Сцена / екран / ефир

Дългоочакваната и няколко пъти отлагана премиера на „Атила" - на 8 август в Стара Загора

На 14 август Старозагорската опера ще гостува с „Атила" на фестивала „Сцена на вековете" във Велико Търново

Дългоочакваната и няколко пъти отлагана премиера на „Атила" - на 8 август в Стара Загора

 

◊ СЪБИТИЕТО

Дългоочакваната премиера на спектакъла на операта „Атила" от Джузепе Верди ще се състои на 8 август на сцената на Античния форум „Августа Траяна" в Стара Загора.

„Атила" на Държавна опера Стара Загора и Театро Лирико - Каляри, Италия е уникална за България от подобен род сътрудничество нова продукция, която се подготви, за да бъде представена на двете партньорски сцени. Двата театъра участваха  равнопоставено в подготвителния етап и реализацията на спектакъла. В Стара Загора бяха ушити над 250 костюма, изработени бяха аксесоари и реквизит, произведен бе пищния декор за грандиозната постановка.

Премиерата на спектакъла на операта „Атила" се състоя на 27 септември 2019 в Каляри, Италия с голям успех, а в Стара Загора трябваше да бъде на 4 юли на стадион „Берое", но се отложи за 8 август на сцената на Античния форум „Августа Траяна". На 14 август Старозагорската опера ще гостува с „Атила" на фестивала „Сцена на вековете" във Велико Търново.

На 8 август почитателите на оперното изкуство ще видят една впечатляваща класическа постановка със силен акцент върху автентичността на костюмите и епохата. Драматичната история в ранната вердиева творба за разрушителното нашествие на хуните в Италия начело с техния жесток вожд Атила, за любовта и предателството, ще оживее на фона на естествения декор на Античния форум „Августа Траяна".

Сценичната адаптация е на режисьора Огнян Драганов, а декорите и костюмите са дело на световно признатия италиански художник Салваторе Русо. На диригентския пулт ще застане главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев, хормайстор Младен Станев.

Съзвездие от оперни гласове са привлечени в главните роли. Басът Юлиян Константинов ще се превъплъти в ролята на хунския вожд Атила – роля, донесла много успехи и признание на певеца у нас и по световните сцени. В ролята на Форесто зрителите ще видят румънския тенор Даниел Магдал, в ролята на Одабела – великолепното сопрано Таня Иванова, а в ролята на римския пълководец Ецио – утвърденият баритон Александър Крунев. Участват още солистите Александър Марулев – в ролята на Леоне, Ивайло Йовчев (Улдино), хор, оркестър на Държавна опера Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур".
 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
04.08.2020 г. 14:09
Посетено:
888
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/31526-dalgoochakvanata-i-nyakolko-pati-otlagana-premiera-na-atila-na-8-avgust-v-stara-zagora