Сцена / екран / ефир

Световноизвестни музиканти в премиерните спектакли на Народния театър

Гледайте виртуозите Антони Дончев и Анатоли Кръстев в „Капитал(на) грешка“ и „Какво да правим с виолончелото?“

Световноизвестни музиканти в премиерните спектакли на Народния театър

Антони Дончев и проф. Анатоли Кръстев. Снимки: Божидар Марков и Владимир Карамазов

 

◊ АНТОНИ ДОНЧЕВ И АНАТОЛИ КРЪСТЕВ НА СЦЕНИТЕ НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

Двама световноизвестни български музиканти блестят на сцените на Народния театър в две от хитовите премиерни постановки този сезон – диригентът на Биг Бенда на БНР Антони Дончев в „Капитал(на) грешка“ и виртуозният виолончелист проф. Анатоли Кръстев в „Какво да правим с виолончелото?“.

Антони Дончев, който участва в в „Капитал(на) грешка“, режисиран от Иван Пантелеев, е диригент на Биг Бенда на Българското национално радио и е един от най-прочутите български пианисти и композитори. Името му се свързва с  формацията „Акустична версия“, която още с първата си поява на европейския подиум печели голямата награда на конкурса в Hoeilaart - Белгия през 1985. Антони има многобройни изяви на българската и международна джаз сцена, както и награди от престижни конкурси . Негова страст е импровизационната музика, в която умело съчетава многообразието на джазовата стилистика, фолклора и класиката. Антони Дончев е роден в семейство на музиканти и наследява естествено афинитета към хубавата музика от своя баща – композитора Кирил Дончев. От 5-годишен Антони свири на пиано. Под негово диригентство Биг Бендът работи с редица световни музиканти, сред които са Джо Ловано, Кърт Елинг, Том Харел, Кристиан Елзесер и други.

Следващите представления на „Капитал(на) грешка“ с участието на Радена Вълканова, Теодора Духовникова, Александра Василева, Стефания Колева, Юлиан Вергов, Христо Петков, Иван Юруков, Велислав Павлов и Димитър Николов са на 10, 13, 27 и 30 октомври на Голяма сцена.

Виртуозният виолончелист проф. Анатоли Кръстев блести на сцената в другия премиерен спектакъл – „Какво да правим с виолончелото?“, режисиран от Николай Поляков. В ролята на Мъжът с виолончелото, музикантът гали ухото на зрителите с изпълнения на музика от Йохан Себастиан Бах, Георг Филип Телеман, Камий Сен-Санс, Роберт Шуман, Габриел Форе, Антонин Дворжак, Паул Хиндемит, Золтан Кодай, Георги Арнаудов.

Анатоли Кръстев е професор по виолончело и заместник-ректор на Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в София. Освен това е концертиращ артист с международно признание. Завършва Консерватория в Тунис при Гвидо Еврайт и Държавна музикална академия в София (в класа на проф. Велко Карастоянов). Специализира при Андре Навара и Янош Старкър. От 1972 г. преподава в НМА "П. Владигеров", където и в момента е професор и зам.-ректор.

Ръководи майсторски класове във Франция, Англия, Белгия, САЩ, Корея, Гърция, Португалия, Бразилия, Македония, Сърбия и др.

Почетен президент е на Академията за млади таланти в Марсилия (заедно с Я. Старкър и Морис Баке), член е на жури в международните конкурси във Ваймар и Прага ("Пражка пролет"), Бразилия и др. Има многобройни награди и отличия от конкурси, фестивали, форуми. Носител е на Кристална лира (2004) и Златна лира (2007) на СБМТД и Наградата „Златна муза" (2007). Негови възпитаници са солиращи артисти, концертмайстори и оркестранти - на най-реномирани подиуми, в престижни състави, както и педагози във висши музикални училища и университети - в Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка.

В премиерния спектакъл „Какво да правим с виолончелото?“ Анатоли Кръстев е в компанията на Снежина Петрова, Валентин Танев и Марин Янев. Следващите представления са на 14 и 15 октомври на Сцена „Апостол Карамитев“.

*

Пълна информация за програмата на театъра, билети и онлайн продажби може да намерите на нашите каси и на https://nationaltheatre.bg/bg.

 

Автор:
НТ "Иван Вазов"
Публикация:
09.10.2020 г. 18:26
Посетено:
1651
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/31806-svetovnoizvestni-muzikanti-v-premiernite-spektakli-na-narodniya-teatar