Сцена / екран / ефир

Премиера на мюзикъла „Парижката Света Богородица“ на 14 август във Варна

14 август 2020, 21 часа, Летен театър

Премиера на мюзикъла „Парижката Света Богородица“ на 14 август във Варна

 

◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на мюзикъла „Парижката Света Богородица“ на 14 август във Варна. Хитовият спектакъл по музика на Рикардо Кочанте се реализира от Държавна опера – Варна под режисурата на Петко Бонев и диригентството на Страцимир Павлов.

Спектакълът е съвместна продукция с Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2020.

Началото е в 21:00 часа в Летния театър.

„Парижката Света Богородица” е сред най-нашумелите заглавия на мюзикъли по световните сцени. Към изключителната музика на Рикардо Кочанте, вдъхновена от великата едноименна творба на Виктор Юго се добавят вълненията на артистичната общност около пожара в катедралата - символ на Париж и на европейската култура. А за варненци особено значение придобива излизането на премиерата на 14 август - в самото навечерие на Деня на Варна – Голяма Богородица. Всичко това е събрано като подтекстове в режисьорското решение на Петко Бонев и визията на спектакъла със сценограф и костюмограф Ася Стоименова и 3D мапинга от Elektrick.Me, в който величествената катедрала може да се види в ненакърнената си цялост. Оркестрацията и музикалното ръководство са работа на Данко Йорданов, а маестро Страцимир Павлов е диригент на този амбициозен спектакъл. Текстът е на Люк Пламондон, а преводът на Лилия Бонева, хореограф на спектакъла е Станислава Томова.

На 14.08.2020 в Летния театър ще оживее историята на Есмералда, Клод Фроло и Квазимодо, разказана от солистите, хора, балета и оркестъра на Държавна опера – Варна.

В образа на Есмералда ще се превъплъти Лилия Илиева, Клод Фроло ще е Драгомир Шопов, Квазимодо - Гео Чобанов, Феб дьо Шатопер - Александър Баранов, Фльор дьо Лис дьо Гондельор - Мария Павлова, Пиер Гренгоар - Момчил Караиванов, а Клопен Труйфлу - Николай Колев.

Режисьорът Петко Бонев споделя преди премиерата: „Поставяме „Парижката Света Богородица“ като театрализиран концерт с костюми - това е един много популярен в Англия жанр, но нов за българската сцена. В цялата си последователност е представена драматургията, има въздействащи сценография и костюми, хореография. Зрителите в Летния театър ще видят импозантната парижка катедрала без пораженията от последния опустошителен пожар, в цялото й величие, възкресена със средствата на 3D мапинга. Огромни са предизвикателствата, които поставя пред Варненската опера прочутият мюзикъл – и музикални, и драматургични. На кастинга подбрахме певци и артисти с превъзходно излъчване и с безупречен френски език, защото песенните номера - песни и ансамбли, сред които и световни хитове, ще се изпълняват на оригиналния си език. Субтитри на български и английски ще приобщят публиката към всеки детайл от историята, която продължава да вълнува още от времето на Юго.“

Постановката е съвместен проект на Театрално-продуцентски център – Варна и ММФ „Варненско лято“.

 

Автор:
Държавна опера Варна
Публикация:
13.08.2020 г. 14:28
Етикети:
Посетено:
1023
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/31550-premiera-na-myuzikala-parizhkata-sveta-bogoroditsa-na-14-avgust-vav-varna