Сцена / екран / ефир

Сдружение "Щурче" представя "Лазарица" от Йордан Радичков

Проект на Христо Колев

Сдружение "Щурче" представя "Лазарица" от Йордан Радичков


◊ СЪБИТИЕТО

Сдружение "Щурче" представя "Лазарица" от Йордан Радичков - авторски моноспектакъл за възрастни на Христо Колев.

Пресконференция: 30 ноември 2006, 14 часа
Премиера: 1 декември 2006, 19 часа

• Спектакълът е реализиран с подкрепата на:
. ПК Култура, вероизповедания и медии към община Варна,
. Булстрад ЗПАД,
. Национална телевизия М-САТ
. и с изключителната подкрепа на Държавен куклен театър – Варна.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

“Лазарица” е индивидуален проект на актьора Христо Колев. Негови са идеята, сценографията, музикалното оформление, както и изпълнението.


◊ АВТОРЪТ И АКТЬОРЪТ

Йордан Радичков:

"Историята беше пределно проста: един човек отива в гората да застреля кучето си, защото подозира, че кучето му е бясно, и понеже кучето е много едро и силно, човекът се бои от кучето и за всеки случай го връзва със синджира за едно дърво, качва се на дървото и стреля отгоре.
(…)
Пък аз на шега го бях качил на дървото, да го изплаша, да сломя неговата гордост и надутост, да го накарам да падне на колене пред кучето, което му служеше вярно, а после да го сваля, да погаля с ръка кучето по челото и да тръгне с весело подсвиркване човекът, следван по петите от своя най-верен приятел. Не само аз бих искал това, и други го бяха искали, убеден съм, че и самата публика би искала по този весел начин да свърши всичко. Обаче, както сами виждате, съдбата не иска!"

Христо Колев:

"Две основни неща ме провокираха в текста на Радичков. Първото е проблемът за вземането на решенията – как и защо ги вземаме и какво следва от това. Второто е борбата на човека с природата. Човек винаги се опитва да я надвие, но крайният резултат е всеизвестен. Провокира ме и възможността да приложа опита и мисленето си като куклен актьор в сценичната реализация на един текст, предназначен за драматичен театър.

Реализацията на проекта ми отне почти 2 години. В началото беше творческата провокация. След това се сблъсках с целия процес на раждането на един завършен театрален продукт."
Автор:
Елена Владова
Публикация:
28.11.2006 г. 15:04
Посетено:
971
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/3113-sdruzhenie-shturche-predstavya-lazaritsa-ot-yordan-radichkov