Сцена / екран / ефир

Коледа 2020 в Театрално-музикален продуцентски център Варна след Covid ограниченията

Актуализация на Коледните програми на ДТ "Стоян Бъчваров" и Държавна опера Варна

Коледа 2020 в Театрално-музикален продуцентски център Варна след Covid ограниченията

 

◊ ПРОМЕНИ В КОЛЕДНИТЕ ПРОГРАМИ

Във връзка с последните разпореждания на министъра на здравеопазването и препоръките за ограничаване на разпространението на Covid 19, бяха направени промени в Коледните програми на Театрално-музикален продуцентски център, Драматичен театър "Стоян Бъчваров" и Държавна опера Варна.

 

ДТ "СТОЯН БЪЧВАРОВ" - ВАРНА

В рамките на XI Коледни театрални седмици - Варна 2020 отпадат спектаклите на "Владимир" от Матияж Зупанчич (2 декември, 19.00, Основна сцена), "Криворазбраната цивилизация" от Добри Войников (3 декември, 19.00, Основна сцена", както и планираните представления в Градската художествена галерия на „Приятели?“ от Здрава Каменова (4 декември, 19.00, ГХГ) и „Поразените“ от Теодора Димова (18 декември, 19.00, ГХГ). Спектакълът „Поразените" се премества на 15 декември, 19.00, Основна сцена.

В Коледния театрален афиш остават: „Само за жени“ от Дарио Фо (7 декември, 19.00, Основна сцена), отличената с Награда „Варна“ 2020 постановка на Костадин Бандутов и неговия екип, както и изящната съвременна комедия „Любовникът от ZanziБар“ на израелския драматург Ели Саги, първа постановка в България и първа режисьорска изява на проф. Атанас Атанасов във Варна (11 декември, 19.00, Основна сцена).

"Двубой" от Иван Вазов (14 декември, 19.00, Основна сцена" е поредният поклон на режисьора Стоян Радев Ге.К. и екипа на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" пред българската класика.

„Поразените“, вместо в Градската художествена галерия, ще се играе на Основна сцена, 15 декември, 19.00. Заглавието заема специално място в 100-годишния юбилеен сезон на Варненския театър, пръв театрален прочит в България по романа на Теодора Димова, обявен за Роман на годината от фондация „13 века България“, отличен и с Годишната награда за проза на Литературен клуб „Перото“. Постановката на Стоян Радев Ге.К., решена минималистично, за да експонира пределно отчетливо изповедното и толкова силно слово на Теодора Димова, въздейства катарзисно, подобно на самия роман. И това е най-голямото й достойнство, наред с ярките превъплъщения на Веселина Михалкова – Райна, Даниела Викторова –Екатерина, Петя Ангелова – Виктория, Полина Недкова – Александра.

Последните театрални предложения за годината са комедията на абсурда „Монтажът на моя филм“ по „Наръчник на оптимиста“ от Матю Куик, реж. Деси Шпатова (16 декември, 19.00, Основна сцена) и неостаряващият ситком „Бащи, лъжи и още нещо“ от Рей Куни, реж. Костадин Бандутов (21 декември, 19.00, Основна сцена), със Свилен Стоянов и Станислав Кондов в ролята на бащата и сина, които след какви ли не перипетии намират най-накрая пътя един към друг. И този хепиенд е съвсем съзвучен с духа на Коледа.

 

ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА

В рамките на XXI Коледен музикален фестивал и V Международен балетен форум – Варна 2020 отпадат всички оперни и балетни спектакли, както и всички концерти, планирани в периода 28 ноември – 16 декември.

Екипът на Държавна опера Варна очаква отново своята публика няколко дни преди Коледа за спектакъла на балета „Лебедово езеро“ (17 декември, 19.00, Основна сцена) с примабалерината от Националната опера и балет на Северна Македония Мария Кичевска в ролята на Одета/Одилия. Изтъкнатата балерина гостува за пръв път във Варна. На сцената ще й партнират в ролята на Принц Зигфрид Франциско Руиз, солист на Държавна опера Варна, а в ролята на Ротбарт Павел Кирчев, премиер солист на Държавна опера Варна

Мария Кичевска ще танцува и в главната роля на Клара от коледната класика „Лешникотрошачката“ (18 декември, 19.00, Основна сцена). На следващата вечер (19 декември, 19.00, Основна сцена) варненската балетна прима Илиана Славова ще пресъздаде образа на Клара, коронна роля в нейния репертоар. Главните роли на Принц Лешникотрошач ще изпълнят съответно Павел Кирчев (18 декември) и Марко ди Салво (19 декември).

