Сцена / екран / ефир

"Антиутопия от изолатора 2020" по "1984" от Джордж Оруел

21 август 2020, 21.00 часа, Лятна сцена - Нов Театър НДК

"Антиутопия от изолатора 2020" по "1984" от Джордж Оруел

 

◊ ПОКАНА

На 21 август на Лятна сцена пред Нов театър – НДК предстои хитовото представление „Антиутопия от изолатора 2020“ по "1984" на Джордж Оруел. Този шедьовър е доказано актуален днес и оживяването му на театрална сцена е още едно доказателство за това. Драматизацията и реализацията на сцена се осъществяват от Бойко Илиев в условията на безпрецедентната за света изолация през пролетта на 2020 г. Пророк или конспиратор ще се окаже Оруел? Той ни казва какво може да се случи, а дали ще се случи - зависи от нас! Човечеството ще успее ли да надмогне изолацията? Изолация, в която не само някой друг ни поставя, а и самите ние доброволно приемаме?! Антиутопично ли е вече съзнанието на хората? Спектакълът поставя много въпроси, на които трябва да открием сами отговорите, за себе си!

Заповядайте на най-актуалното и ново театрално представление под звездите на Нов театър – НДК, Лятна сцена, от 21 часа в петък, 21 август!

Антиутопия от изолатора 2020
по "1984" на Джордж Оруел 

Драматизация и режисура Бойко Илиев
Сценография Теодор Даскалов
Костюми Жанета Иванова
Участват: Даниел Найденов, Анна Касабова, Цветан Николов, Веселин Калановски, Яцек Янков

Продукция: ДТ „Антон Страшимиров” – Разград

 

„Антиутопия от изолатора 2020“
по „1984“ от Джордж Оруел

„Войната е мир“, „Свободата е робство“, Невежеството е сила“, „Големият брат те наблюдава“

Тези лозунги не слизат от екраните, с които са заобиколени героите на Джордж Оруел. Писателят, който във „Фермата на животните“ провидя безмилостно нашето настояще: „Какъв всъщност е този наш живот? Нека го погледнем право в лицето – той е ужасен, изнурителен и кратък. Раждаме се, хранят ни колкото да не издъхнем от глад и в мига, когато вече не сме полезни ни избиват с отвратителна жестокост. Съществуването ни е робство и мъка…“ Да се откажеш да си част от стадото обикновено е по-трудно, отколкото изглежда. За да се откъснеш от силните на деня в това стадо, е необходима необикновена сила и дълбочина на характера и яснота на съзнанието. Но не е ли това единствения път, ако искаме да запазим правото да мислим, да говорим и да действаме, независимо какво ни диктуват от екрана…
Седемдесет години след публикуването на шедьовъра на Оруел „1984“, се взираме в това всевиждащо око, което ни предупреждава за „големият брат“, „двумисъл“ и „новговор“, станали част от ежедневието ни. Думата „оруелски“ днес е универсален синоним на всичко, което е репресивно или тоталитарно, а историята на Уинстън Смит, обикновен безличен мъж от онези времена, е все по-стряскащо разпознаваем за всеки от нас. Някак естествено се налага извода на Оруел в „1984“, който гласи: „Изборът за човечеството беше между свобода и щастие и…за по-голямата част от човечеството щастието е по-добрият избор“.

Бойко Илиев - режисьор

 

Автор:
Нов театър НДК
Публикация:
17.08.2020 г. 11:49
Етикети:
Бойко ИлиевНов театър НДКспектакълтеатърДжордж Оруел
ДТ „Антон Страшимиров” Разград
1984“
„Антиутопия от изолатора 2020“
Посетено:
2014
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/31554-antiutopiya-ot-izolatora-2020-po-1984-ot-dzhordzh-oruel