Сцена / екран / ефир

Пренасяме се в огнена Куба с филма „Шпионската афера „Оса” от Лятната Киномания

Фестивалът продължава между 20-22 юли и 4-10 август единствено на Платформа А6

Пренасяме се в огнена Куба с филма „Шпионската афера „Оса” от Лятната Киномания

 

◊ ЛЯТНА КИНОМАНИЯ 2020

Когато през 1492 г. Колумб за пръв път вижда земите на днешна Куба, остава удивен от красотата на природата и я определя като „най-красивата земя, която човешки очи са виждали някога". Именно в страната на революциите, пурите и салсата ще ни отведе откриващият филм на Лятната Киномания„Шпионската афера „Оса” на 20 юли от 20:00 ч. на Платформа А6. Следващите прожекции на филма ще бъдат на 21 и 22 юли отново от 20:00 ч.

Политическият трилър на режисьора Оливие Асаяс е вдъхновен от истинска история, а в главните роли ще видим едни от любимите имена в киното –  Пенелопе Крус и Едгар Рамирес. „Шпионската афера „Оса” проследява невероятните съдби на кубински дисиденти по време на икономическия колапс на страната в началото на 90-те години, последвал разпада на Съветския съюз.

Във филма няколко агенти на кубинското разузнаване стават дисиденти веднага след падането на Желязната завеса. Шпионската афера „Оса” разкрива реални исторически събития, които ще повлияят на начина, по който възприемаме тероризма, наркотрафика и международните отношения.

Едно от местата, където протича снимачния процес, е красивата кубинска земя. Любопитен факт е, че първоначално властите в Куба не разрешават заснемането на филма в страната, където въпреки големия интерес към туризма през последните години, е налице засилен контрол от властите за посетителите на карибската държава.

„Беше невероятно,когато ни съобщиха, че може да заснемем филма, защото за пръв път кубинците отвориха вратите си за такъв филм, който изследва съвременната политическа история. В същото време снимахме през много напрегнат политически период. Бяхме следени изкъсо  от кубинската държава.”, споделя Оливие Асаяс и добавя, че за него и екипа му е било истинско предизвикателство да заснемат сцените в страна, в която е налице висока бедност и наложено ембарго.

Билетите за прожекциите може да закупите на tickets.ndk.bg и на касите на Билетен център – НДК.

Билети за „Шпионската афера „Оса” на 20 юли - тук.
Билети за „Шпионската афера „Оса” на 21 юли – тук.

*

Повече информация за фестивала следете на нашата Фейсбук страница, на сайта на НДК и Киномания.

Киномания е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. 

Автор:
Организаторите
Публикация:
17.07.2020 г. 15:56
Посетено:
890
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/31481-prenasyame-se-v-ognena-kuba-s-filma-shpionskata-afera-osa-ot-lyatnata-kinomaniya