Сцена / екран / ефир

Любими актьори в спектакъла "Поетите и Музиката" на Опера Пловдив на Античния театър

Opera Open прoдължава с българска поезия и музика

Любими актьори в спектакъла "Поетите и Музиката" на Опера Пловдив на Античния театър

Поетите.Live. Снимка: Стефан Н. Щерев

 

◊ СЪБИТИЕТО

Opera Open представя

Премиерa на "Поетите и Музиката"

17 и 18 юли 2020, 21:15 часа, Античен театър - Пловдив.

Спектакълът е идеен проект на Опера Пловдив и платформа Поетите.Live, който обединява в едно музика, поезия, театър и визуални изкуства в неповторимата атмосфера на Античен театър - Пловдив. Целта на проекта "Поетите и Музиката" е да засили родолюбието на българския зрител, да припомни националното духовно богатство в лицето на великите поети и композитори, като в същото време ги представи на съвременен език и със силата на новите визуални технологии.

"Поетите и Музиката" ще срещне публиката с най-красивата любовна лирика от Никола Вапцаров, Христо Фотев, Миряна Башева, Добромир Тонев, Валери Петров, Стефан Цанев, Димчо Дебелянов и др., изпълнени от едни от най-обичаните български актьори – Бойко Кръстанов, Владо Пенев, Захари Бахаров, Иван Бърнев, Малин Кръстев, Теодора Духовникова и Юлиан Вергов, в компанията на пианиста Антони Дончев.

В музикалната програма, драматургично обединена от Драгомир Йосифов, ще звучат изцяло произведения на български композитори – Любомир Пипков, Иван Спасов, Димитър Ненов, Панчо Владигеров. Зрителите ще чуят рядко изпълнявани български песни по стихове на Елисавета Багряна, обработка на български фолклор.

В спектакъла участват солистите на Опера Пловдив Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Марияна Панова, Светлана Иванова, Станислава Момекова, Екатерина Попова, Киоко Мороока, Мичо Димитров, Кирил Пенчев, Антоний Попов, Ния Недкова, Росица Димова и струнен квартет: Виеслав Новак, Виктория Каридова, Спаска Боянова, Антонина Юрганджиева.

Концепцията на режисьора Нина Найденова и е да запази интимността на преживяването и в същото време да възроди силата на музиката и думите, като обърне местата на публиката и артистите – една визия, която се превърна в запазена марка на Opera Open.

Проектът на „Интервюто“ - „Поетите“ стартира пред по-малко от три години с видео, в което Владо Пенев изпълнява „Да се завърнеш в бащината къща” на Димчо Дебелянов. Оттогава са записани няколко видеа, като броят на зрителите им в социалните мрежи е над 5 милиона и половина. Идеята на проекта е да се лиши поезията от нейната отговорност на официалност и скованост, и с необходимото уважение и нов прочит от съвременни актьори я представяме пред публика в необичайна за стихове места. С музикален акомпанимент, думи, излезли пред много десетки години под перата на най-талантливите ни поети, се възраждат в съвремието ни и „проговарят” на езика на днешния ден.

Зрителите на "Поетите и Музиката" ще влизат само през вход ЮГ, като спазват необходимата физическа дистанция. Продадените билети са 30% от капацитета на Античния театър, съгласно действащите разпоредби.

 

Автор: Държавна опера - Пловдив
15.07.2020 г. 13:21
Посетено: 704
Етикети: Нина Найденова, Драгомир Йосифов, спектакъл, Опера Пловдив, "Поетите и Музиката", Премиерa, платформа Поетите.Live
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/31472-lyubimi-aktyori-v-spektakala-poetite-i-muzikata-na-opera-plovdiv-na-antichniya-teatar