Сцена / екран / ефир

Бетовен, Шуберт и Вагнер в първия концерт на Коледния музикален фестивал - Варна 2020

Людмил Ангелов е солист на Концерт за пиано и оркестър №5 от Бетовен

Бетовен, Шуберт и Вагнер в първия концерт на Коледния музикален фестивал - Варна 2020

 

◊ СЪБИТИЕТО

Бетовен, Шуберт и Вагнер в първия концерт на Коледния музикален фестивал - Варна 2020

С мисълта за наближаващите Коледни празници, които носят със себе си надежда и глътка въздух в Covid ежедневието, на 19 ноември, 19.00, Основна сцена, започва XXI Коледен музикален фестивал на Варненската опера.

Посветен на 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен, в симфоничния концерт ще прозвучи Бетовеновият Концерт за пиано и оркестър №5, наричан още „Императорски“. Солист е Людмил Ангелов, един от най-големите пианисти на нашата съвременност. Увертюра „Риенци“ от Рихард Вагнер и Недовършена симфония №8 от Франц Шуберт оформят празничната рамка на събитието.

 

◊ ДИРИГЕНТЪТ

На диригентския пулт ще застане Маестро Георги Николов, за когото кариерата на диригент е естествено продължение на работата му като виолончелист и вокалист. Той е от младото поколение диригенти, които особено допадат на публиката. Завършил дирижиране във Виенската консерватория (2017), той още като студент основава и става музикален директор на „New VIS Orchestra“ (2015), който бързо придобива популярност с мащаба и качеството на своите проекти.

Младият диригент неслучайно е програмирал в този концерт произведения от титани като Лудвиг ван Бетовен и Рихард Вагнер, заедно с най-големия лирик на романтизма Франц Шуберт. „Основното – разказва той - е посвещаването на събитието на 250-годишнината от рождението на Бетовен. А Шуберт е бил голям почитател на Бетовен и въпреки, че са живели в един град, приживе двамата никога не са се срещали. Първата им среща всъщност е била post mortem на погребението на Шуберт през 1828 г. в днешния Шубертпарк. Живеех наблизо и когато минавах веднъж оттам, ме привлече огромната купчина с цветя на един гроб. Това беше гробът на Бетовен, а недалеч от него се намира гробът на Шуберт. Тази тяхна първа среща всъщност продължава и днес, затова ги събрах в един концерт.

И тъй като напоследък съм на тема Вагнер, се спрях на увертюрата му към операта „Риенци“. Написана по либрето на английски писател, тя се занимава с живота на италианския борец за свобода Риенци и е част от т. нар. Вагнерова италианска митология. А знаем, че в творчеството си композиторът разработва предимно теми от немската митология, като Парсифал, Лоенгрин и др. Любопитното тук е, че в Шубертпарк между Бетовен и Шуберт лежи един английски войник, пожелал да бъде погребан точно там. Помислих, че една такава военна личност би могла в нашия концерт да символизира героя от творбата на Вагнер.“

След Варна, на Маестро Георги Николов му предстои концерт във Виена на 24 ноември, но не знае дали ще се състои, доколкото сега музикалният живот там е замрял. „Затова много се радвам на концерта във Варна, с който започва Коледният музикален фестивал край морето. Щастлив съм, че ще имаме възможността да правим хубава музика, щастлив съм от срещата си с прекрасните варненски  музиканти. За мен е чест да дирижирам концерт с участието на такъв страхотен пианист и човек като Людмил Ангелов. Усещането да съм тук е хубаво и се надявам, че след тази моя първа изява ще имаме възможност да представим на варненската публика и други интересни и красиви концерти“, обобщава диригентът.

 

◊ СОЛИСТЪТ

За солиста Людмил Ангелов „Концерт за пиано и оркестър № 5 от Бетовен е един от най-красивите, най-любимите клавирни концерти изобщо в репертоара на всеки оркестър и аз винаги го изпълнявам с голяма радост. Той е едно голямо предизвикателство както за солиста пианист, така и за оркестъра, и за диригента. Освен всичко останало, това е и едно от важните произведения, които поставят друг, различен, фокус върхи свиренето на солиста с оркестъра. Всъщност става дума за една голяма симфония с пиано.

Конкретният повод за написване на творбата е победното завръщане от битките срещу Наполеон на ерцхерцог Рудолф, меценат и ученик на Бетовен, с когото го свързва близко приятелство. Трите части на този концерт отразяват настроенията на композитора, породени от победата на Австро-унгарската империя във войната срещу Наполеон и участието в нея на ерцхерцога, комуто композиторът посвещава произведението. На ерцхерцог Рудолф впрочем са посветени общо 14 от творбите на Бетовен. Названието „Императорски” за Петия концерт не е на Бетовен, а е поставено от английския издател на партитурата Крамер. То вероятно е продиктувано не само от посвещението, а и от внушителното звучене на творбата, с продължителност над 40 минути“, разказва Людмил Ангелов.

Дали виртуозът на пианото посвещава свои изпълнения на някого? „Да, човек винаги може да посвети конкретно изпълнение на близък човек, когото обича. Но мисля, че тук преди всичко трябва да поставим музиката и да се посветим на красотата на творбата. Надявам се това да се случи и тази вечер. Надявам се също, с Оркестъра на Варненската опера, да поднесем на публиката едно хубаво преживяване и с това да отбележим откриването на XXI Коледен музикален фестивал във Варна“, подчертава Людмил Ангелов.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
19.11.2020 г. 16:57
Посетено:
1792
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/32011-betoven-shubert-i-vagner-v-parviya-kontsert-na-koledniya-muzikalen-festival-varna-2020