Сцена / екран / ефир

Започват снимките на нов български игрален фантастичен филм-антиутопия, режисиран от Теодор Ушев

Двете водещи роли са поверени на Деян Донков и Мартина Апостолова

Започват снимките на нов български игрален фантастичен филм-антиутопия, режисиран от Теодор Ушев

 

Снимките на първия си пълнометражен игрален филм в България започва през септември световноизвестният режисьор на анимационни филми Теодор Ушев. Лентата е с работно заглавие „φ1.618“ и е екранизация, базирана на романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров.

Фантастична, сюрреалистична приказка, филмът прави заявка за новаторство в българското кино като първата антиутопия, снимана у нас. Като жанр в литературата и киното, антиутопията често описва въображаемо място или общество, където настоящи обществени тенденции се превръщат в отблъскващи крайности, какъвто е и сюжета на „φ1.618“.

Историята разказва за нова нация от вечни, биологически съвършени хора – био-титаните, които се готвят да напуснат Земята завинаги, подготвяйки за мисията кораба Пумпал. В тази утопична реалност, главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да обърнат историята.  Ще преминат през различни приключения в постоянна надпревара с времето и във вечната битка между любовта и злото, човешкото и безскрупулността.

Двете водещи роли са поверени на актьора Деян Донков (“Стъпки в пясъка“, „Ако някой те обича“, „Аз съм ти“, „Каръци“ и др.), който ще играе завръщащия се към човешки образ Криптон и младата актриса Мартина Апостолова (с международно признание за ролята си във филма „Ирина“ и наградата „Европейска изгряваща звезда“ на Берлинале 2020), която ще се превъплъти в неговия водач към истината - мъдрата и смела Гаргара. 

Зад камерата застава един от най-талантливите български оператори – Емил Христов, работил за десетки документални и игрални филми. Дизайнер на продукцията е Сабина Христова, а костюмите са дело на Велика Прахова. Сценарист на филма е авторът на романа „Пумпал“ Владислав Тодоров, който е и продуцент, заедно с Орлин Руевски.

φ 1.618“ ще бъде сниман в рамките на месец на различни локации в страната, като знакови сцени ще бъдат заснети около Бургас и Костенец.  

Филмът е ново предизвикателство за Ушев, познат в света на киното като един от най-добрите съвременни режисьори на анимация. Това е вторият му игрален филм, след късометражния „Кристин, която маха от влака“, част от омнибуса „8.19“, но φ 1.618“ ще бъде първият му пълнометражен режисьорски проект у нас.  Очаква се да излезе на екран през 2022 г.

Екранизацията ще бъде копродукция между България, Канада и Франция с финансовата подкрепа на Националния филмов център и Община Бургас.

*

Всички новости около проекта можете да следите и на ФБ страницата му:
https://www.facebook.com/%CF%861618-103681054814139/

 

Автор:
10.09.2020 г. 13:11
Посетено: 597
Етикети: роман, Мартина Апостолова, Деян Донков, Владислав Тодоров, Теодор Ушев, антиутопия, „Пумпал“, пълнометражен игрален филм
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/31647-zapochvat-snimkite-na-nov-balgarski-igralen-fantastichen-film-antiutopiya-rezhisiran-ot-teodor-ushev