Сцена / екран / ефир

София филм фест се завръща с лятно и есенно издание

Лятното издание ще бъде и онлайн

София филм фест се завръща с лятно и есенно издание

 

◊ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ СЕ ЗАВРЪЩА

24-ият София Филм Фест ще има две издания - лятно и есенно. Заради извънредната епидемична ситуация у нас, кинофестивалът беше отложен 3 дни преди планираното откриване на 12 март.

София филм фест Лято ще се проведе от 25 юни до 19 юли онлайн, както и на платформи на открито и в Дома на киното в София.

Официалното откриване ще бъде на 25 юни в Платформа А6 на НДК с българската премиера на филма „Паразит“ на режисьора Понг Чун Хо, носител на 4 награди Оскар, „Златна палма“ в Кан и още над 200 отличия по света. На церемонията ще бъде връчена Наградата на София на Столична община на художника, аниматора, режисьора, продуцента, сценографа Анри Кулев за неговия принос към изкуството на киното.

София филм фест Есен се предвижда да се проведе от края на септември до средата на октомври в няколко софийски киносалона и основно ще включва филми, които не присъстват в програмата на летния фестивал.

 

◊ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ОНЛАЙН

За първи път в историята си София Филм Фест ще предложи част от програмата онлайн. Партньор е международната платформа Festival Scope & Shift 72, която е лидер в предоставянето на онлайн фестивални услуги в света. Програмата на СФФ ОНЛАЙН включва 88 заглавия, като част от тях са филми от конкурсните програми на 24-тия СФФ. Сред тях са „Сестра“ на Светла Цоцоркова, „Риба, плуваща по гръб“ на Елица Петкова, „Как да имитираш война“ на Рудолф Херцог, „Среднощно“ на Натали Бианкери, „18% сиво“ на Виктор Чучков син, „Баща“ на Сърдан Голубович, „Три сестри“ на Емин Алпер, „Медена земя“ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов (с две номинации за Оскар), „Игра с вълните: изкуството на звука в киното“ на Мидж Костин.

Филмите ще бъдат на разположение за ограничен брой гледания в рамките на период от 24 дни. В момента, в който изберете даден филм и си купите онлайн билет, имате 5 дни, в които можете да го гледате. От първото пускане на филма след като го изберете, имате 24 часа, в които можете да го гледате.

 

◊ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ В ДОМ НА КИНОТО

Специална селекция филми ще бъде представена в Дома на киното – единственият киносалон през лятното издание на София Филм Фест, в който ще има кинопрожекции в зала. С изключение на някои български филми, програмата ще съдържа заглавия, които не се повтарят с онлайн изданието или прожекциите на открито на СФФ. Сред тях са „Ялда – нощ за прошка“ на Масуд Бакши (с голямата награда от Сънданс, оператор е българинът Юлиан Атанасов) и „Родина“ на Томас Венгис (от Международния конкурс), „Шевове“ на Мирослав Терзич (от Балканския конкурс), „Брус Лий и престъпникът“ на Йост Ванденбрук (от Документалния конкурс), „Под слънцето“ и „Дневниците на Путин“ на Виталий Мански, „Екзотика“ и „Примамливото отвъдно“ на Атом Егоян.  Програмата в Дома на киното ще предостави възможност за среща с някои автори на новото българско игрално и късометражно кино.

 

◊ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ НА ОТКРИТО

Третият модул на лятното издание на София филм фест е на открити платформи. Откриването и церемонията, както и още някои гала прожекции ще бъдат в Платформа А6 на НДК. Специални премиери с публика и представени от екип ще имат българският игрален филм „Сестра“ на Светла Цоцоркова (почетен диплом от Сан Себастиан и голямата награда в Котбус), както и немско-българската копродукция „Кръвта на пеликана“ на режисьорката Катрин Гебе, открил конкурса „Хоризонти“ във Венеция и заснет изцяло в България. Във филма участват звездата на немското кино Нина Хос, българските деца-актьори Катерина Липовска и Аделия Оклепо, актьорите Яна Маринова, Димитър Баненкин и други.

На 6 юли след Церемонията по връчване на наградите на СФФ ще бъде премиерата на копродукцията на Белгия, Холандия, Хърватия и България „Босият император“ на авторския тандем Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Филмът, в който участват Петер ван ден Бегин, Джералдин Чаплин и Удо Киер, е продължение на комедията „Белгийският крал“ (номиниран за европейска комедия на годината).

Летният СФФ ще представи филми и в платформата „Открита сцена“ в парка на Военната академия, като съдържание да бъде споделено и в новата платформа Sofia Summer Fest зад музея „Земята и хората“, която ще бъде част от фестивалната програма и ще представи за първи път в София българският игрален филм „Бащата“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов („Кристален глобус“ от Карлови Вари и „Златна роза“ от Варна).

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
25.06.2020 г. 15:42
Посетено:
1418
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/31360-sofiya-film-fest-se-zavrashta-s-lyatno-i-esenno-izdanie