Сцена / екран / ефир

Лятната програма на Старозагорската опера

Летните музикални вечери на Държавна опера Стара Загора са под мотото "Свеж въздух за Изкуството"

Лятната програма на Старозагорската опера

 

◊ ЛЯТНАТА ПРОГРАМА НА СТАРОЗАГОРСКАТА ОПЕРА

В продължение на два месеца и половина Държавна опера Стара Загора бе част от световната програма "На опера и балет онлайн" и Националната инициатива „Заедно в кризата – Класическата музика на България онлайн“ и поддържаше контакт със своята публика единствено виртуално. Ръководството на театъра бе подбрало за излъчване едни от най-добрите видео записи от спектакли и концерти, които десетки хиляди зрители  от различни точки на света имаха възможност да гледат онлайн във фейсбук страницата и ютюб канала на Старозагорската опера и в ефира и фейсбук страниците на ТВ1, ТВ Загора и БНТ2.

Продължават излъчванията по БНТ2 на поредица от впечатляващи спектакли на Старозагорската опера заснети през последните години от Българската национална телевизия: на 5 юни, петък, от 23.45 часа зрителите ще видят уникалния музикално-танцово театрален спектакъл „Валпургиева нощ“, представен на ММФ „Моцартови празници“, Правец 2018 – последният идеен проект на оперната прима Христина Ангелакова, дългогодишен артистичен директор и  вдъхновител на фестивала. На 12 май, от 23.45 часа ще бъде представен спектакъла на операта „Бохеми“ от Пучини – видео запис от гостуването на Старозагорската опера в Народния театър „Иван Вазов“ в София на 1 юли 2017 година.

Мечтаната среща на живо с публиката през лятото включва 24 спектакъла в 19 дни и вечери, 2 нови сцени, 3 гостувания в лятната програма на Държавна опера Стара Загора „Свеж въздух за Изкуството“.

Програмата започна с интерактивните спектакли за деца „Фа сол ла се забавлява“ и „Клинг, кланг“ в двора на Старозагорската  Митрополия на 1 юни и завършва с балетния спектакъл „ГЕТО“, който ще бъде представен на 3 септември на сцената на Античния форум „Августа Траяна“.

• На 6 юни 4 камерни формации от оркестъра на Държавна опера Стара Загора ще гостуват със свои програми в Празника на розата в етнографския комплекс „Дамасцена“.

• На 17 и 18 юни от 10.00 часа на панорамната площадка пред Регионалната библиотека “Захарий Княжески“ ще се състоят спектаклите на мюзикъла за деца „Макс и Мориц“. Това е и първата нова сцена на Операта.

• На 24 юни от 21,00 ч. на Античния форум „Августа Траяна“ ще бъде представена забавната камерна опера „Слугинята господарка“ от Джовани Батиста Перголези.

• На самата сцена на Операта на 26 юни от 19,00 ч. Зрителите ще имат възможността да се насладят на уникалния концерт с песните на Пучини в изпълнение на Ивайло Михайлов (тенор), солист на Старозагорската опера, на рояла е Деница Петрова, водеща Ивана Папазова. Програмата  ще изненада всички почитатели на композитора, защото произведенията са малко познати и стават обществено достояние едва през 1987 г., когато един от най-големите изследователи на творчеството на Пучини - Майкъл Кей ги публикува. Песните са композирани през най-плодотворните години на Пучини, като голяма част от тях са написани случайно, по определен повод или по настояване на близки и приятели. Някои от тях са били композирани по поръчка на учебни заведения, други като романси, предназначени за приеми, и са били публикувани в периодични музикални издания.

• В същата вечер от 21,00 ч. На сцената на Античния форум ще оживеят камерните опери „Телефонът“ и „Медиумът“ от Джан Карло Меноти. За зрителите, които ще изберат да посетят и двете събития, има предвиден комбиниран билет с отстъпка.

• Официалното откриване на „Летните музикални вечери на Античния форум „Августа Траяна“ е на 1 юли от 21,00 ч. С Празничен концерт на солистите и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора със специалното участие на Веселина Кацарова, Камен Чанев и Даниел Магдал,  диригент Ивайло Кринчев. Концертът е посветен на 95 години от създаването на Старозагорска опера, чието първо представление е именно на 1 юли 1925 г. – операта „Гергана“ от Маестро Георги Атанасов.

• На 4 юли от 21,00 ч. На Форума е интерактивният концерт „Джазоспекция“ с неповторимата музика на Клод Боллинг.

• Атрактивно Камерно соаре – концерт-среща „Отново заедно“ предстои на 8 юли от 21,00 ч. С участието на 4 камерни формации от оркестъра на Операта.

• Балетна вечер ще зарадва всички нетърпеливи почитатели на танца на 10 юли от 21,00 ч. Тя ще включва едноактните балетни постановки „Шопениана“, „Лотос“ и „Следващият“. А на 25 юли зрителите ще могат да се насладят на пищния и зрелищен спектакъл на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус със солисти Анелия Димитрова, Томоки Ишиго, Александър Желев, Калин Любенов и др.

• Предизвикалият силен интерес в началото на годината концерт „Sting the Opera“ с любими песни на поп легендата  Стинг в интерпретацията на Петър Салчев ще бъде представен на 18 юли на Античния форум.

• На 8 август е дългоочакваната премиера на операта „Атила“ от Джузепе Верди - съвместна продукция с Театро Лирико - гр. Каляри, Италия. Режисьорската адаптация е на Огнян Драганов, диригент Ивайло Кринчев, костюми и сценография Салваторе Русо /Италия/. В спектакъла ще участват Юлиан Константинов, Даниел Магдал, Таня Иванова, Александър Крунев, Ивайло Йовчев, Александър Марулев и др., хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора, Прабългарска школа за оцеляване „Багатур“.

• На 14 август с тази постановка Старозагорската опера ще гостува на сцената на Крепостта Царевец в гр. Велико Търново. А на 23 август пред Храма в с.Шипка Операта ще представи концерт, включващ „Моление“ – оратория за духовно лице, солисти, смесен хор и оркестър и „Тържествена увертюра 1812“ от П. И. Чайковски, а балетната трупа ще участва с Нестинарски танц от танцовата драма „Нестинарка“ по музика на Марин Големинов.

• На 28 август Старозагорски Митрополит Киприан ще дирижира на сцената на Античния форум премиерното изпълнение на ораторията „Страсти по Матея“ от Митрополит Иларион (Алфеев) със солисти Емилия Иванова, Ивайло Йовчев и Ивайло Джуров.

• Лятната програма ще завърши на 3 септември със спектакъла на  балета „ГЕТО“.

От 20 август до 3 септември оперната прима Веселина Кацарова ще проведе за трета поредна година своя Майсторски клас за млади оперни певци. Галаконцертът на участниците с  оркестъра на Старозагорската опера ще се състои на 3 септември, от 19.00 часа в София на сцената на Софийската филхармония под диригентството на маестро Ивайло Кринчев.

Така Държавна опера Стара Загора ще премине плавно към своя нов творчески сезон с нови надежди за по-добро, с планове за нови спектакли и нови истински срещи с вярната и неповторима  публика!

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
04.06.2020 г. 15:13
Посетено:
1543
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/31283-lyatnata-programa-na-starozagorskata-opera