Сцена / екран / ефир

"Зле опазеното момиче" от Френската революция до днес

Балет от online проекта "За младия зрител" на ТМПЦ Варна

"Зле опазеното момиче" от Френската революция до днес

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 3 май 2020, 16.00 ч., в оnline проекта „За младия зрител“ на Театрално-музикален продуцентски център Варна, Държавна опера Варна ще излъчи балетната си постановка "Зле опазеното момиче", с оригиналната хореография на Александър Горский.   

Следете: YouTube канала на ТМПЦ (DRAMA&OPERA VARNA) на адрес: https://www.youtube.com/watch?v=bbeO_dNobE0, фб профила Държавна опера Варна / State Opera Varna и и фб събитието Споделени представления.

 

◊ БАЛЕТЪТ

„Зле опазеното момиче“, комичният балет, който разказва почти целия си сюжет в заглавието, има свое значимо място в историята. Представен за пръв път само няколко дни преди избухването на Френската революция през 1789 г. в Бордо, той променя света на балета, почти както Френската революция европейския континент. Това е всъщност първият балет, чийто сюжет е вдъхновен от реални съвременни личности, а не от кралски особи, Древна Гърция или Древен Рим, както е било дотогава. Той разказва за младите Лиза и Колен, на чиято любов всячески пречи Марцелина, майката на младото момиче, сгодено вече за богатия Никез.

Автор на либретото и подбора на музиката от народни и популярни танци, както и на хореографията, е Жан Добервал (1742-1806). По-късно се намесват и други автори, но най-значим е приносът на немския композитор и диригент Петер Лудвиг Хертел (1817-1899), чиято версия на „Зле опазеното момиче” получава широко разпространение в Русия. Балетмайсторите Мариус Петипа, Лев Иванов и Александър Горский правят по нея свои постановки в Москва и Санкт Петербург, върху които други хореографи създават нови редакции.

 

◊ ПОСТАНОВКАТА

Постановката, която Варненската опера предлага online, e от 2018 година, по оригиналната хореография на Александър Горский. В главните роли на Лиза и Колен танцуват Елена Свинко от Русия, лауреат на Международния балетен конкурс във Варна и Марчело Пелицони от Италия, Павел Кирчев се преобразява в Марцелина, Франческо Бруни от Италия в Никез, а асистент-режисьорът Иван Карнаухов от Държавния театър за опера и балет в Красноярск, Русия, е Мишо, бащата на Никез.

Тези забележителни артисти, заедно с балетната трупа на Варненската опера, придават нов  живот на очарователната комбинация от класическа хореография и фолклорни танци, пасторал и бурлеска - качествата, с които – оказва се - може да устои на времето дори едно „Зле опазено(то) момиче“ от XVIII век.

*

Съхранете духа и здравето си, въпреки кризата! Споделете с нас любовта към изкуството!

 

Автор: Виолета Тончева
29.04.2020 г. 18:58
Посетено: 432
Етикети: "Зле опазеното момиче", Александър Горский, балет, онлайн, проект, Държавна опера Варна, Марчело Пелицони, Елена Свинко, „За младия зрител“
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/31171-zle-opazenoto-momiche-ot-frenskata-revolyutsiya-do-dnes