Спектаклите на "Лебедово езеро" и "Лешникотрошачката", в рамките на V Международен балетен форум - Варна 2020, носят почерка на изтъкнатия руски хореограф Сергей Бобров и са посветени на 180-годишнината от рождението на великия балетен композитор Пьотр Илич Чайковски. Танцуват артистите от балетната трупа на Варненската опера, чийто облик оформят танцьори както от България, така също и от Русия, Испания, Италия и други страни.

Ще се играят предвидените първоначално представления на мюзикълите „Парижката Света Богородица“ от Рикардо Кочанте, реж. Петко Бонев ( 21 декември, 19.00, ФКЦ) и „Чикаго“ от Джон Кандър, реж. Борис Панкин (29 декември, 19.00, ФКЦ).

„Парижката Света Богородица“, по романа на Виктор Юго, с оркестрация на Данко Йорданов, включва световни хитове на оригиналния им език. В ролите на Квазимодо и Есмералда се превъплъщават любимите на публиката Велин Михайлов и Лилия Илиева.

„Чикаго“ с хореография на Анастасия Неделчева и великолепните изпълнения на Мариан Бачев, Лилия Илиева, Десислава Николова, Борислав Веженов и целия екип е едно динамично, драматично и красиво представление, което буквално зашеметява зрителите на всички сцени, където е играно досега.

Обичаният от всички традиционен Коледен концерт, сега с първокласните солисти Ирина Жекова (сопран), Мария Павлова (сопран), Иван Момиров (тенор) и Иво Йорданов (баритон), ще има 2 издания (22 и 23 декември, 19.00, Основна сцена). На диригентския подиум ще посрещнем за пръв път във Варна младия български диригент Димитър Косев, завършил с отличие Prayner Konservatorium – Виена, с дирижиране, пиано и като асистент на проф. Щолц в класа по оперно майсторство. Работи с Passion Artists и Vienna Traditional Classic Orchestra, в България дирижира Русенската и Софийската филхармония, работи в Старозагорската и Русенската опера, за чийто главен диригент е избран през лятото на 2020 г. След първата награда за модерна музика на Vienna Young Pianiasts (2006) и за изпълнение на Едвард Григ (2007), Димитър Косев печели още конкурси и отличия, сред които наградата на JCI „Най-изявените млади личности на България“, златна значка „Русе“ и „Златно перо“на Радио Classic FM и Галерия „Макта“ (2019).

 

БИЛЕТИ

Зрителите могат да върнат или да презаверят билетите си за отпадналите заглавия за друг спектакъл по техен избор от декемврийските програми на операта и театъра.

Закупените билети за "Поразените" важат без заверка.

Напомняме, че събитията на Театрално-музикален продуцентски център Варна, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и Държавна опера Варна се провеждат, съгласно изискванията за носене на предпазни маски и съблюдаване на необходимата дистанция, при ограничен капацитет на залата от 30% зрители.

Билетна каса, ТМПЦ, пл. „Независимост“ 1.

Работно време от 28.11.2020:

Понеделник-петък: 10:30-13:30; 14:30-17:30;

В дни със спектакли:

Понеделник-петък:  11:00-13:30; 14.00-19:00;

Събота-неделя: 11:00-16:00.

В дни със спектакли:

Събота-неделя:  14:00-19:00.

Телефони за връзка: 052/66 50 22; 052/ 66 50 20 ; 052/66 50 11.

 

 

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
01.12.2020 г. 13:17
Посетено:
959
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32050-koleda-2020-v-teatralno-muzikalen-produtsentski-tsentar-varna-sled-covid-ogranicheniyata