Сцена / екран / ефир

Броени часове до първата прожекция на видео проекта „Нощта на прилепите“ и разговор с известния учен Антония Хубанчева

29 ноември, 18.30 ч., онлайн със свободен достъп

Броени часове до първата прожекция на видео проекта „Нощта на прилепите“ и разговор с известния учен Антония Хубанчева

 

◊ НОЩТА НА ПРИЛЕПИТЕ

Какво се случва, когато се срещнат учен и артист? А какво става, ако професионалните занимания на двамата се допълват? Как се отразява пандемията на техните изследвания?

Тези и други въпроси се съдържат във видео проекта „Нощта на прилепите“, в който артистите от екипа на „36 маймуни“ разказват за смелите хипотези, които известната пътешественичка и учен Антония Хубанчева в момента доказва с експериментите си в областта на сензорната екология. От филма научаваме още как се провежда научно изследване, как различните науки си помагат, за да разберем истината и какво мислят учените за връзката между пандемията с COVID 19 и прилепите. 

Предпремиерата на филма ще се състои на 29 ноември, от 18.30 ч., онлайн със свободен достъп и ще бъде последвана от разговор на живо с учения, влюбен в науката и прилепите Антония Хубанчева.

Тенденцията за засилване на диалога между наука и изкуство се развива стремително през последните 30 години. В Европа вече има множество центрове, които развиват и надграждат този диалог и се стремят да утвърдят важността на науката и изкуствата за развитието на обществото. Екипът на „36 маймуни“ и „Нощта на прилепите“ вече 11 години работи в тази посока и очаква с нетърпение появата на такъв център и у нас.

Прожекцията и последващият разговор се осъществяват в рамките на FRESHER (Find Research Everywhere, SHare and expERience) - кодовото име на иновативния проект, в който по едно и също време участват над 300 града от различни държави. Инициативата за популяризиране на науката и нейните достижения се финансира от Европейската комисия по програма „Мария Склодовска-Кюри“ на програма "Хоризонт 2020“.

Проектът "Нощта на прилепите" се финансира от Програма „Култура” на Столична община. Партньори на проекта са Институтът по орнитология „Макс Планк“ и Национален природонаучен музей към БАН. С любезното съдействие на федерация "Зелени Балкани".

„36 маймуни” е организация, посветена на новата драматургия и новите театрални форми, формираща в значима степен облика на Софийската независима изпълнителска сцена. „Нощта на прилепите“ е естествено продължение на проекта „Ева Бехщайн. Нощта на прилепите“ и е шестата им международна инициатива и четвърти проект с научен фокус.

* * *

„Нощта на прилепите“

Сценарий и режисура: Гергана Димитрова
Научен консултант по сценария и съавтор: Антония Хубанчева
Видео арт и анимация: Никола Налбантов
Художник: Елена Шопова
Камера и монтаж: Боряна Пандова
Глас зад кадър: Петър Мелтев
В ролята на водещ: Елена Атанасова
Музика: Павел Терзийски и Веселин Веселинов-Еко
Звук: Иво Стаменов – Отто
Превод от английски: Мариана Събева
Комуникации и социални медии: Културна фондация А25

 

Автор:
Културна фондация А25
Публикация:
28.11.2020 г. 19:00
Посетено:
1011
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32044-broeni-chasove-do-parvata-prozhektsiya-na-video-proekta-noshtta-na-prilepite-i-razgovor-s-izvestniya-uchen-antoniya-hubancheva