Сцена / екран / ефир

Премиера на "Науру" от Иво Иванов - моноспектакъл на Свежен Младенов

Обявената за 29 и 30 октомври премиера на "Науру" се отменя. Двете представления се пренасочват за 12 ноември 2020

Премиера на "Науру" от Иво Иванов - моноспектакъл на Свежен Младенов

 

◊ СЪБИТИЕТО

Свежен Младенов в моноспектакъла "Науру" от Иво Иванов 

Обявената за 29 и 30 октомври премиера на "Науру" се отменя.

Двете представления се пренасочват за 12 ноември 2020, Сити Марк Арт Център

 

"Науру"

Монолог на един пътуващ
Моноспектакъл на Свежен Младенов

Автор на текста: Иво Иванов
Драматизация: Руси Чанев (по мотиви от книгата "Отвъд играта")
Режисьор: Валентин Ганев
С участието на Десислава Спасова

 

Моноспектакълът „Науру“ се базира върху мотиви от първата книга на известния и обичан у нас журналист и писател Иво Иванов, който от повече от 20 години живее  в САЩ. Това му е открило възможността, от която той щедро се възползва, да бомбардира читателите в привичния си завладяващ стил на ударна вестникарска проза със съвременни спортни истории, разказващи за интересни събития и лица от заобикалящото го общество, независимо дали те са аутсайдери или шампиони-звезди. Успехът и провалът са основна тема в енергичната му проза. В нея звънтят нотки на сатирична ирония към американския начин на живот. Затова не е странно, че  неговите разкази емоционално прелитат океана и завладяват нашия читател. Чрез „Науру“ негови произведения за първи път се представят на театрална  сцена.

... Американски летищен терминал. В салона за пушене има само седнали двама пасажери, непознати един на друг - корпулентна млада жена, която пуши и млад мъж, който е със слушалки на ушите и гледа в таблета си. Когато прозвучава някакво повикване двамата трепват, младата дама гаси цигарата си и преди да излезе младият мъж я помолва на английски да му услужи с една цигара. Дамата му дава последната  цигара заедно с пакета, а младият мъж се бърка да й плати. Но от ръцете му се изплъзва извадената монета и докато той я търси под автомата за кафе, дамата, гледайки го с известна симпатия,  хапвайки си освежителен бонбон, тя тръгва, за да хване самолета си.

Младият човек е журналист. С незапалена цигара в уста той включва диктофона си и използвайки уединението и времето до повикването за неговия полет, започва да прави запис, очевидно необходим за работата му. По някое време той все пак запалва изпросената цигара, като с това издава вълнението си. Той е 40-годишен човек, в отлична спортна форма, който явно е отказал цигарите, но в момента се колебае дали отново да пропуши. И тъй като е известно, че пушенето може би препятства напълняването, към което е податлив човек на неговите години, внимателен към физическата си форма, би захапал отново цигарите едва ли не с „медицинска“ цел. Вълнението му, което се отразява и на напрегната интонация на записа му, издава някаква примесена с възхищение гузност, която той изпитва към своята „любима“, задето я е изоставил. Сега, разтърсван от порой думи и мисли,  лети към  нея и нищо не може да го спре...

С изясняването на този епизод от личния живот на журналиста попадаме в чистия вид театър, където подобно професионално прехвърляне/свързване на личната съдба на героя с това, което говори в записа си изненадва и издава драматичния конфликт, заложен в замисъла на пиесата. С интимен патос е поднесен вълнуващият съвременника проблем в глобализиращия се свят, който все повече се изживява като личен  – досегът със заплашителните последици на потребителската лакомия, превръщаш се в стихия, който едновременно привлича, отблъсква и дави собствения ни остров.

Моноспектакълът „Науру“ се осъществява от актьор (Свежен Младенов), близък до възрастта и журналистическия темперамент на автора Иво Иванов – чрез три негови разказа, споени с театралното лепило на Руси Чанев, който е направил драматизацията, поставена на сцената на Сити Марк Арт Център, след съвместния им успех наскоро с „Копенхаген“ на Фрейн, от Валентин Ганев.

В малка, но запомняща се роля, зрителите ще видят и Десислава Спасова. Сценичен дизайн Теодора Кирова, звукова среда Слав Бистрев.

______________

"Науру"

Монолог на един пътуващ
Моноспектакъл на Свежен Младенов

Автор на текста: Иво Иванов
Драматизация: Руси Чанев (по мотиви от книгата "Отвъд играта")
Режисьор: Валентин Ганев
С участието на Десислава Спасова

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
28.10.2020 г. 17:16
Посетено:
1461
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/31898-premiera-na-nauru-ot-ivo-ivanov-monospektakal-na-svezhen-mladenov