Сцена / екран / ефир

Театърът на НБУ отбелязва юбилей със серия от онлайн представления и инициатива за стипендиантски фонд в подкрепа на студенти

Фондът ще бъде учреден на името на проф. Васил Димитров

Театърът на НБУ отбелязва юбилей със серия от онлайн представления и инициатива за стипендиантски фонд в подкрепа на студенти

 

◊ СЪБИТИЕТО

Университетски театър на Нов български университет отбелязва 10-годишен юбилей със серия от онлайн представления и инициатива за учредяване на стипендиантски фонд на името на проф. Васил Димитров в подкрепа на студенти.

Онлайн театралната инициатива стартира навръх Студентския празник - 8 декември. Някои от най-добрите постановки на Театъра на НБУ ще бъдат качени в платформата URBO и ще могат да се гледат всеки вторник.

Представленията ще са безплатни, а зрителите ще могат да направят дарение чрез билет за подкрепа на стойност 1,5 или 10 лв. Събраните средства ще бъдат вложени в създаването на стипендиантски фонд за подкрепа на студенти от Програма „Театър“.

Фондът ще бъде учреден на името на проф. Васил Димитров, дългогодишен преподавател и Почетен професор на Нов български университет. Проф. Димитров е един от най-обичаните преподаватели в програма „Театър“, a подкрепата му към студентите в годините е безгранична.

На 8 декември, (вторник), ще бъде представен моноспектакълът на актрисата Яна Маринова - „Глас“. Текстът е на Елена Алексиева, а режисьор е Лъчезара Паскалева. Спектакълът е създаден по време на обучението на актрисата Яна Маринова и режисьора Лъчезара Паскалева в магистърска програма „Театър“ на  НБУ.

Следващата седмица, на 15 декември, в платформата URBO ще бъде качено представлението „Време за парти“ от Харолд Пинтър, което е под режисурата на проф. Васил Димитров.

Към инициативата на Университетски театър на НБУ могат да се включат и други театри със свои представления. Екипът се надява да привлече съмишленици на идеята за създаване на стипендиантски фонд на името на проф. Васил Димитров и тя да достигне до повече хора, които са готови станат част от благотворителната кауза.

През 2021 г. се навършват 30 години от създаването на Нов български университет и Програма „Театър“.

Автор:
НБУ
Публикация:
07.12.2020 г. 14:09
Посетено:
914
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32074-teatarat-na-nbu-otbelyazva-yubiley-sas-seriya-ot-onlayn-predstavleniya-i-initsiativa-za-stipendiantski-fond-v-podkrepa-na-studenti