Сцена / екран / ефир

"Ревизор" на Варненския театър в "Споделени представления"

Награда "Варна" за режисьора Пламен Марков, номинации "Икар" за сценография на Мира Каланова и за водеща мъжка роля на Стоян Радев

"Ревизор" на Варненския театър в "Споделени представления"

 

◊ СЪБИТИЕТО

В четвъртата седмица след повече от успешния старт на online платформата „Споделени представления“, Театрално-музикален продуцентски център Варна предлага на интернет аудиторията нови срещи със свои отбрани продукции. След като "Домът на Бернарда Алба" от Лорка на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ от 2005 г., с режисьор Стоян Радев Ге.К., достигна през миналата седмица рекордните досега в "Споделени представления" 40081 зрители, на 11 април 2020 г. следва постановката „Ревизор“ от Гогол, с премиера на 30 ноември 2013 г.

Началният час online остава същият, както offline - 19.00. Търсете фейсбук страницата @Драматичен театър "Стоян Бъчваров" и платформата @Споделени представления.

 

◊ ПОСТАНОВКАТА

Елегантно-ироничната интерпретация на Пламен Марков, за която той бе удостоен с Награда "Варна", не оставя никакво съмнение за актуалното звучене на този шедьовър на руската и световна класика и днес. „Ние правим нашия прочит в атмосфера на социални катаклизми, протести, контрапротести и дефицит на морал. В този противоречив контекст съществува опасност спектакълът да загуби автентичността си и да изглежда прекалено злободневен или дори пропагандаторски. Нашата задача бе така да анализираме текста, че нито една политическа сила да не се почувства поощрена от нашия спектакъл. Стремим се да отдадем дължимото на яростта, която владее обществото, но и да я иронизираме. Постановката ни е заплашително актуална, но ние търсим в нея баланса на художествеността. В този смисъл нашият „Ревизор” е забавен, без да прилича на естрадните шоупрограми и без да прекрачва границите на добрия вкус и смисления смях“, обяснява режисьорът. И допълва казаното с любимия си цитат от пиесата: „На кого се смеете – на себе си смеете!”

Превод, адаптация и постановка Пламен Марков. Сценография и костюми Мира Каланова. Музика Калин Николов.

Участват: Стоян Радев, Веселина Михалкова, Гергана Арнаудова, Стефан Додуров, Николай Кенаров, Адриан Филипов, Валери Вълчев, Пламен Георгиев, Пламен Димитров, Нено Койнарски, Димитър Мартинов, Ина Добрева, Валентин Митев, Даниела Викторова, Милена Кънева, Свилен Стоянов.

• Награда "Варна" 2014 за режисьора Пламен Марков.

• Номинация Награда "Икар" 2014 за сценография на Мира Каланова.

• Номинация Награда "Икар" за водеща мъжка роля на Стоян Радев - Градоначалникът.

 

Съхранете духа и здравето си, останете у дома и споделете с нас любовта към изкуството!

 

Автор: Виолета Тончева
08.04.2020 г. 15:32
Посетено: 891
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/31107-revizor-na-varnenskiya-teatar-v-spodeleni-predstavleniya