Сцена / екран / ефир

Оnline: "Канкун" на Варненския театър с 4 престижни отличия

ИКАР, АСКЕЕР и 2 награди ВАРНА за постановката на Стилиян Петров

Оnline: "Канкун" на Варненския театър с 4 престижни отличия

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 2 май 2020, 19.00 ч., Драматичен театър "Стоян Бъчваров" Варна ще представи в поредицата "Споделени представления" една от най-добрите си постановки, получила заслужено признание сред театралната гилдия и културната общественост - "Канкун" от Жорди Галсеран, режисьорска версия на Стилиян Петров от 2013 година.

Следете YouTube канала на ТМПЦ (DRAMA&OPERA VARNA) на адрес: https://www.youtube.com/watch?v=bbeO_dNobE0, фб профила Драматичен театър "Стоян Бъчваров" и фб събитието Споделени представления

 

◊ ПОСТАНОВКАТА

„Канкун“ от Жорди Галсеран е първата постановка на режисьора Стилиян Петров на варненска сцена от 2013 година, която се нарежда сред най-отличаваните продукции в най-новата история на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Сценографът Венелин Шурелов, в тандем със съпругата си, костюмографката Елица Георгиева, бе удостоен с ИКАР за естетското си решение на „Канкун”, което затваря сънищата наяве на героите в едно рамкирано, ограничено и в същото време безкрайно, като човешкото въображение, пространство. Композиторката Петя Диманова получи АСКЕЕР за авторската си музика, а актрисата Биляна Стоева – НАГРАДА ВАРНА за своята героиня Ремей.

С НАГРАДА ВАРНА бе отличен и целият екип на „Канкун“, в който безупречно подбраните актьори: Стоян Радев – Висенс, Биляна Стоева – Ремей, Даниела Викторова – Лаура, Пламен Димитров – Пау и Гергана Арнаудова – Камериерка, изцяло се отдават на изкусителната възможност да изследват, експериментират и откривателстват в театралното пътешествие отвъд гравитациите, от което никога не се завръщаме същите, както обича да казва Стилиян Петров.

В режисьорската си концепция Стилиян Петров залага стиловите характеристики на типа театър, който изповядва - многопластов, метафизичен, сетивен. В него актьорската игра, сценографията и музиката функционират като жив и взаимно обусловен организъм, в който всеки театрален компонент се отърсва от самоцелната декоративност и илюстративност, за да обогати цялото с нова сетивност и нови асоциации, да успореди нови светове и нови интерпретации. Героите на Галсеран, по думите на Стилиян Петров, са много подходящи за подобна трактовка, защото отговарят на определението за човека на третото хилядолетие – объркан, манипулиран, търсещ себе си в хаоса.

 

◊ ПИЕСАТА

Известният каталунски драматург Жорди Галсеран заселва неслучайно героите си в обявения за рай на земята мексикански курорт Канкун, където забавлението е издигнато в култ и всичко е възможно. Фриволният сюжет конфронтира две приятелски двойки с неочаквани обрати, в които партньорите си разменят местата и всеки си играе с мисълта какво би се случило, ако преди време беше направил друг избор. Фикцията и действителността се разминават и размиват в една взривна смес от хумор и ужас. Риалити, черна комедия, семейна драма или психотрилър, турбулентното преживяване „Канкун” въвлича зрителя в своите паралелни светове по един неподражаем начин, който няма как да го остави равнодушен.

*

Съхранете духа и здравето си, въпреки кризата! Споделете с нас любовта към изкуството!

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
01.05.2020 г. 14:20
Посетено:
2626
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/31167-online-kankun-na-varnenskiya-teatar-s-4-prestizhni-otlichiya