Сцена / екран / ефир

55-ото лято на Театър 199

Спектакълът „Приятно ми е, Ива!“ и 4 нови отпечатъци за юбилея

55-ото лято на Театър 199

 

◊ 55 ГОДИНИ ТЕАТЪР 199

Кратка хронология на събитията:

На 12 юни 1965 г. е първата премиера на Театър 199 -Майка земя“ от Чингиз Айтматов, режисьор – Стефка Прохаскова, с участието на: Иванка Димитрова, Цветана Енева и Стойчо Мазгалов.

55 години от тогава…

А на 12 юни 2020 г. Театър 199 „Валентин Стойчев“ ще стартира традиционната си лятна програма. Първото представление, което ще открие слънчевите месеци е суперуспешният авторски спектакъл на Ива Тодорова - „Приятно ми е, Ива!“, който беше отличен с 2 награди „Икар“ 2019 за водеща женска роля и драматургичен текст, както и със „Златен кукерикон“ 2019 за индивидуално театрално постижение. Началото е от 20:00 часа.

И това, което не ще се случи на тази дата…

Екипът на театъра уверява своите зрители, че се отменя за следващия юбилеен 55-и сезон планираната за 12 юни, т. г. премиера на спектакъла „Боклук“ от Елена Телбис – пиесата, която спечели последното издание на конкурса на театъра за съвременна българска драматургия на името на голямата българска актриса Славка Славова.

Продължаваме работа…

Касата на театъра работи всеки ден от 10:00 до 20:00 часа. Всички препоръчителни мерки за безопасност са взети, включително маркирана дистанция от 199 см. Припомняме, че през лятото в салона на театъра е прохладно и е прекрасна алтернатива за изкуство с високи карати.

Призоваваме всички приятели на театъра, които имат билети за отменени спектакли в периода март-май 2020 г., да подкрепят българското творчество като ги презаверят! Благодарим на всички, които вече го направиха!

 

◊ СТЕНАТА НА СЛАВАТА ПРЕД ТЕАТЪР 199

Стената на славата пред Театър 199 „Валентин Стойчев” ще бъде продължена с още 4 отливки на знакови наши актьори във връзка с отбелязването на 55-ата годишнина от създаването на театъра.

На 12 юни, петък, от 14:00 часа в пространството пред „Театъра на стъпките“ своите отпечатъци и послания към зрителите ще оставят:

  • Владимир Карамазов

В актуалния репертоарен афиш на театъра можете да го гледате в спектакъла „Рибарят и неговата душа“.

  • Стефка Янорова

В актуалния репертоарен афиш на театъра можете да я гледате в спектаклите „Брудершафт“, „Театър, любов моя!“ и „Сарабанда“.

  • Стефан Вълдобрев

В актуалния репертоарен афиш на театъра можете да го гледате в спектакъла „Малка пиеса за детска стая“, „Приятнострашно“ и „Хората от Оз“.

  • А актрисата Мария Сапунджиева ще остави своите отпечатъци и послание към зрителите на 16 юни непосредствено преди представлението. В актуалния репертоарен афиш на театъра можете да я гледате в спектаклите „Вечерен акт“ и „Вересии“.

Художественото оформление и изработката на паната се осъществява от Момчил Симеонов – управител на Тир-М ООД, а авторските шаржове на актьорите отново са на карикатуриста Ивайло Нинов.

Новите пана за Стената на славата пред Театър 199 ще бъдат монтирани и открити преди следващата ни планирана премиера – „Фернандо Крап ми е написал това писмо“ от Танкред Дорст. Постановка на Иван Урумов, с участието на: Иван Радоев, Любен Чаталов, Стоян Младенов и Ели Колева.

*

Кратки бележки с цифри за Театър 199 за 55 години

  • Над 550 актьори излизат на сцената на Театър 199 в 295 премиерни постановки;
  • Стената на славата в пространството пред театъра навършва 25 години. На нея са поставени 51 пана на 53 обичани актьори;
  • Oт 199 на 169 са намалени местата в салона на театъра след два ремонта за по-голямо удобство за зрителите.

 

Автор: Театър 199 "Валентин Стойчев"
11.06.2020 г. 11:17
Посетено: 547
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/31303-55-oto-lyato-na-teatar-199