Сцена / екран / ефир

Жюлиет Бинош в най-новата френска комедия „Как да бъдеш добра съпруга" гледаме на Лятната Киномания

Прожекции на 7 и 8 август от 20:00 ч.

Жюлиет Бинош в най-новата френска комедия „Как да бъдеш добра съпруга" гледаме на Лятната Киномания

 

◊ ЛЯТНА КИНОМАНИЯ 2020

Забавната комедия „Как да бъдеш добра съпруга” с участието на очарователната Жюлиет Бинош е френското бижу на Лятната Киномания. Филмът ще има своята национална премиера на Платформа А6 на 7 август, а тази седмица лентата оглави бокс офис класациите във Франция. Комедията ще открие и Международния фестивал „Любовта е лудост” във ФКЦ – Варна на 21 август. С характерен френски хумор и страст, филмът представя по забавен начин равенството между половете и свързаните с това предразсъдъци,  които не са отшумели и сега, повече от 50 години след протестите от 1968 г., бележещи края на консерватизма в Париж. Прожекциите на филма в парка зад Двореца ще бъдат в два поредни дни – на 7 и 8 август от 20:00 ч.

Режисьор на „Как да бъдеш добра съпруга” е Мартен Провос, който споделя, че вдъхновението и реализацията за филма, идват от ежедневните случки, на които самият той става свидетел.

„Все още помня годините, когато майка ми прекарваше голяма част от  времето си в кухнята, докато баща ми четеше вестник в хола и я чакаше да сервира вечерята. Това е общо взето картината от 60-те години. Жените все още не са имали права, мъжете са диктували правилата, а съпругите им е трябвало да се грижат за домакинството, за чистотата и за реда вкъщи.”, казва Провос.

Филмът „Как да бъдеш добра съпруга” разказва историята на Полет ван дер Бек и съпругът й, които ръководят институт за домакини в Бьорш, Елзас, от дълги години. Тяхната мисия е да обучават млади момичета в това как да бъдат перфектните съпруги във времена, в които е прието жените да се подчиняват на съпрузите си.

Когато мъжът й внезапно умира, Полет поема нещата в свои ръце и установява, че училището е пред банкрут. Подготовката за популярния техен конкурс за най-добра домакиня, спонсориран от нашумяло ТВ шоу, тъкмо е в разгара си. Всичко това съвпада с националните протести през месец май 1968 г., променили френското общество, което е повод Полет и виталните й студентки да започнат да преосмислят приоритетите си.

Полет се събира със своята първа любов – Андре, и с помощта на ексцентричната си роднина Жилбер и строгата монахиня Мари-Терез успява да помогне на своите възпитаници да преодолят подчинения си статут в семейството и да се почустват истински освободени млади жени.

Подарете си едно незабравимо лятно изживяване на открито на Платформа А6 с кино под звездите и най-новата комедия, която гарантира голяма доза смях в типичен френски стил.  

Билети за „Как да бъдеш добра съпруга” може да закупите на tickets.ndk.bg, на касите на Билетен център – НДК и на касата на вход А3 час преди прожекцията.

Повече информация за фестивала следете на нашата Фейсбук страница, на сайта на НДК и Киномания.

Цялата програма на Лятната Киномания може да видите тук.

Киномания е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

 

„Как да бъдеш добра съпруга” – трейлър

Автор:
НДК
Публикация:
03.08.2020 г. 14:25
Посетено:
846
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/31522-zhyuliet-binosh-v-nay-novata-frenska-komediya-kak-da-badesh-dobra-sapruga-gledame-na-lyatnata-kinomaniya