Сцена / екран / ефир

От „Къщата с куклите“ до жълтите павета

Нов документален филм разказва за историята на София и промените в българското общество от Освобождението до днес

От „Къщата с куклите“ до жълтите павета

 

◊ ПОКАНА

На 28 септември 2020 г. от 19.00 ч. кино „Кабана“ ще бъде премиерата на  документалния филм „От „Къщата с куклите“ до жълтите павета“, посветен на историята на Националния етнографски музей в контекста на историята на София и развитието й като столица. Лентата отразява и нагласите  на обществото към традицията през времето.

С фокус върху събирането и опазването на традиционната и градска култура филмът разказва за развитието на интересите, вкуса, стила, модата и бита на българина от края на XIX в. до съвременната дигитална ера. Специално място е отделено и на Княжеския дворец, неговото развитие, упадък и настоящо състояние. Разказани са любопитни истории и факти за живота в двореца от първите балове, през дарената на музея царска колекция с носии, до реконструкциите за скриване на монархическите символи в интериора.

Гръбнакът на документалното повествование е дейността на Националния етнографски музей, която се състои не само в излагането на артефакти, но преди всичко в тяхното издирване, събиране, съхранение и реставрация. Отдадена е почит на личностите, участвали в развитието на музея и музейното дело в страната ни като цяло.

„От „Къщата с куклите“ до жълтите павета“ вплита по естествен начин история и съвремие, човек и музей, живот и памет. С непоказвани до този момент архивни материали той дава нов прочит на миналото, а погледът на специалистите историци, етнолози, реставратори и урбанисти му добавя плътност и цялост.

Събитието в кино „Кабана“ е с вход свободен и при спазване на противоепидемичните мерки.

Документалният филм е реализиран е с подкрепата на Столична програма „Култура“ на СО за 2019 г. Създаден е от екип в състав:

Продуцент: Тодора Радева, Студио 24;
Режисьор: Екатерина Минкова;
Оператор: Борислав Георгиев;
Сценарист: доц. д-р Веселка Тончева.

* * *

Продуцентска къща Студио 24 работи в сферата на документалното кино и създаването на изложби. Към момента има реализирани пет пълнометражни филма и множество по-малки проекта. За Националния етнографски музей създава седем кратки видеа на различни теми, вплетени в музейните експозиции, както и диорама представяща развитието на пазара от тържището до съвременния мол. Диорамата може да бъде видяна в експозицията „Пътят до трапезата“.

 

Автор: ИЕФЕМ БАН
23.09.2020 г. 14:26
Посетено: 714
Етикети: градска култура, традиция, Национален етнографски музей, премиера, документален филм, архивни кадри, история на София, „От „Къщата с куклите“ до жълтите павета“
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/31723-ot-kashtata-s-kuklite-do-zhaltite-paveta