паскуале”, сопрановите сола от „Кармина Бурана” и „Катули Кармина”, Церлина в „Дон Жуан”, Адела в „Граф Ори”, Клоринда в «Пепеляшка» на Росини  и др. Ирина Жекова гастролира редовно на сцената на Софийска опера и балет.

 

Сопраното МАРИЯ ПАВЛОВА

завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа по пеене на д-р Велизара Караянкова и в класа по актьорско майсторство на акад. Пламен Карталов (2012). Завършва майсторските класове на Фиоренца Косото, Лариса Гергиева, Ана Томова-Синтова и др. Участва в програмата „Опера за деца“ към Софийска опера и балет „Хензел и Гретел”, „Бременските музиканти”, „Вълкът и седемте козлета”, „Червената шапчица” и др. Дебютира в Софийска опера и балет в ролята на Тебалдо от оп. „Дон Карлос” (2014), пее в МДТ „Константин Кисимов”, Велико Търново, където дебютира с оперетните роли на Валансиен от „Веселата вдовица”, Арсена от „Цигански барон”, Лиза от „Графиня Марица” и др. От март 2017 г. е солистка на Държавна опера Варна, на чиято сцена пресъздава Лучия в „Лучия ди Ламермур”, Джилда  в „Риголето“, Розина в „Севилският бръснар“, Клоринда в „Пепеляшка“, Мюзета в „Бохеми“, Фраскита в „Кармен“ и др. Изявява се в оперетния жанр като Щаси в „Царицата на чардаша“ и Минерва в „Хубавата Елена“. Дебютира и в много мюзикъли, в които изпълнява ролите на Джемайма в „Котки“, Мария в „Уестсайдска история“, Луиза в „Зоро“, Констанс в „Тримата мускетари“, Уна О'Нийл  в „Чаплин“ и др. Гастролира в Испания, Германия, Украйна и др.

 

Баритонът ИВО ЙОРДАНОВ

завършва Националната музикална академия “Панчо Владигеров” в класа на оперната прима Христина Ангелакова (2007), специализира при Мирела Паруто и Антонио Боайе в Академията “Борис Христов” в Рим и в Академията “Санта Чечилия”  при Рената Скотто, Анна Ванди и Чезаре Скартон. Представя блестящо България в конкурса на BBC в Кардиф “Singer of the World” (2007), печели първа награда от конкурса в Сполето - Италия (2010)  и работи два сезона като солист на “Театро Спериментале”, през което време се обучава и при други лауреати на конкурса - Соня Ганаси, Мариела Девия, Луиджи Алва, Ренато Брузон. Лауреат е на десетки международни конкурси и музикални фестивали. Репертоарът му включва централните баритонови партии от световния оперен репертоар (Верди, Доницети, Чайковски, Пучини), както и много камерни произведения и произведения от кантатно-ораториалния жанр (Орф, Хендел, Шуберт, Шуман, Рахманинов, Бритън, Ненов и др.). От 2019 г. Иво Йорданов е солист на Държавна опера Варна, на чиято сцена през същата година изгради силен образ на Княз Игор в постановката на едноименната опера от Бородин, с диригенти Борислав Иванов, Кръстин Настев и режисьор Кузман Попов, отличена с награда „Варна“.

 

„Бъдете живи и здрави, скъпи наши зрители! Ние, артистите, оставаме заедно с вас, независимо дали срещите ни ще бъдат реални или  виртуални. В тези необичайни коледни празници най-важното за всички нас е да се подкрепяме и да се опитаме да бъдем по-добри!“, отправя пожелания, от името на всички солисти в Коледния концерт, Иво Йорданов.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
18.12.2020 г. 13:54
Посетено:
988
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32127-svetovniyat-tenor-ivan-momirov-pee-na-rozhdeniya-si-den-vav-varna