Сцена / екран / ефир

Връщаме се в "Часът, в който не знаехме нищо един за друг"

Варненският драматичен театър online на 25 април 2020 година

Връщаме се в "Часът, в който не знаехме нищо един за друг"

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 25 април 2020, 19.00 ч., в YouTube канала на ТМПЦ (DRAMA&OPERA VARNA) на адрес: https://www.youtube.com/watch?v=bbeO_dNobE0, фб профила Драматичен театър "Стоян Бъчваров" и фб събитието Споделени представления

ще бъде излъчен авторският спектакъл на Боян Иванов с екипа на Варненския драматичен театър "Часът, в който не знаехме нищо един за друг".

 

◊ ПОСТАНОВКАТА

Постановката на Боян Иванов на сцената на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“ е един от ранните му режисьорски опити, в който още през 2005 година той дава израз на пристрастието си към скеча като театрална форма. Сценография и костюми Елица Георгиева, музикално оформление  S.U.S.F., хореография Татяна Соколова.

Другите съмишленици в театралното приключение са актьорите: Анастасия Лютова, Биляна Стоева, Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Гергана Христова, Мария Гинкова, Никола Мутафов, Пенко Господинов, Пламен Димитров, Симеон Лютаков, Стоян Радев,  Христо Христов и Юлияна Чернева.

„Когато вървим по улицата и срещнем някого, който привлича вниманието ни, ние не знаем нищо за него, но по някакъв начин той ни е станал интересен и ние започваме да си мислим него, за неговия начин на живот“, формулира концепцията си Боян Иванов.

Креативен творец, завършил режисура в Германия и театрознание в НАТФИЗ, Боян Иванов се вдъхновява за „Часът, в който не знаехме нищо един за друг“ от едноименния текст на Петер Хандке. Австрийският драматург бе отличен през 2019 година с Нобелова награда за литература, въпреки споровете около някои етични аспекти в творчеството му, отнасящо се до конфликта между Сърбия и Косово (1998-1999). 

“Часът, в който не знаехме нищо един за друг” на Боян Иванов тръгва от оригиналния текст, за да намери в него пресечни точки с българската реалност. Яркият авторски спектакъл разчита на актьорските импровизации, които улавят непосредствено жестовете и реакциите на деня. В ритмично сменящите се картини доминира хаотичното движение на безименни фигури, които тичат, докосват се, сблъскват се, разминават се, връщат се... Повтаряемостта и преплитането на ситуациите, елегантно пресъздадени в пластичната хореография, иронизират моделите за общуване, свидетелстват за кризата в междуличностните отношения и подлагат на категорично съмнение цялата съвременна комуникация.

Номиниран за наградата на САБ в категорията режисура, „Часът, в който не знаехме нищо един за друг“ разказва за случилата се среща между текст, режисьор, сценограф, хореограф и актьори, която превръща театралното намерение в убедителен театрален разказ. „Сглобихме всички парчета, актьорите успяха да проведат и “разкажат” всичко и то се получи от първия път. Не можех да повярвам, че тези хора успяха да създадат от целия хаос от идеи нещо, което да е толкова живо и цялостно. Това е първият и единствен случай в живота ми, в който съм се просълзявал от вълнение и благодарност“, споделя Боян Иванов. 

„Часът, в който не знаехме нищо един за друг“ бихме могли да възприемем, освен като интересно театрално зрелище, и като психологическо изследване от началото на милениума, което прокарва любопитни паралели с принудителното ни online общуване през 2020-та заради Covid-19. 

 

Съхранете духа и здравето си, останете у дома и споделете с нас любовта към изкуството!

 

Автор: Виолета Тончева
24.04.2020 г. 15:22
Посетено: 1616
Етикети: Боян Иванов, Споделени представления, онлайн, Варна, Драматичен театър "Стоян Бъчваров, "Часът в който не знаехме нищо един за друг"
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/31141-vrashtame-se-v-chasat-v-koyto-ne-znaehme-nishto-edin-za-drug