Сцена / екран / ефир

Цветана Манева в онлайн спектакъл на Университетски театър на НБУ

„Домът на Бернарда Алба” - 24 юни 2020, 19:30 часа

Цветана Манева в онлайн спектакъл на Университетски театър на НБУ

 

◊ СЪБИТИЕТО

Почетният професор на Нов български университет Цветана Манева се включва в „Театрална совалка 2020” – online на Университетски театър. Почитателите й могат да я видят тази вечер, 24 юни, от 19.30 часа, в спектакъла „Домът на Бернарда Алба” по Ф. Г. Лорка, който ще се излъчи в YouTube канала на Нов български университет.

„Домът на Бернарда Алба” е създаден като реплика на култовия спектакъл от репертоара на Народения театър „Иван Вазов”. Постановката е под режисурата на доц. Възкресия Вихърова, а в ролята на Бернарда Алба се превъплъщава Цветана Манева.

Ето какво споделя за спектакъла проф. Цветана Манева:

“След преустановяване на живота на спектакъла „Домът на Бернарда Алба“ на камерна сцена на Народен театър в мен остана желанието за неговото продължаване. Цялостната структура на представлението и елегантността, с която то протича във времето, бяха в основата на мотивите ми да не спра работа не само по този текст, а точно по този спектакъл. Така се стигна до инициативата да продължим живота на спектакъла, създавайки негови варианти със студенти IV курс в програма „Театър“ на НБУ. Това разви моето сътрудничество с доц. Възкресия Вихърова.”
 
Режисьорът на спектакъла доц. Възкресия Вихърова допълва:

“Именно тази съвместна работа на преподаватели и студенти в изграждането на спектакъл се превърна в своеобразен патент на педагогическата практика по театър в НБУ. Студентите получават уникалната възможност да развиват учебния си процес в непосредствената реална практика с емблематични фигури на българската театрална сцена. Този вид работа за мен крие голяма доза предизвикателство във факта, че често режисьорът трябва да отстъпи и даде предимство на педагога. Така се получава процес изцяло обърнат към студента и подчинен на идеята за неговото представяне на театралния пазар.”

Водещ на „Театрална Совалка 2020“– online е актрисата Мартина Апостолова. По време на излъчването ще се проведе онлайн с дискусия, в която ще се включат доц. Възкресия Вихърова, Антоанета Петрова, Вероника Ханджиева и Сияна Атанасова.

„Домът на Бернарда Алба” по Ф. Г. Лорка

Постановка: доц. Възкресия Вихърова;
Сценография и костюми: доц. Зарко Узунов;
Музикално оформление: спектакълът използва авторската музика на Асен Аврамов от спектакъла в Народен театър „Иван Вазов“;

В ролите: проф. Цветана Манева, Антоанета Петрова и студенти от програма „Театър“.



По време на всеки наш #театрален #полет всеки зрител ще може да зададе своите въпроси онлайн към модераторите на „Театрална совалка 2020“ – online като изпишете #sovalka в платформата www.sli.do

Автор:
НБУ
Публикация:
24.06.2020 г. 12:07
Етикети:
Цветана МаневаНБУФ. Г. Лорка
Театрална совалка 2020
онлайн спектакъл
„Домът на Бернарда Алба”
Посетено:
1305
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/31383-tsvetana-maneva-v-onlayn-spektakal-na-universitetski-teatar-na-nbu