Сцена / екран / ефир

Балетът на Държавна опера Стара Загора на 4 години

Дебют на Мартина Префетто в ролята на Одета-Одилия в „Лебедово езеро"

Балетът на Държавна опера Стара Загора на 4 години

 

◊ БАЛЕТЪТ НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА НА 4 ГОДИНИ

На 12 ноември от 19.00 часа Балетът на Държавна опера Стара Загора ще отпразнува своя 4-ти рожден ден със спектакъла на балета „Лебедово езеро" от П. И. Чайковски.

В главната роля на Одета/Одилия ще дебютира Мартина Префетто, а в ролята на принц Зигфрид ще й партнира Фиорди Лоха. За първи път в ролята на Ротбарт ще се представи Фредерико Пинто, а Каито Такахаши ще бъде в ролята на Шута.

Участват солистите и кордебалетът на  многонационалната трупа на балета на Държавна опера Стара Загора, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки".

Малко история:

Когато преди 4 години директорът на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов покани примабалерината Силвия Томова да поеме ръководството на балета, трупата тогава наброяваше 12 души. Веднага бе обявен международен конкурс за попълване на състава. Днес в балетната трупа работят 52 балетни артисти от България, Италия, Испания, Полша, Великобритания, Португалия, Гърция, Япония, Южна Корея, Тайван, Мексико и др. страни. Балетът на Държавна опера Стара Загора вече има своите високо оценени постижения и признание не само в Стара Загора и региона, но и в национален и международен план.

За 4 години трупата обогати своя репертоар със задължителните класически заглавия като „Лебедово езеро", „Дон Кихот", „Лешникотрошачката", предстои премиерата на балета „Спящата красавица"; преживява своите върхове с „Нестинарка" и „Гето", представя редица авторски и  съвременни хореографии, както и спектакли за деца. Майстори-хореографи от ранга на Марио Пиаца и Андрей Босов поставят в Стара Загора, гостуват балетни звезди от световния балетен афиш. Премиер солистът на Щатсбалет-Берлин Аршак Галумян направи своя хореографски и режисьорски дебют на старозагорска сцена в голямо класическо заглавие – постави своя уникален спектакъл на балета „Дон Кихот" от Минкус. Балетът на Държавна опера Стара Загора привлича вниманието и на талантливите български съвременни хореографи с успешна кариера в чужбина като Християн Бакалов, Владимир Ангелов, Калоян Бояджиев и др.

Първото голямо класическо балетно заглавие, към което смело посегна и постави с новосформираната многонационална трупа Силвия Томова, бе балетът на балетите „Лебедово езеро". Премиерата се състоя на 23 май 2017 г. - за първи път в над 90-годишната история на Старозагорската опера. Тогава „изгря звездата" на примабалерината Анелия Димитрова в ролята на Одета/Одилия.

Оттогава всеки спектакъл на „Лебедово езеро" е неповторим и демонстрира възхода на балетната трупа. В същата година на 24 октомври гостуваха звездните солисти на Софийската  опера и балет Марта Петкова и Емил Йорданов. В програмата на Фестивала за оперно и балетно изкуство на 5 декември 2017 г. публиката аплодира в „Лебедово езеро" солистите на Мариинския театър, Санкт Петербург  Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин.

С  „Лебедово езеро" се откри и балетния сезон 2019/2020 на 15 октомври 2019 с участието на премиер солиста на Виенския щатсбалет Денис Черевичко и Анелия Димитрова в ролята на Одета/Одилия.
 
Мартина Префетто – новият лебед на Старозагорския балет

Артистичният директор на Балета на Държавна опера Стара Загора Силвия Томова се стреми да създаде ансамблова трупа със собствени солисти, като внимателно следи израстването на младите балетни артисти. Големите роли идват постепенно и след много и неуморна работа.

На 12 ноември в ролята на Одета-Одилия ще дебютира балерината от Италия Мартина Префетто. Тя се готви за този дебют от година. Публиката вече я познава от нейните впечатляващи превъплъщения в ролите на Мерседес и Повелителницата на дриадите от балета „Дон Кихот" на Минкус, Фея Драже от „Лешникотрошачката", Па де троа и четворка големи лебеди от „Лебедово езеро", „Шопениана", както и от участията й в съвременни танцови хореографии. Балерина с изключителни физически данни, които не убягват от зоркия професионален поглед на Силвия Томова.

За Мартина ролята на Одета/Одилия, на белия и на черния лебед, е най-очакваното преживяване. Вълнува се не толкова от техническата сложност, а по-скоро от емоционалната страна на двата напълно противоположни образа. Благодарна е за помощта на примабалерината Анелия Димитрова при изработването на ролята, за подкрепата и доверието, което й оказва Силвия Томова...

Мартина Префетто се среща със Силвия Томова в Италия и по нейна препоръка се явява на прослушване в Стара Загора. И вече трети сезон е в състава на балетната трупа. Чувства се щастлива и удовлетворена от работата си, от атмосферата и задружността в балета, от възможността да танцува в класически репертоар и да трупа безценен опит.

Родена в сицилианския град Рагуза преди 22 години, Мартина Префетто завършва през 2017 балетното училище на Театро „Сан Карло" в Неапол. През летния сезон танцува в спектаклите на Арена ди Верона. Постъпва в състава на балета на Старозагорската опера през 2018.
 
Мартина Префетто – новият лебед на Старозагорския балет: видео


На добър час!
 
 * * *
При провеждане на спектакъла ще бъдат спазени всички необходими противоепидемични мерки!
 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
10.11.2020 г. 13:08
Посетено:
678
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/31958-baletat-na-darzhavna-opera-stara-zagora-na-4-godini