Сцена / екран / ефир

Зорница Иларионова и Атанас Кръстев - носители на красота сред руините!

Хендел „Пасакалия“ като символ на възраждането в новия видеоклип на брилянтните музиканти

Зорница Иларионова и Атанас Кръстев - носители на красота сред руините!

 

◊ СЪБИТИЕТО

Зорница Иларионова и Атанас Кръстев с Коледен подарък за почитателите на класическата музика. Цигуларката Зорница Иларионова, която наскоро грабна GrandPrix на Международния конкурс за млади изпълнители „Охрид, те сакам“ и талантливият виолончелист Атанас Кръстев в удивителна комбинация от красота и виртуозност, любов и вдъхновение, разруха и мизерия ни напомнят –– всички радости и всички скърби, всичко е тленно. Красотата вехне, младостта си отива, след дъжда идва слънце, след слънцето – облаци… Единственото нещо, което не може никога и никак да бъде победено, което до последно ще живее дори сред руините на този свят, е изкуството и любовта.  

Изкуството - последната утеха на хората в беда. И за да повдигнат духа на обществото, да им вдъхнат надежда, че нещата отново ще бъдат добре талантливите музиканти не спират да работят и пускат Коледен подарък за почитателите на класическата музика. Премиерно вече може да се види най-новият им музикален видеоклип по музика на Георг Фридрих Хендел „Пасакалия“.

„Идеята ни да снимаме видеоклип в стара, разрушена сграда и посланието, което бихме желали да отправим към всички хора по този начин е, че изкуството е и ще бъде навсякъде. Красивата музика оживява и в концертните зали, и в порутените, отдавна забравени и изоставени сгради и на улиците и сред природата. Тя трябва да бъде достъпна за всеки и от нея се нуждаем всички ние. И по време на война, и в най-тежките житейски изпитания, в битките, които всеки от нас води, изправяйки се всеки ден пред неизвестното, пред страха, живеейки и носейки в себе си тревогата за утрешния ден спасение винаги има.... и в страданието човек може да съзре красота, да я усети, да я почувства и да намери сили и вяра, че надежда има, има светлина! Изкуството и любовта от него е това, което ни я носи и предава!“ – споделят Зорница Иларионова и Атанас Кръстев

За първи път свирят заедно през юли 2020 на Международния фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” в Пловдив по покана на г-жа Мила Павлова. След успешната изява двамата решават да направят студийни записи на някои от произведенията от концерта си. Едно от тях е известната и много красива “Пасакалия” за цигулка и виолончело от Хендел.

Спират се именно на това произведение, когато се ражда идеята да снимат и съвместен видео клип. Монтажът и постпродукцията е на Стойчо Стоянов и XS Artists Music School,  оператор на красивата лента е Михаил Янакиев, аудио запис и мастеринг Павел Стефанов, артистичен мениджър е Маргарита Тошева, гримът е поверен на Диана Колева, а модна къща “Bridal Fashion” превръщат младата и талантлива цигуларка в една съвременна принцеса. Продукцията е финансирана от  Министерство на културата – Национален фонд “Култура”.

Видеото е налично в 4K Full HD качество в YouTube: https://youtu.be/pBlTI76mdLo

 

◊ МУЗИКАНТИТЕ

Атанас Кръстев (виолончело)

Завършва  НМА „Панчо Владигеров” с магистърска степен в класа   на проф. Анатоли Кръстев (2012).  Специализира при проф. Наталия Шаховская в „Ескуела супериор де музика Рейна София”- Мадрид. Посещавал е майсторски класове по виолончело на Д. Герингас, А. Менезес, Фр. Хелмерсон, А. Норас, Н. Гутман, Д. Вайс, Л. Кларе, А. Герхард, Янг Чанг Чо, Т. Керъл, Р. Коен, Й. Горицки, М. Клигел, Р. Лазко,  Т. Деменга и др.  Преподава виолончело в  НМА „Панчо Владигеров” и НМУ „Любомир Пипков“. Доктор от 2016 г., асистент от 2016 г. и гл. асистент от 2017 г.

Има 16 първи и извънредни награди от  международни конкурси в  Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България (2001-2015), сред които: Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), от Международния конкурс за виолончелисти „ Liezen”(Австрия – 2014), Международния конкурс „Jeunesses musicale”, Белград (Сърбия – 2015).

