Сцена / екран / ефир

"Лято 85" на Франсоа Озон тръгва в разпространение от 6 ноември

Филм от селекцията на Кино-литературния фестивал Синелибри 2020

"Лято 85" на Франсоа Озон тръгва в разпространение от 6 ноември

 

◊ СЪБИТИЕТО

Филмът „Лято 85“ от селекцията на Кино-литературния фестивал Синелибри 2020 тръгва в разпространение в столицата и страната от 6 ноември 2020 година!

Лято 85 (Франция, Белгия 2020), The Summer of 85 (оригинално заглавие: ÉTÉ 85), 100 мин., драма, реж. Франсоа Озон

Главните роли са поверени на изгряващите звезди: Бенжамен Воазен и Филип Льофевр. Участват още Валерия Бруни Тедески, Мелвил Пупо, Изабел Нанти  и др.

Франсоа Озон е безспорен майстор на елегантната провокация и едно от най-ярките имена на френската кинематография. Режисьорът на „Осем жени“, „Басейнът“ и „Франц“ този път е заложил на адаптация по романа на Ейдън Чембърс Dance on my Grave („Танцувай на гроба ми“). „Лято 85“ е вещо композирана младежка драма, проследяваща историята на едно съзряване. Мъдър, суров, носталгично красив разказ за първата любов и загубата, който не оставя зрителя равнодушен.

За какво може да мечтаеш, ако си на 16 години и се намираш в морски курорт в Нормандия през 80-те? Може би за най-добър приятел? Тийнейджърско споразумение за цял живот? Приключения с лодка или мотор? Живот с главоломна скорост? Е, някои си мечтаят за смърт. Защото не могат да получат по-голям ритник от смъртта. Тази история разказва как Алексис пораства вътре в себе си. Всичко започва през едно лято…

Награди и номинации:

2020 Номинация за „Златна раковина“ от Международния филмов фестивал в Сан Себастиан

2020 Номинация за Gold Q-Hugo от Международния филмов фестивал в Чикаго

Трейлър: https://www.youtube.com/

От 6 ноември „Лято 85“ е в програмата на всички арт киносалони в столицата, вкл. Културен център G-8, Дом на киното, кино „Одеон“, кино „Влайкова“, Евро Синема, както и в кино Арена, Сине Гранд Парк Център София, Сине Гранд София Ринг Мол, Варна, Пловдив, Велико Търново, Габрово и Сапарева баня. Предстоящи прожекции в София можете да видите тук.

Филмът не е подходящ за лица под 12 години.

Автор:
Изд. Колибри
Публикация:
05.11.2020 г. 15:43
Посетено:
814
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/31943-lyato-85-na-fransoa-ozon-tragva-v-razprostranenie-ot-6-noemvri