За високи постижения в областта на музикалното изкуство е удостоен с Грамота и Награда на Министерството на културата, Звание на Академията за млади таланти, Награда „Златна муза” и две „Кристални лири” на СБМТД (2007, 2012).

Концертирал е в Австрия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и др., на всички отговорни български подиуми и фестивали. От 2002 г. участвува във виолончеловото трио „Cellissimo”(с Анатоли Кръстев и Калина Кръстева).   Атанас Кръстев  е изнесъл над 40 концерта като солист на български и чуждестранни оркестри. Репертоарът му включва произведения от барока до съвременността. Има многобройни, заснети „на живо” концерти в БНТ, Нова TV,  Белградската национална телевизия, Бразилската TV ”Globo”, студийни и документални  записи в БНР и др.; DVD в Бразилия, CD със „Софийски солисти” и Пламен Джуров, CD с Трио „Oscar Esplá de Asisa” и др.   Осъществил е редакциите на виолончеловите партии в създадените от Й. Крушев транскрипции на творби от Менделсон, Григ и Рахманинов (изд. „Музика“). Основател и ръководител  е на Сдружение „Челисимо” и на Международния фестивал „Челисимо”.

Зорница Иларионова (цигулка)

Зорница Иларионова е брилянтен музикант с редица международни награди и представя достoйно страната ни на престижни музикални и световни сцени, вече е покорила и сърцата на Парижани. Зорница Иларионова е родена в Плевен. Завършила е НМУ „Любомир Пипков“ в София през 2011 г. в класа на своята майка, Благородна Танева. След това продължава образованието си в Мадрид, Испания в Еscuela Superior de Musica Reina Sofia, в класа на световноизвестния педагог проф. Захар Брон, после в Нов български университет при проф. Марио Хосен. Специализира и в Италия при проф. Павел Верников. Младата цигуларка притежава редица награди от национални и международни престижни конкурси, има участия в майсторски класове и фестивали, изяви като солист. През 2015 г. е удостоена с „Кристална лира“ от СБМТД. Като носител на Гран при от конкурса "Музиката и земята" цигуларката направи дебюта си в емисията "Франс Мюзик" на Френското радио, в която се представят лауреати от международни конкурси. А като победител в конкурса "Суна Кан" в Анкара, Турция, беше поканена като солист на Филхармонията на Измир.

Цигуларката е канена да води майсторски класове във Виена, Сингапур, Испания.

На 14-годишна възраст издава първия си компактдиск с творби от Моцарт и Сарасате. През 2020 издава втория си албум „Полет чрез музиката“. Има записи в Българско национално радио и участия в преки телевизионни предавания. Концертира като солист с почти всички симфонични оркестри в страната. През последните години печели множество награди на международни конкурси и концертира активно в България, Германия, Испания, Русия, Франция, Португалия, Турция, Белгия, Австрия и др.

Награди и отличия:

Два приза от класацията „Музикант на годината – 2019 година“ – едната наградата е за “Активна творческа дейност” на Зорница Иларионова и за “Ансамбъл на годината” заедно с пианистката Мартина Табакова. Наградите ще се връчат през есента на 2020 г.

Две първи награди от един от най-престижните международни конкурси "Йохан Себастиан Бах". Събитието се състоя в края на 2018 г. пред публика от 5000души в една от най-модерните японски зали "The Grand Hall" във Фукуока.

Втора награда "Силвър" на конкурса за млади изпълнители"Манхатън" в Ню Йорк, САЩ. Конкурс за всички струнни инструменти и се провежда под патронажа на световноизвестния пианист Иво Погорелич.

Трета награда от Международния конкурс"Classic Pure Vienna" във Виена, Австрия, в който до финала достигат едва 8 човека от цял свят.

Лауреат в конкурса на Фондация „Йордан Камджалов“.

На тържествена церемония в Кралския дворец Ел Пардо в Мадрид, младата цигуларка е удостоена лично от Нейно Величество Кралица София с престижната награда „Най-добър музикант“ в цигулковата катедра на проф. Захар Брон.

Победител в конкурса "Суна Кан" в Анкара, Турция

GrandPrix на Международният конкурс за млади изпълнители „Охрид, те сакам“ („Охрид, обичам те“) 2020 г.

 

Автор:
Маргарита Тошева
Публикация:
10.12.2020 г. 14:18
Посетено:
586
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32085-zornitsa-ilarionova-i-atanas-krastev-nositeli-na-krasota-sred-ruinite